We horen vaak genoeg dat wij mensen slecht voor het milieu zijn. Maar helaas zijn huisdieren dat ook. In Nederland leven er meer huisdieren dan mensen: een overweldigende 35 miljoen katten, honden, kippen, vissen en knaagdieren. Omdat deze dieren ook moeten eten en ergens hun behoefte moeten doen, zorgen zij ook voor vervuiling en een belasting van de natuur. Is er een manier waarop je de ecologische pootafdruk van een dier kunt verkleinen?
Gezellig, een dier in huis!
Een huisdier heeft je veel te bieden. Ik weet er alles van, omdat ik inmiddels alweer twee jaar alleen woon. Ik ben zo blij dat ik een huisgenootje in de vorm van een poes heb. Het is veel gezelliger, je hebt toch wat leven om je heen en een dier heeft altijd liefde te geven. Ook voor kinderen is het goed om met een dier op te groeien. Het geeft verantwoordelijkheidsgevoel en ze leren empathie.
Hoeveel voordelen ze ook hebben, huisdieren brengen ook nadelen met zich mee. Ik kijk dan voornamelijk naar honden en katten, want van vogels, knaagdieren en andere dierlijke maatjes weet ik niet zoveel. En ook omdat honden en katten vleeseters zijn, hebben zij een behoorlijk grote impact. De keuze voor het voer is erg belangrijk, als je een hond of kat hebt.
Het voer heeft de grootste impact
Het voer voor deze dieren bestaat voor gemiddeld 30% uit vlees. Je kunt er wel op letten, wat voor soort vlees dit is. Vaak worden er dierlijke bijproducten in verwerkt. Dit is orgaanvlees of hanenkammen. Maar het kan ook voorkomen dat er spiervlees in zit. Dit is dan wel het duurdere en kwalitatief betere katten- of hondenvoer. Maar het vlees wat hierin zit, zou ook goed door mensen geconsumeerd kunnen worden.
Dat betekent dus dat er goed vlees in diervoer wordt verwerkt, waar landbouwgrond, water en voedingsstoffen voor verbruikt worden. En dat terwijl er in sommige delen van de wereld een groot tekort hieraan bestaat. Wil je het milieu ontzien, dan kun je het beste kiezen voor voer dat bestaat uit dierlijke bijproducten. Daarnaast is kip minder milieubelastend dan rundvlees, vis of lam.
De andere keuze die je kunt maken is tussen brokjes of natvoer. Natvoer is belastender voor het milieu. De productie heeft een grotere impact en het is bederfelijker. Als een blikje open is, is het vrij snel niet goed meer en gooi je restjes weg. Ook de verpakking is kleiner, zodat je in een week heel wat blikjes in de afvalbak ziet verdwijnen. Daarom hebben brokjes de voorkeur.
Het nadeel in deze overwegingen, is dat je eigenlijk wel het beste wilt voor je dier. Ik koop eigenlijk altijd voer van hoge kwaliteit. Ik heb het even nagekeken, maar mijn poes krijgt nu ook droogvoer waarin echt vlees verwerkt is. Dus helaas is dat kattenvoer met een hoge milieu-impact.
Nog meer tips om je dier milieuvriendelijk te houden
1. Koop tweedehands
Heeft je poes een andere krabpaal nodig of je konijn een hok? Je kunt dat ook heel goed tweedehands kopen.
2. Dieren uit het asiel
Wil je een huisdier? Kijk dan altijd eerst in het asiel. Daar zitten allemaal lieve dieren op een nieuw baasje te wachten. Je voorkomt daarmee dat er nog meer dieren op de aarde worden gezet, en redt er een leven mee.
3. Milieuvriendelijke kattenbakkorrels
Ook met het kattenbakgrit kun je op het milieu letten. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar die plantaardig zijn en net zo goed werken als geur-absorberende korrels. Je kunt de kattenbak dan gewoon legen in de groene bak. En daar komt bij dat het gemaakt wordt houtafval of plantenvezels, waardoor er geen extra afval ontstaat.
Misschien zouden we verstandig moeten zijn en geen huisdieren nemen. Maar ik geloof niet dat ik daar achter kon staan, ik vind een huisdier gewoon heel waardevol. Volgens milieucentraal.nl zorgen huisdieren voor maar 1% van de klimaatimpact in Nederland. We kunnen beter letten op ons koopgedrag, hoe we met voedsel omgaan, hoe vaak we de auto pakken (en wat voor auto we hebben) en wat voor kleding we kopen. Heb jij een huisdier en denk jij na over wat je dier eet? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.