Boek review: Mama Botanica’s grote gids voor kleine stekjes
 (Stek je plant)

Het voorjaar is dé tijd om in de weer te gaan met plantjes: verpotten, zaaien en eventueel terugsnoeien. Dat geldt niet alleen voor de plantjes in de tuin of op het balkon: ook voor kamerplanten is het voorjaar een belangrijke tijd.

Afgelopen oktober kocht ik een paar planten bij Sprinklr en nu is het de hoogste tijd om stekjes te maken. Maar hoe? Mama Botanica weet raad.

boekreview stek je plant

Plantenmoeder

Als van jongs af aan is Iris van Vliet in de weer met plantjes. Het leverde haar de bijnaam Mama Botanica op. Haar kennis en kunde deelt ze via Instagram, youtube filmpjes en ook in een gids die je op een leuke en duidelijke manier vertelt hoe je je planten kunt stekken (en welke heel moeilijk te stekken zijn, zodat je je geen klungel vindt als het niet lukt).

Het boek vertelt je precies wat een plant nodig heeft en hoe je de behoefte van een plant vaak aan de bladeren af kunt lezen. Zo krijgen planten juist te véél water als de balderen geel worden (informatie die ik eerder in mijn leven goed had kunnen gebruiken), willen ze graag met je mee onder de douche, en willen stekjes soms graag een boterhamzakje.

Als ik het kan…

Op één van de youtube-filmpjes van Mama Botanica had ik al gezien hoe je een pannenkoekplant kunt stekken. Of beter gezegd: hoe je de stekjes, die de plant zelf al aanmaakt, het beste van de moederplant los kunt maken. Ik pakte een mesje en oogstte maar liefst vijf ‘pups’ van de plant. Ze hadden al worteltjes, dus ze konden zó de grond in.

Het verschijnen van die pups is overigens een teken dat de plant, die ik dus nog maar een half jaar in huis heb, het naar zijn zin heeft in mijn vensterbank. Na het losmaken van de mini-plantjes is mijn moederplant een flink stuk in de lengte gegroeid en is enthousiast nieuwe bladeren aan het maken. 
En de mini-plantjes? Daarvan heeft een aantal al een nieuw huisje gevonden, twee staan er nog in mijn eigen vensterbank.

stek je plant boek inkijk

Cadeau met gouden bandje

Wat is er ‘groener’ dan het geven van een stekje? Het geven van een stekje in een pot die bij de kringloop vandaan komt. Helaas had de kringloopwinkel bij mij in de buurt geen bloempotten, maar wel een leuke beker en wat ouderwetse kop-en-schotels. Dus gaf ik mijn vriendin een pannenkoekplantje in een mok, voor in de keuken en staat bij het vegan café bij mij in de buurt een kop-en -schotel met een klein pannenkoekplantje in de vensterbank. Na dit succes ga ik me eens verdiepen in het stekken van mijn watermeloenplant en mijn philodendron micans.

Ik ben niet de enige die enthousiast is over het het stekjesboek van Mama Botanica: het exemplaar dat ik thuis heb is er één van de 10e druk. Voor de gelegenheid heeft het een gouden bandje. Dat maakt het boek extra leuk om cadeau te doen. Misschien met een stekje erbij (eventueel in een theekopje).

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *