Met deze 8 tips gaat je kleding veel langer mee

Je mooie wollen trui, die prachtige rode blouse of je hippe rokje, op je mooiste kleding ben je heel zuinig. Maar al je andere kleding verdient het net zo goed dat je er zorgzaam mee om gaat. Maar wat is eigenlijk de beste truc om je kleding langer mee te laten gaan?

tips langer met kleding doen

Kleding die je vaak wast en draagt, gaat er op een gegeven moment versleten uitzien. De kleuren vervagen, de rekbaarheid gaat eruit en je kunt rafeltjes gaan zien aan de randen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, om dit proces te vertragen. Zo kun je al je kleding nog jarenlang dragen.

1. Was je kleding binnenstebuiten

Met deze simpele tip houd je je kleding veel langer mooi. Versieringen, borduursels en opdrukken behouden hun kleur en blijven er goed uitzien. De kleur van broeken en shirts blijft er ook mooier door.

2. Doe ritsen dicht

Dit doe ik zelf al jaren, want ik merkte dat ritsen alle andere kledingstukken kunnen beschadigen. De tandjes, die best scherp zijn, blijven haken in gebreide stoffen, maar schuren natuurlijk langs alles waarmee het gewassen wordt. Dat wordt er echt niet mooier op. Dus sluit ritsen van vesten, broeken, jasjes en alle andere kleding, voor je het in de trommel stopt.

3. Was koud

Geloof je dat je heet moet wassen om je kleding schoon te krijgen? Het wasmiddel zorgt al voor genoeg reiniging en dat werkt ook op lagere temperaturen. Niet alleen spaar je hiermee veel stroom uit, het zorgt er ook voor dat je kleding langer mee gaat. Heet water doet de meeste stoffen geen goed. Vooral elastiek en lycra blijven niet mooi.

4. Voeg wat azijn toe

Het vervagen van kleuren kun je voorkomen door elke keer wat azijn in de trommel te doen. Het behoudt de kleuren en werkt ook nog eens als een soort wasverzachter. Ideaal dus voor de was.

5. Gebruik een waszakje

Het gebruik van een waszak kan tere stoffen goed beschermen. Centrifugeren is een behoorlijke heftige behandeling voor je kleding. Om bijvoorbeeld borduursels of pailletjes op een shirt te beschermen, is het handig om dit soort kleding in een waszak te doen.

kleding onderhoud tips

6. Sorteer de kleuren

Het is wat meer werk als je de was in de trommel stopt, maar wel een belangrijke manier om je kleding goed te houden. Het zorgt ervoor dat de kleuren mooi blijven. Niemand draagt graag een wit shirtje dat een roze gloed heeft gekregen. Dus zorg voor je kleding door rood met rood te wassen en blauw met blauw.

7. Hang de was op

Klinkt simpel en dat is het ook. De droger is funest voor je wasgoed. Een cyclus in de droger is voor kleding weer een slijtageslag. Ophangen is beter en indien nodig laat je je kleding liggend drogen. Vooral wol, elastische stoffen en lange kledingstukken kun je beter liggend drogen.

8. Verwijder vlekken zo snel mogelijk

Oeps, saus geknoeid. Of je kind is in het gras gevallen. Vaak heb je geen zin om de vlekken er meteen uit te halen, want je bent druk bezig of je kind is nog lekker aan het spelen. Maar hoe langer een vlek erin zit, hoe minder makkelijk hij eruit gaat. Het beste kun je het kledingstuk meteen uittrekken en er vlekkenmiddel op doen. Een milieuvriendelijker versie is azijn of baking soda. Hiermee gaan de meeste vlekken er al goed uit.

De meeste van deze tips zijn gemakkelijk te doen en je zult merken dat je veel langer van je kleding kunt genieten. Heb jij nog andere adviezen waardoor je kleding mooi blijft? Laat het ons weten!

 

2 reacties op “Met deze 8 tips gaat je kleding veel langer mee

 1. Marijke Hirs zegt:

  Beste Mirjam,

  Prima tips.
  Ik was veel kleding zo min mogelijk, maar hang het uit. Eventueel buiten. Vooral wollen truien moet je niet te vaak wassen.
  Desondanks gaat een wollen trui snel ‘pillen’. Heb jij een advies hoe je dit kunt voorkomen?
  Misschien een tip: bedenk of je echt wel wat nieuws nodig hebt en probeer ecologisch en fairtrade kleding te kopen.

 2. Eveline de Wilde zegt:

  Ik zelf koop heel veel kleding in de kringloopwinkel. Ook ruil ik wel met mijn dochter als we eens wat anders aan willen.
  Bij nieuwe kleding, dat is voornamelijk ondergoed en sokken, kies ik voor biokatoen.
  Alleen schoenen vind ik lastig, ik moet veel lopen en staan op mijn werk, dus ik kies voor goede schoenen. Ik koop bijna altijd het merk Ecco, maar kan er niet goed achter komen of die ook goed zijn voor het milieu.

Reacties zijn gesloten.