Het is al duidelijk te zien: het licht trekt zich terug en de dagen worden korter. Natuurlijk maken we dan een beetje sfeer in huis en hoe kan dat beter dan door wat kaarsen aan te steken! Ze geven licht, warmte en gezelligheid. Op tafel bij het eten, in de vensterbank in een lantaarntje en een paar mooie kandelaars naast de televisie. Maar stond jij wel eens stil bij het feit dat kaarsen branden slecht voor de gezondheid kon zijn?
Verschillende soorten was
Ergens dacht ik, toen ik dat las, er is ook werkelijk niets meer dat je kunt doen. Alles is slecht voor je gezondheid! Dus wat maakt het uit, zo erg zal het niet zijn? Maar toch is dit wel iets om rekening mee te houden. Even bij het begin beginnen: kaarsen worden gemaakt van paraffine (wat een bijproduct van smeerolie is) of van stearine (dat zijn vetzuren van plantaardig of dierlijk vet). Er zijn ook kaarsen die gemaakt zijn van een combinatie van de twee. En natuurlijk kun je kaarsen kopen van natuurlijke was, zoals bijen-, soja-, koolzaad- of raapzaadwas.
Een kaarsje: voor licht, warmte en roetdeeltjes
Het probleem bij het branden van kaarsen, is dat er CO2 en roet vrij komt. Sommige mensen geloven dat dit minder het geval is, als je kaarsen van natuurlijke was gebruikt. Maar het blijkt dat dit niet uitmaakt. Uit dit onderzoek komt ook naar voren, dat in de huizen van mensen die regelmatig kaarsen branden, meer stikstofdioxiden en roetdeeltjes te vinden waren. Dat liep op tot 20% meer, zoveel, dat het vergelijkbaar is met meeroken.
Het vervelende is dat roet en fijnstof vrijkomen op het moment dat je iets brandt. Dit gebeurt dus ook als je aan het wokken bent in de keuken, je gasfornuis of de open haard aanhebt. Dat fijnstof heb je sowieso in huis. Maar het maakt blijkbaar wel uit hoeveel en hoe vaak je kaarsen brandt. Hoe meer kaarsen je in huis aansteekt, hoe meer fijnstof er door de kamer gaat dwarrelen.
Minder kaarsen branden?
Nu hoeven we niet meteen alle kaarsen uit ons huis te verbannen. Zoals met alle dingen in het leven, is het een kwestie van balans vinden. Misschien kun je kaarsen alleen maar in het weekend aansteken, misschien hoef je geen tien kaarsen aan, maar houd je het bij vijf. Het schijnt dat vooral mensen met gevoelige luchtwegen hier wat meer rekening mee moeten houden.
En welke kaarsen kies je nou, de gewone van paraffine en stearine of kaarsen van natuurlijke materialen? Qua schadelijke stoffen maakt het niet uit. Maar je kunt wel kijken naar hoe de kaars geproduceerd is. Via Ecokadobon kun je een kaars kopen die gemaakt wordt van gebruikt bakvet! Daar zijn dus helemaal geen nieuwe grondstoffen voor nodig. Bij Biovoorjou koop je kaarsen van pure bijenwas. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor kaarsen van sojawas of palmolie. Maar voor de teelt van deze producten wordt wel regenwoud gekapt en worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook zijn het importproducten, die van ver moeten komen.
Ik blijf dus gewoon zo af en toe mijn gezellige kaarsjes branden. Het mag dan wat ongezond zijn, ik denk dat kaarsen ook bijdragen aan een positieve en helende sfeer. Kaarsen geven rust aan de ziel en ze kunnen helpen bij het mediteren. Ze maken je kamer knus en warm. Dat is ook wat waard.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.