Hoe zorg je voor een zo duurzaam mogelijke levensstijl voor je huisdier?

Ben je veel bezig met duurzaamheid en maak je je wel eens zorgen over de ecologische voetafdruk die je huisdier achterlaat? Een huisdier heeft voeding, verzorging en spullen nodig en de productie van deze benodigdheden belasten nu eenmaal het milieu. Er zijn echter manieren om ook de levensstijl van je huisdier duurzamer te maken.

duurzaam voor huisdieren

Duurzaam voer voor je huisdier

De productie van dierenvoer is de grootste boosdoener, dus hier liggen veel kansen. Veel honden en katten eten vlees, omdat hier belangrijke voedingsstoffen in zitten. Vleesproductie heeft echter een grote impact op het klimaat. Je kunt je hond of kat vegetarisch voedsel geven, maar vooral voor katten is dit niet aan te raden. Gelukkig zijn er andere manieren om dierenvoer duurzaam te maken. Yarrah is marktleider op het gebied van duurzaam en biologisch voer voor honden en katten en raadt baasjes aan om op het volgende te letten:

✔️  Dierenvoer met een keurmerk

Kies voor dierenvoer met een biologisch keurmerk. Ook zijn er keurmerken die aantonen dat de fabrikant bijdraagt aan dierwelzijn, sociale en milieuprestaties, en voedselveiligheid. Yarrah produceert zo duurzaam mogelijk en voldoet dan ook aan deze keurmerken. Zij maakt voor haar voer uitsluitend gebruik van biologische producten, vlees met een Beter Leven keurmerk en vis met een MSC-keurmerk. Daarnaast is Yarrah’s diervoeding proefdiervrij.

✔️  Type vlees

Kies voor vleesvoer van bijproductvlees. Bijproductvlees is restvlees dat overblijft nadat de ‘mooie’ stukken zijn verwijderd voor menselijke consumptie. Bijproductvlees is van goede kwaliteit en bevat waardevolle voedingsstoffen. Yarrah gebruikt altijd bijproductvlees, omdat vlees op deze manier optimaal wordt benut en tevens wordt voorkomen dat dieren speciaal geslacht worden voor diervoeding.

✔️  Type voer

Droogvoer zoals brokken worden gezien als duurzaam voer. Brokken zijn namelijk langer houdbaar en de productie van natvoer of blikvoer heeft een grotere milieu-impact. Stap echter niet zomaar volledig over op droogvoer. In sommige gevallen is het geven van natvoer ook wenselijk, bijvoorbeeld wanneer je huisdier weinig vocht binnenkrijgt.

✔️  Duurzame voerverpakkingen

Het gebruik van plastic heeft een grote impact op het milieu. Het is echter moeilijk om een alternatief te vinden voor verpakkingsmateriaal dat ervoor zorgt dat het dierenvoer veilig kan worden vervoerd en zo lang mogelijk goed blijft. Daarom werkt Yarrah met zakken die grote hoeveelheid biologisch voer kunnen dragen en die hersluitbaar zijn voor lange houdbaarheid.

duurzaam voer katten honden

Duurzame producten voor je huisdier

Een huisdier aanschaffen betekent ook spullen aanschaffen. Vooral wanneer je een puppy of kitten krijgt moet je veel nieuwe dingen kopen. Denk bijvoorbeeld aan een mand, bench, halsband, riem, kattenbak, speeltjes, noem maar op.

Let bij de aanschaf van dergelijke producten op het type materiaal en kijk ook naar de kwaliteit en wasbaarheid van een product. Des te langer het product meegaat, des te duurzamer. Ook kun je ervoor kiezen om spullen tweedehands te kopen, want daarmee blijft het milieu onbelast.

Duurzame kattenbakvulling

Kattenbakvulling is niet altijd even duurzaam. Vulling die je langer kunt gebruiken, zoals klontvormende vulling, is duurzamer. Daarnaast is kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen zoals hout, mais- of tarwestengels duurzamer. Ook kattenbakvulling dat composteerbaar is en in de groene bak of in de tuin kan worden achtergelaten is een duurzame variant. De kattenbakvulling van Yarrah is gemaakt van 100% biologische klei, is klontvormend en kun je door de grond in je tuin mengen.

Heb jij wel eens nagedacht hoe je de zorg voor je huisdier zo duurzaam mogelijk kan maken? We zijn benieuwd naar je ervaring hiermee, laat een reactie achter in de comments.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Hoe zorg je voor een zo duurzaam mogelijke levensstijl voor je huisdier?

  1. Kikkerprins zegt:

    De kattenbakvulling is absoluut klontvrij. Een aanrader voor door de yoghurt, samen met wat lekker havervlokken. Of als variatie dressing bij een warm bordje pap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *