Iedereen gebruikt verzorgingsproducten. ‘s Ochtends begin je de dag met het opsmeren van een dagcrème, je spuit of rolt wat deodorant onder je oksels en doet een lippenbalsem op. Maar wist je dat in al deze producten schadelijke ingrediënten zitten? En je huid is als een spons, deze neemt alles op en brengt het verder in je lichaam.
Hierdoor kunnen verzorgingsproducten vervelende effecten hebben. Denk hierbij aan huidirritatie, allergie en ze kunnen zelfs je hormoonhuishouding verstoren. In dit artikel vertellen we je meer over welke ingrediënten je beter kunt vermijden.
Aluminium in deodorant
Zweten, dat doet iedereen. En daarom smeren of spuiten we elke dag deodorant onder onze oksels. Helaas zit in veel deo’s aluminium. Dit is een stof die je zweetklieren afsluit en het natuurlijke proces van je lichaam remt. Je vindt het daarom met name in antitranspirant deo’s. De stof veroorzaakt vaak irritatie op de huid en je zweetklieren kunnen zelfs verstopt raken.
Er is in de loop der jaren veel onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van aluminium in deodorant. De stof blijft namelijk niet alleen op je huid liggen, maar wordt ook opgenomen door je lichaam. Sommige onderzoeken wijzen op een mogelijk verband is met het ontstaan van borstkanker. Hier is echter nog aanvullend onderzoek naar nodig.
Deze namen kun je tegenkomen op de ingrediëntenlijst:
- ACH
- Aluminiumchloorhydraat
- Aluminiumchloride
- Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly
- Aluminum Chlorohydrate
- Aluminum Sesquichlorohydrate
Aangezien aluminium werkt als antitranspirant is het beter om deze stof in deodorant te vermijden, zolang je niet overmatig zweet. Zo weet je zeker dat je een goede deodorant gebruikt. Merken als Happy Earth en Blokzeep verkopen natuurlijke deo’s zonder aluminium. Dat is wel zo veilig en gezond!
PFAS in make-up
PFAS is vaak in het nieuws en het is eigenlijk altijd slecht. Helaas wordt er ook veel PFAS in make-up gevonden. PFAS-stoffen zijn handig, want ze zijn water -en vuilafstotend. Een ideaal ingrediënt voor jouw waterproof mascara. Maar als je deze mascara vaak gebruikt en misschien combineert met een ander product met PFAS kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.
PFAS wordt vaak gekoppeld aan kanker. Dit is één van de ernstigste gevolgen, die pas optreedt bij een hoge concentratie PFAS. Stoffen met PFAS kunnen bij langdurig gebruik je immuunsysteem aantasten, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten en ontstekingen.
Een andere naam voor PFAS is ‘forever chemicals’ omdat ze vrijwel niet door het lichaam of de natuur afgebroken kunnen worden, ze stapelen zich dus op.
Wil je weten hoe je PFAS kunt herkennen? Lees dan ons eerdere artikel over PFAS in verzorgingsproducten.
Chemische parabenen
In veel van je dagelijkse verzorgingsproducten zitten parabenen. Parabenen zorgen ervoor dat het product langer bruikbaar is en werkt schimmelwerend. Het zijn chemische en synthetische stoffen. Ze zitten in dagcrèmes, tandpasta en deodorant en nog veel meer andere producten.
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar langdurig parabeengebruik. Hierdoor weten we niet in welke mate deze stoffen schadelijk zijn als je ze elke dag op je huid smeert. In verschillende onderzoeken zijn parabenen in verband gebracht met borstkanker en hormoonverstoringen. Bovendien komt een allergie voor parabenen vaak voor.
De volgende parabenen kun je tegenkomen in je verzorgingsproduct.
- Methylparabeen onder de namen:
- Methyl-4-hydroxybenzoaat;
- Nipagin M;
- Para-Hydroxybenzoëzuur;
- Methylis parahydroxybenzoas;
- Methyl-p-hydroxybenzoaat;
- Methylparaben.
- Ethylparabeen onder de namen:
- Ethyl-4-hydroxybenzoaat;
- Natriumzout.
