Je auto opladen met een eigen laadpaal en zonnepanelen? Dit is alles wat je moet weten!

Zonnepanelen op je woning en een eigen laadpaal? Dat is een perfecte situatie! De zonnepanelen zetten de zonnestralen om in bruikbare energie voor je elektrische auto. Je hoeft geen dure benzine of diesel meer te kopen. Met zonnepanelen stop je bovendien met de aanschaf van dure (grijze) stroom, zodat je auto rijdt op groene, goedkope zonne-energie. Dit is een voordelige manier om te reizen. Laat de zon maar schijnen!

eigen laadpaal met zonnepanelen thuis

Voorbereiden op de afbouw van de salderingsregeling

Je kunt de energie die je zonnepanelen overdag opwekken, opslaan in je elektrische auto. Zo blijft de opgewekte energie in huis en lever je je overschot aan zonne-energie niet terug aan het elektriciteitsnet. Dit is de perfecte voorbereiding op de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025. Gebruik goedkope zonne-energie om je elektrische auto te rijden en verminder zo je afhankelijkheid van prijzige grijze stroom. Hiermee vormen zonnepanelen en een eigen laadpaal kopen een ideale combinatie, waarmee je je auto zeer voordelig kunt opladen.

Waarom is dit belangrijk?

De salderingsregeling is gerelateerd aan de belasting die je betaalt over je energie. De energiebelasting en btw kun je verrekenen met de stroom die je in een jaar teruglevert. Voor elke kWh die je teruglevert, hoef je geen belasting te betalen over 1 kWh verbruik.

Voorbeeld met meer opwek dan teruglevering
Je hebt 1.000 kWh verbruikt en 800 kWh teruggeleverd. Je betaalt dat jaar alleen belasting over het verschil van 200 kWh.

Voorbeeld met meer teruglevering dan opwek
Je hebt 1.000 kWh verbruikt en 1.200 kWh teruggeleverd. Je betaalt dat jaar geen belasting over je kWh’s. Voor de extra 200 kWh die je hebt teruggeleverd, ontvang je alleen de kale energieprijs.

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Het percentage van je verbruik waarover je de belasting 1-op-1 mag aftrekken wordt steeds kleiner, waardoor terugleveren minder aantrekkelijk wordt. Met je eigen laadstation lever je niet of minderterug, maar kun je je eigen auto opladen. Zo profiteer je optimaal van je eigen gratis stroom. Daarmee ben je met je elektrische auto, je eigen laadpaal en zonnepanelen helemaal klaar voor de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025.

Invloed van hoge netspanning verminderen

Veel mensen willen hun energierekening verminderen en kiezen daarom voor zonnepanelen. Dit is een goede keuze, maar in bepaalde gebieden wordt er zoveel zonne-energie teruggeleverd dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. De omvormer van het zonnepanelensysteem schakelt uit tot de netspanning weer binnen de toegestane limieten valt, waardoor de productie van zonne-energie tijdelijk wordt onderbroken. Dat is zonde!

Door je eigen laadpaal (aangesloten op zonnepanelen) te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat je opgewekte zonne-energie niet wordt teruggeleverd aan het net, maar in plaats daarvan opgeslagen wordt in de accu van je auto. Zo blijft de omvormer van je zonnepanelen ingeschakeld en maak je optimaal gebruik van je zelf opgewekte energie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen in combinatie met een laadpaal? Vraag gratis advies aan bij Zonneplan. Een Zonneplan adviseur legt graag uit hoe je slim je elektrische auto kunt opladen met zonnepanelen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *