Het meest gelezen boek van dit jaar zal ongetwijfeld ‘Het water komt’ van Rutger Bregman worden. Bregman is journalist voor De Correspondent en schreef een zeer toegankelijk pamflet waarin hij waarschuwt voor het stijgende water en welke gevolgen dat kan hebben voor Nederland en haar inwoners (je kunt het pamflet gratis aanvragen via hetwaterkomt.nl).
Voor iedereen die meer wil weten over de toekomst en hoe we die een beetje leefbaar kunnen houden heeft De Correspondent ook een passende titel: Hoe gaan we dit uitleggen, geschreven door Jelmer Mommers.
Hoe gaan we dit uitleggen is de beste vriend van iedereen die wel eens in een discussie is beland met een klimaatontkenner: het geeft data, grafieken en harde cijfers. ‘De statistische kans dat de opwarming toevallig is – en dus niet door de mens komt – is kleiner dan 1 op de 3,5 miljoen. Oftewel 0,00003 procent.’ Het heeft zelfs een bijlage waarin antwoorden staan op alle ‘ja maar…’ opmerkingen die rechtse ‘denkers’ nog weleens willen bezigen zoals ‘ja maar wat als het nou wel meevalt met die klimaatverandering’ en ‘ja maar als grote landen als China niets doen dan maakt het niets uit wat wij doen’. Spoiler: China is de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld.
Na het uiteenzetten van de problemen waar we nu al mee te maken hebben, schetst Mommers twee mogelijke toekomstscenario’s: het eerste omschrijft hoe het jaar 2050 er waarschijnlijk uitziet als we op dezelfde voet verder gaan, het tweede toont de toekomst zoals die kan zijn als we The Great Turn* durven te maken.
De auteur schrijft ook hoe we de politiek zover kunnen krijgen dat ze die Great Turn ook gaan maken. Het simpelst is natuurlijk door te stemmen op partijen die altijd al hebben geloofd in duurzame energie en zich realiseren dat het beschermen van natuurgebieden belangrijker is dan hard rijden op de snelweg. Maar ook bínnen politieke partijen heb je groene en minder groene politici.
Daarnaast kun je zelf ook meer doen dan je denkt: bijvoorbeeld door plantaardig te eten, thuis te kiezen voor groene stroom, je tuin groener te maken en te kiezen voor een sedum-dak. Kleine beetjes hebben een grotere invloed dan je denkt. Vergeet niet dat Greta Thunberg de eerste dag van haar klimaatstaking ook nog in haar eentje was…
*The Great Turn is een door auteur Hanna Bervoets bedachte term voor het omschakelen naar duurzame bronnen
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.