Als je me, toen ik kind was, zou hebben verteld dat ik later zeewier zou eten, dan zou ik je waarschijnlijk beleefd hebben uitgelachen. Zeewier? Dat is toch dat spul dat op het strand ligt? Die rottende groene slierten?
Maar toch is het zo, ik eet sushi die in nori-vellen gerold is, bij de pokè bowl eten we zeewiersalade van arame of wakame en bij mijn favoriete lunchtentje eet ik graag een bagel met een Dutch Weed Burger. En tussendoor snack ik zo af en toe een handje mooncrackers (Japanse rijstzoutjes met…zeewier) of gewoon nori-velletjes met groene thee-poeder erop.
Er bestaan zo’n 12.000 soorten zeewier waarvan er 145 rauw te eten zijn en er 110 geschikt zijn om te verwerken in voedsel of medicijnen. En het mooiste van alles is: de teelt van zeewier maakt geen gebruik van zoet water, een schaars goed, en voor de verbouwing hoeft ook een landbouwgrond of kunstmest gebruikt te worden.
Daarnaast neemt zeewier, net als andere planten, CO2 op en stoot het zuurstof uit en vermindert daarmee het CO2 gehalte in het water en de atmosfeer. Maar dat is niet het enige toffe aan zeewier, als grondstof is het verrassend veelzijdig.
Eetbare verpakking
Wereldwijd zijn er diverse kleine bedrijven bezig met de ontwikkeling van plasticvrije verpakkingen voor levensmiddelen (denk bijvoorbeeld aan ijshoorntjes of waterflesjes) die je na gebruik op kunt eten, gemaakt van… zeewier.
Zeewier in plaats van katoen
Modeontwerper Nienke Hoogvliet is bezig met de ontwikkeling van een garen gemaakt van aangespoeld zeewier, een grondstof die nu vaak verbrand wordt. ‘Vergeleken met katoen (waarvoor 8000 liter water wordt verbruikt voor de productie van 1 kilo stof) heeft het geen zoet water nodig.’ De techniek om er garen van te maken is er al, het wachten is alleen nog op investeerders.
Zeewier voor groene energie
Uit een studie van DNV GL (een Noors technisch adviesbureau) zou in 2035 26% van het Nederlandse biomassapotentieel geleverd kunnen worden door zeewier. Door de plant te laten vergisten is het mogelijk om er groen gas van te maken. Er wordt al mee geëxperimenteerd maar om echt over te kunnen stappen zijn investeringen van bedrijven en de politiek nodig.
Tenslotte is zeewier natuurlijk de beste vriend van menig vegan en vegetariër: de plant zit barstensvol vezels, omega 3 (dat stofje waarvoor we ‘vette vis’ zouden moeten eten), en jodium en is een geweldige bron van eiwitten.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.