Laad je elektrische auto op een slimme manier en bespaar op je energiekosten. Met een slimme laadpaal kun je namelijk optimaal gebruik maken van de daluren. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over slimme laadpalen.
Elektrische auto’s winnen aan populariteit en steeds meer mensen overwegen een laadpaal op hun eigen oprit. Maar in de wereld van de laadpalen kom je heel veel verschillende termen tegen, waaronder een ‘slimme laadpaal’. Wat is een slimme laadpaal precies en welke laadpaal kun je het beste kiezen? Wij hebben navraag gedaan bij laadpalen specialist Wallboxdiscounter
Wat is een slimme laadpaal?
Een slimme laadpaal is een laadpaal die is uitgerust met, zoals de naam al zegt, slimme functies. Dit kunnen functies zijn die het laden van elektrische voertuigen efficiënter, duurzamer, gebruiksvriendelijker en/of inzichtelijker maken. Er zijn hele eenvoudige ‘plug and charge’ laadpalen die meteen werken zodra deze worden aangesloten. Slimme laadpalen ofwel smartcharge modellen zijn voorzien van verschillende extra functies, zoals:
- Load balancing: een optie voor het reguleren van het beschikbare vermogen, zodat je laadsessie nooit tegelijk valt met andere apparaten in huis zoals wassen of keuken. Op die manier maak je optimaal gebruik van de beschikbare stroomaansluiting. Het kan zijn dat je dit handmatig moet instellen, maar er zijn ook laadpalen met automatische ofwel dynamic load balancing.
- Integratie met zonnepanelen: je kunt ook kiezen voor een laadpaal met zonnepanelen, zodat de opgewekte energie van je zonnepanelen aangewend wordt voor het opladen van je elektrische auto.
- Het plannen van de laadtijden: wanneer je op specifieke tijden laadt, bijvoorbeeld tijdens daluren wanneer de elektriciteitsprijs lager is, kun je extra besparen op je energiekosten. Een fijne extra functie van zo’n slimme laadpaal.
- Monitoring via een app: slimme laadpalen zijn uitgerust met een app waarmee je de laadpalen op afstand bedient en het laadproces kunt monitoren. Daarnaast kun je doorgaans rapporten inzien over het verbruik van de laadpaal.
- Toegang beheren: stel de laadpaal alleen voor bepaalde gebruikers beschikbaar via bijvoorbeeld RFID of de mobiele app.
Welke laadpaal kies je?
Heb je veel elektrische apparaten in huis zoals een airco, warmtepomp, elektrische kookplaten of elektrische oven? Dan kan een laadpaal met load balancing goed van pas komen. Natuurlijk kun je kijken naar de verschillende slimme functies van een laadpaal, maar dan blijven er nog steeds veel keuzemogelijkheden over. Globaal genomen is de keuze voor de laadpaal afhankelijk van de volgende twee factoren:
- Type stekker: moet gelijk zijn aan jouw auto of je gebruikt een verloopstuk.
- Maximale laadvermogen: een hoger of lager laadvermogen kan, maar dit heeft effect op de laadsnelheid.
Zo kun je in ieder geval bepalen welk type laadpaal het beste en snelste is voor jouw auto. Als je deze gegevens weet, kun je op zoek gaan naar een passende laadpaal. Daarbij heb je de keuze uit een laadpaal of een zogeheten wallbox die je aan de muur bevestigt. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van de locatie waar je de laadpaal gaat plaatsen.
Lees ook onze tips voor een tweedehands elektrische auto met 5 interessante elektrische auto’s om tweedehands aan te schaffen. Good to know!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.