Dat er in gewone cosmetica en verzorgingsproducten hormoonverstorende stoffen zitten is allang bewezen, maar helaas nog vrij onbekend. We zijn blij dat het ook in Nederland bekender begint te worden dat reguliere cosmetica en verzorgingsproducten schadelijk zijn voor mens en milieu. De verontrustende uitzending van Zembla over hormoonverstorende stoffen heeft daar zeker aan bijgedragen.
‘Gewone’ producten voor dagelijks gebruik zitten vol chemicaliën en belasten niet alleen je gezondheid wanneer ze in je lichaam achterblijven, maar ook het milieu wanneer ze in het doucheputje weggespoeld worden. Gevaarlijke stoffen komen op deze manier in de voedselketen, en uiteindelijk weer in ons eigen eten terug. Zo zijn er bijvoorbeeld anti-bacteriële stoffen (o.a. in Detol) en nano plasticdeeltjes (van scrubs) teruggevonden in de Noordzee.
Hormoonverstorende stoffen voor de zwangere buik
In Denemarken worden zwangere vrouwen gewaarschuwd om producten met hormoonverstorende stoffen te vermijden, maar dat vind de overheid in ons land overdreven. Het is wel degelijk wetenschappelijk aangetoond dat stoffen als parabenen de hormoonhuishouding kunnen verstoren, ze functioneren namelijk als een xeno-oestrogeen. Als je dit weet is het bijna niet te geloven dat een merk als Zwitsal gewoon parabenen gebruikt in hun crème voor zwangere buiken. Met daarbij nog vele andere schadelijke chemische stoffen.
Link tussen gif in cosmetica en kanker
Nog gevoeliger ligt de link met borstkanker. Een van de artsen in de documentaire van Zembla durfde hier al wel een uitspraak over te doen. Ook de Amerikaanse arts Samuel Epstein durfde dit, hij schreef het boek ‘Giftige Schoonheid’, in dit boek maakt hij de link tussen de vele hormoonverstorende én kankerverwekkende stoffen in de producten die wij dagelijks op ons lichaam smeren en ziekten als borstkanker en bijvoorbeeld onvruchtbaarheid. Volgens onderzoeken komt de gemiddelde vrouw dagelijks in aanraken met 500 chemicaliën door alle producten die zij gebruikt! Hoe kan dit géén invloed hebben op onze gezondheid?
Gif tijdbom
Een van de artsen in de Zembla documentaire noemt het een tijdbom. Hoe kan het dat dit dan nog steeds mag? Hoe kan het dat BPA (ook een xeno-oestrogeen) in babyflesjes verboden is, maar Zwitsal wel parabenen gebruikt in hun producten? Bedrijven schermen met onderzoeken dat het binnen een ‘veilige norm’ zit. Maar niemand houd rekening met het feit dat we niet maar één product per dag gebruiken, we gebruiken er vele. En het zit niet alleen in verzorgingsproducten en cosmetica maar ook in plastic (BPA’s) en onze voeding (door pesticiden). En zo stapelt het zich op.
Hoe vermijd je hormoonverstorende stoffen?
Ban plastic zoveel mogelijk uit je huis en je leven en consumeer nooit voedsel of drinken uit plastic, zéker niet wanneer het verwarmd wordt. Eet daarnaast zoveel mogelijk biologische groenten en fruit, en van het seizoen (dan zijn er minder pesticiden nodig). Daarnaast is het tijd om het badkamerkastje en de make-up tas grondig op te schonen. Het geheim is namelijk, dat we helemaal niet zoveel producten nodig hebben!
Waar op letten?
Eigenlijk heeft het weinig zin om bij reguliere producten de etiketten te gaan lezen, dit zijn vrijwel altijd producten met verschillende schadelijke en hormoonverstorende stoffen erin. Let in ieder geval op de ingrediënten SLS en alles wat eindigt op ‘paraben’. Met producten met het keurmerk BDIH of Ecocert zit je altijd goed.
De alternatieven!
Lichaamsverzorging: je kan om jezelf te wassen een natuurlijke zeep gebruiken, het meest milieuvriendelijk is om een blok zeep te gebruiken en geen vloeibare. Bij BigGreenSmile vind je vele soorten natuurlijke verzorgingsproducten. Bij webshop Natural Heroes kun je pure producten kopen en ingrediënten om zelf verzorgingsproducten te maken.
Wil je het nóg puurder, verdiep je dan in de methode om je haar te wassen met baking soda en appelciderazijn, of ga aan de slag om zelf je producten te maken
Gezichtsverzorging: je hebt niet veel nodig, veel vrouwen gebruiken bijvoorbeeld alleen kokosolie als crème voor het gezicht. Wil je toch wat meer, dan zijn er verschillende natuurlijke merken die je kunt gebruiken en die veilig zijn.
Make-up: er zijn verschillende natuurlijke make-up merken, Lavera is bij ons een favoriet, en ook zeer betaalbaar.
Zonnebrandcrème: het is erg belangrijk geen reguliere zonnebrandcrèmes te gebruiken, naast de gebruikelijke parabenen en andere chemische ingredienten, zijn de stoffen die gebruikt worden om UV-straling te weren, ook zeer hormoonverstorend. Het is beter om teveel zon te vermijden door middel van kleding en door in de schaduw te blijven. Een beetje zon (max 30 minuten) is echter juist gezond, hierdoor maakt je lichaam vitamine D aan. Je kan de huid dan beschermen door middel van kokosolie. Heb je toch zonnebrandcreme nodig, bijvoorbeeld tijdens vakantie of een dagje strand, gebruik dan een minerale zonnebrandcreme (zonder nanotechnologie). Ik heb veel natuurlijke zonnebrandcremes geprobeerd en Loveo Bio is toch wel echt de grote favoriet.
Babyverzorging: baby’s hebben maar heel weinig producten nodig. Kokosolie doet ook hier wonderen, bijvoorbeeld een scheutje in het badje. Zeep is meestal niet nodig, maar de Weleda baby haar- en bodyshampoo is erg fijn en ruikt ook lekker. Heeft je baby luieruitslag? Dan doet de Weleda billenbalsem echt wonderen!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.