Green Friday: het duurzame alternatief voor Black Friday. Zo doe je (niet) mee!

Wat is Green Friday? Je merkt vast dat Black Friday steeds bekender aan het worden is in Nederland. Soms kan dat heel goed uitkomen, een dikke korting voor iets wat je nodig hebt. Maar er zijn gelukkig ook steeds meer tegengeluiden wat betreft Black Friday, het draait allemaal om kopen en steeds meer kopen, wat natuurlijk helemaal niet zo duurzaam is.

green friday duurzaam alternatief black friday

 

Daarom zijn sommige merken en bedrijven zelfs gestopt met Black Friday, ze vinden een eerlijke prijs en eerlijke handel belangrijker. Sommige (web)winkels doen er zelfs helemaal niet aan mee en gaan zelfs dicht die dag, om een statement te maken.

Green Friday, het alternatief op Black Friday

Green Friday is het duurzame alternatief voor Black Friday. Waar op Black Friday vooral wordt aangezet tot zoveel mogelijk consumptie en dus aankopen die je helemaal niet nodig hebt, gaat Green Friday over bewustwording en het doen van minder, of helemaal geen, aankopen. Het is een dag om na te denken over onze consumptiegewoonten en de impact daarvan op de wereld om ons heen.

Black Friday kritiek

Naast dat er terechte kritiek is op het overconsumeren van Black Friday aanmoedigt, zijn er de afgelopen jaren ook steeds meer (bekende) webwinkels op de vingers getikt. Zo gebeurt het regelmatig dat vóór Black Friday prijzen worden verhoogd, zodat ze tijdens Black Friday met zogenaamd dikke korting verkocht worden.

Green Friday duurzame acties én aanbiedingen

We vermelden hier een aantal speciale acties van (web)winkels, maar we noemen ook enkele leuke duurzame shops waar je mooie Green Friday korting kunt vinden.

 • Green Friday beweging van Treesforall
  Sinds dit jaar is Treesforall de Green Friday beweging begonnen, super goed! Ze roepen op om NIET mee te doen aan Black Friday en op 24 de hele dag niks te kopen. Op hun site kun je je naam opgeven om te laten weten dat jij je hier bij aansluit. Ook kun je meedoen met het Green Friday Forest Event.
 • Winkel dicht en bomen planten bij Dille&Kamille
  De winkel Dille&Kamille durft een heel sterk statement te maken! Bij hen gaan op 24 november de webshop en alle fysieke winkels helemaal dicht. Zij gaan die dag helpen bij het aanleggen van voedselbossen.
 • Kortingsbon cadeau bij kringloopwinkel Rataplan
  Dit is ook een hele actie. Wanneer je iets aanschaft bij een vestiging van kringloopwinkel Rataplan van €10,- of meer, dan ontvang je een kortingsbon van 25% die je in de winkel kunt gebruiken.
 • Korting en meer bij webshop Natural Heroes
  Deze leuke webwinkel geeft wel korting, maar doet nog veel meer. Daarbij is Natural Heroes ook een van onze favoriete duurzame webwinkels. Je vind hier allerlei pure en natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld zelf verzorgingsproducten te maken. Naast de Green Friday sale, gaat Natural Heroes voor elke bestelling op Green Friday 1 boom planten, 2 plastic flessen uit de oceaan redden, en compenseren ze 1 kilo CO2.
 • Buy Nothing bij Mud Jeans
  Net als voorgaande jaren doet Mud Jeans niet mee met de Black Friday gekte. Dit duurzame spijkerbroekenmerk maakt deze dag liever ‘blauw’. Op een speciale pagina kun je die dag een livestream volgen en is het nog even spannend wat Mud Jeans die dag precies gaat organiseren, maar het heeft te maken met tweedehands jeans.
 • Korting op duurzame producten bij BigGreenSmile
  Bij webshop BigGreenSmile doen ze de hele week aan Big Green Week en geven ze korting op allerlei mooie duurzame verzorgings- en schoonmaakproducten.
 • Duurzaam beddengoed van Yumeko
  Bij webshop Yumeko vind je alles wat je maar nodig hebt om heerlijk duurzaam te slapen zoals beddengoed en dekbedden, maar ook mooie duurzame handdoeken. Ze hebben een hele mooie Black Friday sale, je krijgt namelijk 20% korting op ALLES.
 • Webwinkel offline en bomen planten bij Zustainabox
  Ook webshop Zustainabox haalt hun webwinkel met leuke duurzame cadeauboxen uit de lucht op 24 november, zij doen die dag mee met de Green Friday actie van Treesforall.
 • Black Friday korting bij Bamigo
  Webshop Bamigo verkoopt ondergoed van bamboe en ondergoed heb je altijd nodig, nietwaar? Het is ook een van de dingen die je steeds weer opnieuw nodig hebt en die je niet tweedehands kan kopen. Dus grijp je kans en shop duurzaam ondergoed met korting.

Er zijn vast nog meer (web)winkels die meedoen met Green Friday, of die helemaal dicht gaan of andere duurzame acties organiseren op 24 november. Weet je er eentje die we hier nog missen? Laat het ons weten!

Dit artikel is een update van ons artikel over Green Friday op 26-11-2020.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.