Alle lezers op deze site zullen het gevoel wel kennen: dat je met grote verbaasde ogen naar het bedrag op het pinapparaat staart als je je wekelijkse boodschappen weer afrekent. Of de benzine. Of naar het overzicht van je gasrekening kijkt. Wat is alles de laatste maanden toch duur geworden! Met pijn in je hart zie je je bankrekening leeglopen. Maar je kunt hier iets aan doen, er blijven altijd slimme tips die je kunnen helpen meer geld te besparen. En het mooie is, als je deze tips gebruikt, help je ook het milieu!
Geld besparen door andere keuzes te maken
En dat laatste is natuurlijk niet gek. De manier waarop wij met zijn allen leven, is een zware belasting voor het milieu. Het gebruik van auto’s, alle apparaten waarvan we steeds de nieuwste willen, onze kasten die vol hangen met kleding, om maar niet te beginnen over het vlees dat we eten (denk maar aan de vele zomerse barbecues). Door op al deze vlakken te minderen of te kiezen voor gezondere, minder belastende alternatieven of tweedehands varianten, kun je al een hoop geld besparen en de druk op het milieu verminderen.
Je hoeft echt niet als sobere Zen monnik te gaan leven, maar je maakt gewoon wat slimme, alternatieve keuzes. Ga met onderstaande tips aan de slag en bekijk hoeveel ademruimte dit geeft in je portemonnee!
1. Ga naar de markt
De supermarkt is handig, want alles ligt makkelijk bij elkaar en hij is elke dag open. Maar ga je naar de markt, dan kun je echt vele euro’s besparen. De markt is echter niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook voor het milieu. Je kunt hier veel gemakkelijker zelf je eigen verpakkingen meenemen (katoenen tassen, beeswax doeken of glazen potten), om groente, fruit, verse noten en/of vlees in te doen. Dat bespaart dus flink wat verpakkingsmateriaal. Met als bijkomend voordeel dat veel verse producten van de markt ook nog eens lekkerder zijn dan die van de supermarkt.
2. Neem je eigen lunch/koffie of thee/tussendoortjes mee
Tijdens een dagje uit kun je veel geld besparen door je eigen lunch, tussendoortjes en drinken mee te nemen. De prijzen in restaurants en bij tankstations liggen vele malen hoger dan wat je zelf thuis hebt liggen. En ook hiermee bespaar je natuurlijk weer veel verpakkingen, dus je doet het milieu eveneens een groot plezier.
3. Ga zuinig om met energie
Een voor de hand liggende tip natuurlijk, maar je kunt veel geld besparen door zuinig om te gaan met energie. Ik dacht zelf ook: de kachel kan echt niet lager, dan zit ik de hele dag te kleumen. Maar ik heb het toch geprobeerd en heb de verwarming 2 graden lager gezet. Ik moest er 3 dagen aan wennen, maar daarna had ik het gewoon niet koud meer! En mijn gasrekening was echt de helft lager! Het is zeker de moeite waard om te proberen. En heb je het wel koud, dan kun je altijd nog een fijne wollen deken om je heen slaan.
Andere manieren om energie (en geld) te besparen zijn korter douchen (gebruik een timer), je kleding een dagje langer dragen en de koelkast op een lagere stand zetten. Deze tips zijn natuurlijk ook een belangrijke manier om het milieu minder te belasten.
4. Koop tweedehands of ruil producten
Als we iets nodig hebben, kopen we graag iets nieuws. Maar hiervoor zijn weer allemaal nieuwe grondstoffen nodig, en moet het product gemaakt en vervoerd worden. Kijk eens of je wat je nodig hebt ook tweedehands kunt krijgen. Meestal is het dan niet het nieuwste van het nieuwste, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Soms worden zelfs vrijwel nieuwe producten tweedehands verkocht. Denk aan smartphones, laptops, printers, televisies, maar ook tweedehands kleding en meubels. Je kunt ook kijken of ruilen een optie is. Er zijn veel sites waar je tweedehands producten kunt aanschaffen of ruilen.
5. Zelf koken en minder vlees eten
Ook op het gebied van eten kun je slim omgaan met geld en milieubewuster zijn. Vlees eten is niet alleen duur, maar natuurlijk ook slecht voor het milieu. Ik denk dat we daar inmiddels al niet meer over hoeven uit te weiden. Verder zijn kant en klaar maaltijden en afhaalmaaltijden relatief duur. Zelf koken is veel voordeliger. Probeer voorgesneden groente te vermijden in verband met de verpakkingen, en maak restjes eten zoveel mogelijk op. Een andere handige bespaartip is om altijd boodschappen te doen met een lijstje. Zo loop je minder risico op impulsaankopen.
Met deze 5 tips kun je al heel wat geld besparen en belast je tegelijkertijd het milieu minder. Natuurlijk is het ook slim om de auto zo vaak mogelijk te laten staan. Neem de benenwagen of de fiets, wat ook nog eens goed voor je gezondheid is. Heb jij nog handige tips waarmee je ervoor zorgt dat de euro’s minder snel door je vingers glippen? Laat het ons weten, je helpt er zeker ook anderen mee!
Goede tips, dankje voor het delen 🙂 Zelf koken is zeker een goede tip. Het is niet moeilijk om redelijk veel op tafel te zetten met minder.