- Propylparabeen onder de namen:
- Propyl-4-hydroxybenzoaat;
- Butylparabeen;
- Propylparaben;
- Butylparabeen onder de naam:
- Butyl-4-hydroxybenzoaat
Ondanks de vele onderzoeken is het onduidelijk of parabenen slecht voor je gezondheid zijn, maar ze zijn sowieso niet natuurlijk. Gelukkig maken veel producenten parabenenvrije producten. Kijk hierbij vooral naar natuurlijke cosmetica en let altijd op de ingrediëntenlijst.
Lekker schuimen met SLS
Waarom schuimen sommige shampoos en douchegels zo goed en anderen helemaal niet? Dat komt door SLS (sodium lauryl sulfaat). Zij staan bekend om hun sterk reinigende werking en schuimvorming. Deze stof heeft een uitdrogende werking op het haar en veroorzaakt vooral problemen als je eczeem of psoriasis hebt.
SLS is dus redelijk veilig, maar het wordt wel gemaakt van palmolie of aardolie (plastic). Voor de productie van palmolie worden veel oerbossen gekapt. Daarom is het gebruik van een shampoo zonder SLS een duurzame keuze. En misschien is het voor jezelf ook nog zinvol!
SLS herken je op de verpakking aan de naam Sodium Lauryl Sulfate. Soms zie je ook de naam Natrium Lauryl Sulfate, maar laat je niet voor de gek houden. Dit is een andere naam voor SLS. Verder bestaat er ook nog SLES, een ander sulfaat, dat minder schadelijk zou zijn.
Let op de ingrediënten:
- Sodium Laureth Sulfate
- Sodium Lauryl Sulfate
- Natrium Lauryl Sulfate
Petroleum: olie op je huid
Petroleum, petrolatum of paraffine: het zit in veel verzorgingsproducten. Het gaat om minerale olie, een restproduct van de aardolie-industrie. Dit zorgt ervoor dat je dagcrème lekker smeert, maar daar houden de positieve effecten van deze stof direct op. Het wordt vooral gebruikt als vulmiddel, omdat het lekker goedkoop is.
Helaas is petroleum niet echt goed voor je huid. Het bekendste product met minerale oliën is vaseline. Vaseline maakt je huid enorm vet, maar sluit tegelijkertijd je poriën af. Hierdoor krijg je sneller pukkeltjes en trekt je huid sneller vuil aan. Bovendien kun je er ook verslaafd aan raken. Dat komt door overhydratatie. Je huid kan zichzelf steeds minder goed beschermen en droogt eerder uit zonder crème. Zo kom je in een vicieuze cirkel waarin je maar door blijft smeren.
Tot slot is de stof petroleum niet natuurlijk. De grondstofwinning en het zuiveringsproces voor gebruik hebben een enorme milieu-impact én de stof is ook nog eens niet herbruikbaar. Wil je kiezen voor een product zonder deze stof? Ga dan voor een natuurlijk verzorgingsproduct.
Check de ingrediëntenlijst van je dagcrème op de volgende ingrediënten:
- Petrolatum;
- Paraffinium liquidum;
- Propylene Glycol;
- Petroleum;
- Vaseline;
- Paraffine;
- Paraffin;
- Propylene Carbonate (komt veel voor in deodorant)
- Paraffinum;
- Mineral oil;
- White mineral oil.
In een handcrème van het merk Vaseline vind je bijvoorbeeld Paraffinium liquidum en Petrolatum. Een huidcrème van het merk Nivea bevat Parriffinium Liquidum en Paraffin. Zoals je ziet lijken de namen veel op elkaar.
Pas op voor valse beloftes
Misschien wil je na het lezen van dit artikel gaan voor natuurlijke huidverzorging. Op de verpakkingen van verzorgingsproducten staan veel beloftes, zoals parfumvrij en palmolievrij. Helaas zeggen deze claims (vaak) weinig. Producenten mogen deze beweringen vrij op de verpakking zetten. Wil je echt weten of bepaalde stoffen in het product zitten? Kijk dan altijd naar het etiket en let op de ingrediëntenlijst. Er zijn behulpzame apps, zoals Think Dirty en Clean Beauty, die je meer vertellen over de ingrediënten.
Ook keurmerken kunnen je helpen. Keurmerken zoals Ecocert, EU ecolabel en Demeter geven aan dat een product met aandacht voor het milieu is geproduceerd. Zie je een keurmerk dat je niet kent? Zoek het dan op bij de Keurmerkenwijzer.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.