Hoe ver ga jij voor een beter milieu, en wanneer kies je voor jezelf?

Laatst zat ik eens bij een vriendin. Ze woont op maar 5 minuten fietsen afstand en dus ga ik ook altijd op de fiets naar haar toe. Maar die dag voelde ik me niet zo lekker, het regende en waaide en zij was verbaasd dat ik toch was gaan fietsen. “Dat doe ik gewoon,” zei ik. “Ik pak toch niet de auto voor zo’n klein stukje.” “Nou, je kunt ook wat minder streng zijn voor jezelf.” zei zij toen. Ben ik streng voor mezelf, vroeg ik me af? Of heb ik gewoon principes, omdat ik voor het milieu wil zorgen?

blog goed voor milieu

Zorgen voor een gezond milieu

Of je de auto pakt, de droger aanzet of de kachel hoger zet, zijn allemaal afwegingen die je maakt. Ik heb het koud, dus ik zorg dat het wat warmer wordt binnen. Ik heb veel boodschappen nodig, dus ik pak de auto. Zelf kies ik over het algemeen om te zorgen voor het milieu en mijn “carbon footprint” zo klein mogelijk te houden. Ik heb een auto, maar hij staat vaak stil. Mijn boodschappen doe ik altijd met de fiets, behalve met kerst. Mijn was hangt altijd buiten te wapperen of in het trapgat. Alhoewel hij daar niet wappert, maar wel droogt.

En soms maken deze keuzes het voor jezelf wel zwaarder. Pak je ook de fiets als je ziek bent? Of als je een lange werkdag hebt gehad? Dan is het makkelijker de was in de droger te gooien dan op te hangen. Neem je dan toch de moeite het op te hangen? Ben je dan streng voor jezelf? Dat is misschien zo. Maar heb ik principes om ze aan de wilgen te hangen als het eens wat moeilijker is? Wat zijn principes waard als je ze maar te pas en te onpas aan de kant schuift? Dan zijn het geen principes meer.

Waardevolle overtuigingen

Een principe is een innerlijke overtuiging, zo staat in mijn woordenboek. Ik heb als overtuiging dat ik het belangrijk vind om zorg te dragen voor een leefbaar en gezond milieu. Om te zorgen dat ik dit milieu zo min mogelijk belast. Dit geldt altijd en overal. Dus ook als ik ziek, moe, hongerig, hangerig of sneu ben. Mijn overtuigingen veranderen toch niet per dag of per uur? Het zou wat zijn, zo de wind waait, waait mijn rokje.

Ik begon even te twijfelen toen mijn vriendin tegen mij zei dat ik te streng was. Natuurlijk is het ook belangrijk voor jezelf te zorgen. Ik zal ook niet zeggen dat ik nooit de auto pak. Ik heb die nu eenmaal ook omdat het het leven gemakkelijker maakt of omdat het gewoon nodig is. Maar als je gemakkelijk kiest voor lief voor jezelf zijn, dan ga je denk ik steeds vaker voor jezelf kiezen in plaats van voor het milieu. Want dat is soms moeilijker en zwaarder.

Staan achter je principes

Dat geldt voor alle principes. Als je vegetariër bent uit overtuiging, terwijl je wel van vlees houdt. Als je vrijwilliger bent omdat je dat belangrijk vindt. Als je aan goede doelen geeft, terwijl je het niet breed hebt. Ik noem maar wat. Het gaat erom dat deze overtuigingen overeind blijven staan, in alle omstandigheden. Het is een teken van innerlijke kracht als je daarachter kunt blijven staan. En als je dat kunt, mag je daar best een beetje trots op zijn. Plus, je leeft volgens je eigen waarden en dat geeft ook weer energie.

Het is wel zoeken naar de balans. Niemand is een superheld met superkrachten. Als je iets echt niet kunt opbrengen, dan zul je je principes toch even opzij moeten zetten. Je moet er wel de energie voor hebben. Maar dat doe ik nooit zomaar. Dus misschien ben ik streng voor mezelf. Maar als we allemaal alleen maar doen waar we zin in hebben komen we nergens. Een beter milieu begint nu eenmaal bij jezelf.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.