Duurzaam leven met het gezin: leuk en haalbaar!

Laat ik eerlijk zijn: met kleine druktemakers in huis is duurzaam leven niet altijd makkelijk. Knutselspullen stapelen zich op in huis, en op de een of andere manier komt er – ondanks goede voornemens – toch steeds weer nieuw speelgoed bij. En die berg wasgoed lijkt elke dag te groeien. Toch wil ik graag mijn steentje bijdragen aan een betere wereld voor mijn kinderen. En weet je wat? Het hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn!

Met een paar kleine aanpassingen in ons dagelijks leven maken we samen al een groot verschil. En wie weet, vinden kinderen het stiekem zelfs leuk!

duurzaam gezin

Creativiteit met afval: twee vliegen in één klap

Kinderen hebben een onbegrensde fantasie. Met wat creativiteit kan die fantasie worden gevoed met… afval! Plastic flessen worden vrolijke plantenpotten, eierdozen transformeren in kunstwerken en papieren tassen van bijvoorbeeld baasverpakkingen.nl krijgen een nieuw leven als unieke cadeautasjes. Goed voor het milieu én de portemonnee!

Kliekjesdag: lekker én milieubewust

Die overgebleven pasta van gisteravond? Gooi hem niet weg! Vries hem in of maak er morgen een heerlijke ovenschotel van. Zo besparen we voedsel én geld. En nee, kliekjesdag hoeft zeker geen saaie bedoeling te zijn. Wees creatief en varieer met recepten, zo ontdek je misschien zelfs nieuwe favorieten!

Maak van OV een avontuur

De auto laten staan voor een ritje naar de speeltuin of het park? Waarom niet? Frisse lucht, beweging en quality time met het gezin: wat wil je nog meer? En voor iets verder weg? Stap dan op de trein of bus. Met een beetje planning is dat prima te doen, en de kinderen vinden het vast en zeker een avontuur.

Duurzaamheid leren: spelenderwijs leuk

Hoe jonger ze zijn, hoe meer ze oppikken. Laat je kinderen kennismaken met de natuur, ga samen op ontdekking in het bos of lees leuke boeken over duurzaamheid. Zo leren ze spelenderwijs over het belang van onze planeet en dragen ze straks vanzelf hun steentje bij.

Duurzaam leven hoeft geen ingewikkelde hocus pocus te zijn. Met een beetje creativiteit en een positieve instelling kan het hele gezin bijdragen aan een gezondere en leukere toekomst. Stap voor stap, en met veel plezier!

Betrek de kinderen bij het maken van een plan. Laat ze ideeën bedenken en samen beslissen welke stappen jullie gaan nemen. Zo worden ze extra gemotiveerd om mee te doen!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *