De ongelofelijke eigenschappen van biologische kokosolie (maar kies wel voor eerlijk!)

Sinds we bij EcoGoodies kokosolie hebben ontdekt, blijven we ons erover verbazen wat een geweldig product het is. Deze olie is namelijk gezonder om in te bakken dan bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie, want het oxideert niet bij verhitting. Kokosolie is dus helemaal veilig om in te bakken.

Maar we kiezen dan natuurlijk wel voor biologische kokosolie! En dat niet alleen, heb je wel eens aan fairtrade kokosolie gedacht? Kokosolie wordt sinds afgelopen jaren steeds mer geconsumeerd. En het is wel zo fijn als dit in eerlijke omstandigheden wordt geproduceerd, op een wijze die duurzaam is voor de aarde. En van de weinige biologische kokosolie merken die ook fairtrade is, is Amanprana.

biologische kokosolie voordelen blog

Boter of plastic op je brood?

Nog een goede reden om kokosolie te gebruiken is als vervanger voor gewone margarine. Wist je dat margarine qua samenstelling meer op plastic lijkt dan op voedsel? Het is een heel geraffineerd product met veel toevoegingen. Erg onnatuurlijk voor ons lichaam dus. Je kan du beter geen margarine op je boterham smeren, roomboter is zelfs nog veel gezonder. Maar nóg gezonder is kokosolie. Kokosolie stolt bij zo’n 25 graden, dus in ons koude Nederland is het geen olie maar een vet. En je kunt het prima op je brood smeren in plaats van margarine of boter!

Heerlijk voor je huid

Maar het zal je vast niet verbazen dat kokosolie ook heerlijk voor je huid kan zijn. Pure kokosolie op een droge huid werkt beter dan welke bodylotion dan ook! Ook is het heerlijk voor heel droog haar. Wist je trouwens dat kokosolie een natuurlijke zonnefilter bevat? Niet een hoge factor, maar het geeft wel een natuurlijke bescherming. Denk trouwens niet dat je er enorm van gaat glimmen, kokosolie is een van de minst vette oliën en je zult zien dat je huid na gebruik gewoon mat uitziet, met een gezonde glans.

Super gezond, maar alleen als het ongeraffineerd is

Niet alleen om praktische redenen is kokosolie goed om te gebruiken, kokosolie heeft ook genezende eigenschappen en is erg goed voor de darmen. Heb je dus last van een prikkelbare darm, dan kan kokosolie je daarbij helpen. Let op, de gezonde eigenschappen gelden alleen voor extra vierge kokosolie, die ongeraffineerd is.

Andere redenen waarom kokosolie gezond is, zijn:

 • Kokosolie bevordert de opname van omega 3 vetzuren
 • Kokosolie is minder vet dan andere oliën en je lichaam slaat het vet niet op
 • Kokosolie is goed voor je cholesterol gehalte, omdat het goed cholesterol bevat
 • Kokosolie is goed voor de weerstand, omdat het schimmel- en bacteriedodend is
 • Kokosolie is goed voor de darmflora en bacteriedodend
 • Kokosolie verbeterd de opname van vitaminen en mineralen.

Deze eigenschappen gelden alleen voor biologische, ongeraffineerde kokosolie. De maximale dosis voor kokosolie is ongeveer 3 eetlepels of 50 gram per dag. Voor wie niet zo van de kokos geur of smaak houd: bij bakken verdwijnt de smaak, wanneer je het op brood smeert niet.

Nog een tip voor de aankomende feestdagen: kokosolie is ideaal om in te frituren, gezond én lekker! Ook lekker om frietjes mee te maken.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “De ongelofelijke eigenschappen van biologische kokosolie (maar kies wel voor eerlijk!)

 1. Hans zegt:

  Cocosvet bacterie dodend! HELP.
  Ik neem iedere dag/2× medi-wiet op cocosbasis tegen mijn ziekte van Crohn. Hoe red ik mijn goede buik bacteriën?

Reacties zijn gesloten.