Yoga en meditatie doe je ‘natuurlijk’ met ecologische materialen

Yoga of meditatie gaat niet om de meest ingewikkelde poses en zo lang mogelijk stil zijn. Het is veel meer dan alleen een activiteit; een bewuste levenswijze met aandacht en liefde voor jezelf én de wereld om je heen. Daarom is het dus eigenlijk niet meer dan logisch dat je materialen ook gemaakt zijn met respect voor mens en milieu.

yoga natuurlijke materialen blog

Yoga en meditatie op een giftige ondergrond? Geen prettig idee

Tegenwoordig vind je bij grote winkelketens en zelfs drogisterijen yogamatten. Maar let op; voor spotgoedkope yogamatten betaalt iemand de prijs. Is dat niet je portemonnee dan is dat helaas vaak het milieu, slechte arbeidsomstandigheden of je gezondheid. Milieuonvriendelijke matten hebben meestal een chemische geur en wanneer je gevoelig bent voor latex of rubber kun je een allergische reactie krijgen. Daarnaast worden ftalaten toegevoegd om de matten zacht en buigzaam te krijgen Dit zijn chemische stoffen die mogelijk hormoonverstorend zijn. Niet echt passend bij de filosofie van Yoga en meditatie dus. En bovendien niet nodig, er zijn zoveel mooiere alternatieven!

Ecologische yogamatten

Ecologische yogamatten zijn niet alleen beter voor het milieu, het voélt ook gewoon beter. De eerste Yogi’s, duizenden jaren geleden, gebruikten geen mat voor de asana’s. Dit deden ze bijvoorbeeld op een zachte ondergrond zoals gras. Omdat Yoga nu meestal op een harde (koude) ondergrond wordt beoefend, is een yogamat wel zo prettig. Welke eco yogamat past het best bij jou en jouw vorm van Yoga?

Yogamat van duurzaam TPE

Tegenwoordig zijn er gecertificeerde duurzame Yogamatten van TPE. Gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. De matten zijn door de soepelheid en het lichte gewicht makkelijk mee te nemen. Een yogamat van TPE is door de zachte structuur meer comfortabel bij liggende en zittende yogahoudingen vergeleken met een PVC mat. Je hebt hier vooral baat bij wanneer je snel last hebt van je gewrichten. Ook zijn TPE yogamatten stroef en hebben dus een goede grip. Deze ecologische yogamatten zijn geschikt voor meditatie, fitness of pilates en allerlei yogastijlen zoals:

  • Yin Yoga
  • Restorative Yoga
  • Hatha Yoga
  • Asthanga Yoga
  • Power Yoga
  • Bikram Yoga
  • Hot Yoga
  • Vinyasa Flow Yoga

Door de open celstructuur van de mat houd je wat langer en beter grip als je handen en voeten een beetje vochtig worden door transpiratie. Wel is het iets lastiger schoonmaken. Omdat eco yogamatten biologisch afbreekbaar zijn moet je er wel wat zorgvuldiger mee omgaan (dan met een PVC mat). Op deze manier verleng je de levensduur van je mat aanzienlijk, en ook dat is duurzaam natuurlijk. Let daarom op dat je matje niet lang in de zon laat liggen bijvoorbeeld, dicht bij een kachel of in een hete auto in de zomer. En ook is belangrijk dat een eco mat altijd goed droog is voordat je hem opbergt.

Yogamat van natuurrubber

Bij actieve yogastijlen is een eco yogamat van natuurrubber een goede milieuvriendelijke optie. Rubber yogamatten hebben een bijzonder goede grip, zelfs bij vochtige handen en voeten. Geschikt voor onder andere Hatha Yoga, Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga, Vinyasa Yoga en Power Yoga. De matten kunnen worden gemaakt van verantwoord geoogst boomrubber dat volledig biologisch afbreekbaar is.

yoga mat duurzaam

Yogamat van biologisch katoen of kurk

Je kunt ook kiezen voor een Yoga-kleed (Yogarug) van biologisch katoen. Deze is extra stroef en kun je over elke andere mat heen leggen of gewoon op de grond gebruiken. Een andere ecologische keuze is een yogamat van kurk. De antimicrobiële eigenschappen van kurk weren schimmel af. Dit zorgt ervoor dat het materiaal praktisch zelfreinigend is en niet ruikt. Kurk is een sterk, natuurlijk materiaal en daardoor duurzaam en zeer milieuvriendelijk.

Meditatiekussens

Wanneer je graag zittend mediteert, zijn er ook bij het kopen van meditatiekussens duurzame keuzes die je kunt maken. Let hierbij op de stof en vulling. Zoals een hoge kwaliteit katoenen hoes. En eerlijk is eerlijk; het oog wil natuurlijk ook wat. Een mooi meditatiekussen met design werkt niet alleen positief om te regelmatig te mediteren. Ze zijn ook nog eens een prachtige aanvulling in je interieur.

Een ideale vulling van een meditatiekussen is boekweitkaf; een bijproduct van boekweit. Dit houdt het kussen licht en geeft tegelijk optimale stevigheid. De vorm van kleine schelpjes zorgt ervoor dat het kussen niet verschuift wanneer je er langere tijd op zit. Deze meditatiekussens met gecertificeerd biologisch boekweitkaf vind je bijvoorbeeld op Yogashop.nl. Om CO2 uitstoot van transport te besparen worden deze kussens met de hand gevuld in Nederland.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Yoga en meditatie doe je ‘natuurlijk’ met ecologische materialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *