6 redenen waarom duurzaam speelgoed goed is voor de planeet, maar ook voor de ontwikkeling

Als ouder wil je het beste voor je kind en dat geldt ook voor het speelgoed waarmee ze spelen. Duurzaam speelgoed gaat verder dan enkel verantwoord omgaan met het milieu. Lees 6 redenen waarom duurzaam speelgoed voor kinderen een aanrader is!

duurzaam speelgoed beter voor planeet en ontwikkeling

Wat is duurzaam speelgoed?

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat is vervaardigd met aandacht voor de impact op het milieu, de gezondheid van kinderen en de sociale aspecten van productie. Dit type speelgoed wordt gemaakt van duurzame materialen, vaak afkomstig van hernieuwbare bronnen, en wordt op een manier geproduceerd die zo min mogelijk schadelijke stoffen en energie gebruikt.

De voordelen van duurzaam speelgoed

  • Gezonde keuze voor je kind: De gezondheid van onze kinderen staat bovenaan onze prioriteitenlijst. Duurzaam speelgoed sluit daar perfect bij aan. Veel conventioneel speelgoed wordt gemaakt van plastic dat gevaarlijke chemicaliën, zoals BPA en ftalaten bevat. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen. Vooral als ze in contact komen met het speelgoed en daarna hun handjes in hun mond stoppen.
  • Positieve impact op het milieu: Duurzaam speelgoed heeft een positieve impact op het milieu. Het is gemaakt van gerecyclede materialen, het is biologisch afbreekbaar en wordt geproduceerd met minimale ecologische impact. Door te kiezen voor duurzaam speelgoed, leren kinderen op jonge leeftijd dat hun keuzes invloed hebben op de wereld om hen heen.
  • Kwaliteit en duurzaamheid: Een ander belangrijk voordeel van duurzaam speelgoed is de kwaliteit en duurzaamheid ervan. Natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en biologisch katoen zijn robuuster en gaan langer mee dan plastic. Dit betekent dat het speelgoed niet alleen bestand is tegen een stootje, maar ook generaties lang kan worden doorgegeven. Hierdoor wordt direct de impact op het milieu verminderd.
  • Creatieve ontwikkeling en verbeeldingskracht: Duurzaam speelgoed is in tegenstelling tot elektronisch speelgoed, dat voorgeprogrammeerde functies heeft, een stuk eenvoudiger. Kinderen kunnen met duurzaam speelgoed hun eigen verhalen bedenken en hun eigen spelregels creëren. Dit bevordert niet alleen hun creatieve ontwikkeling, maar ook hun probleemoplossend vermogen.
  • Educatieve waarde: Veel duurzaam speelgoed is ontworpen met educatieve waarde in gedachten. Houten bouwstenen, puzzels en educatieve spellen dagen kinderen uit om spelenderwijs te leren. Dit stimuleert de cognitieve vaardigheden, motorische ontwikkeling en zelfs de sociale interactie.
    Waardevolle levenslessen: Duurzaam speelgoed kan kinderen waardevolle levenslessen bijbrengen, zoals respect voor natuurlijke bronnen, bewust winkelen en waardering voor vakmanschap. Deze inzichten kunnen een blijvende impact hebben op hun levensstijl en keuzes als volwassenen.

Geschikt voor alle leeftijden

Duurzaam speelgoed is een veelzijdige keuze voor gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden. Of je nu op zoek bent naar speelgoed voor een baby, een peuter, een kleuter of zelfs voor tieners, duurzaam speelgoed is verkrijgbaar voor verschillende ontwikkelingsfases en interesses.

Voor baby’s kan duurzaam speelgoed bestaan uit zachte knuffels gemaakt van biologisch katoen, houten bijtringen zonder schadelijke chemicaliën en kleurrijke speelkleden van natuurlijke vezels.

Peuters en kleuters worden blij van educatieve houten puzzels, bouwblokken en kunst- en knutselsets zonder giftige verf of materialen.

Voor oudere kinderen zijn er duurzame bordspellen en creatieve bouwsets die hun nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren. Kortom, de keuze is reuze en er is voor elk wat wils.

DIY-speelgoed

Een andere toffe manier om te kiezen voor duurzaam speelgoed is door het zelf te creëren. Denk aan het maken van houten puzzels, trekdieren, poppen, bouwblokken, en nog veel meer. Ben je handig met haken of naaien, dan kun je ook stoffen speelgoed maken, zoals knuffels, vingerpopjes en speelgoedautootjes.

Of fa aan de slag met gerecyclede materialen. Denk aan kartonnen dozen en flessendoppen, om creatief en milieuvriendelijk speelgoed te maken.

Het is ook leuk om zelf bellenblaas te maken, wel zo duurzaam dan steeds nieuw kopen!

Heb je oud speelgoed wat je eigenlijk weg wilt gooien? Overweeg eerst de mogelijkheid om het een tweede leven te geven. Door de verbeelding van kinderen te betrekken, kunnen ze zelfs suggesties doen voor hoe hun oude speelgoed kan worden omgetoverd tot iets nieuws zonder dat het ten koste gaat van onze planeet. Creatief en leerzaam!

De toekomst ligt in onze handen

De keuze voor duurzaam speelgoed is niet alleen een keuze voor vandaag, maar ook voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet. Door te kiezen voor speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen, verminderen we de blootstelling aan schadelijke chemicaliën en verminderen we onze ecologische voetafdruk.

Bovendien is het een kans om onze meer kinderen te leren over bewuste consumptie, verantwoordelijkheid en de waarde van duurzaamheid. Dus, waar wacht je nog op? Kies voor duurzaam speelgoed!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *