Volgens onderzoek bevat het matras van je kindje schadelijke stoffen

Baby’s slapen veel, dat weet iedereen (alleen misschien soms niet wanneer jij dat zou willen!). En al doen ze dat eigenlijk het liefste in de armen van mama of papa, je baby zal uiteindelijk heel wat uurtjes in zijn ledikantje of wiegje liggen.

Een veilige en comfortabele slaapplek is belangrijk, maar heb je er wel eens aan gedacht of je baby’s bedje wel vrij is van schadelijke stoffen?

baby matras schadelijke stoffen blog

Onderzoek naar veiligheid kinder- en baby matrassen

Hier is door de Universiteit van Texas onderzoek naar gedaan, en daar kwam uit dat matrasjes van niet-natuurlijke materialen, aanzienlijke hoeveelheden schadelijke stoffen bevatten. Vooral 2,5 centimeter boven het matrasje werd dit duidelijk gemeten, veel meer dan bijvoorbeeld elders in de (baby) kamer. Het gaat hierbij om matrasjes van koudschuim of traagschuim. Het inademen van de stoffen die vrijkomen kunnen leiden tot klachten zoals astma en allergieën.

Vooral 2,5 centimeter boven het matrasje werden de schadelijke stoffen duidelijk gemeten

De meeste (niet natuurlijke) babymatrasjes zijn gemaakt van een dikke laag polyurethaan of polyester schuim (onder andere koudschuim of traagschuim) met daaromheen een dunne waterproof plastic laag. Om de matrasjes te maken worden verder verschillende lijmsoorten en toevoegingen gebruikt en in combinatie met het op petroleum gebaseerde schuim en plastic ademen dit soort matrasjes schadelijke VOC’s uit. In het onderzoek zijn meer dan 30 verschillende VOC’s gevonden.

Kies voor natuurlijke materialen

Reden genoeg dus om te kiezen voor een baby matras van natuurlijk, gifvrij materiaal! Kies liever voor een matrasje gemaakt van natuurlatex, kokosvezel, biologisch katoen en biologische wol. Wel zo’n prettig idee! Zijn jullie samen-slapers? Dan is het een goed idee om te overwegen het grote matras te vervangen door een exemplaar van natuurlijke en biologische materialen, of om een dekmatras te nemen. Ook matrassen voor volwassenen stoten vele schadelijke stoffen uit, volgens hetzelfde onderzoek.

Het inademen van de stoffen die vrijkomen kunnen leiden tot klachten zoals astma en allergieën.

Veilige alternatieven, ze zijn er!

Bij onder andere webshop Greenjump vind je een uitgebreide keuze aan matrassen van natuurlijke materialen. Er zijn verschillende formaten voor wiegjes, wandelwagens en ledikantjes. Ook hebben ze er speciale opleggers, voor extra bescherming of om te gebruiken op het huidige matras. De matrasjes zijn helemaal natuurlijk, gemaakt van regulerend kokosvezel en natuurlatex. De matrassen zijn ademend, wat een veilig idee is voor buikslapende kindjes.

Ook bij webshop Waschbaer hebben ze veel keuze op het gebied van natuurlijke matrassen, biologische matrasopleggers en -beschermers en ook meubels zoals ledikantjes.

Duurzaam en veilig slapen

Wanneer je baby dan lekker slaapt in een fijn bedje op een matrasje van natuurlijke materialen, gebruik je daarbij natuurlijk het liefste ook beddengoed dat duurzaam en vrij van gifstoffen is. Bij Greenjump vind je daarvoor alles wat je nodig hebt, zoals dekentjes, matrashoezen, lakentjes en ook handige slaapzakjes van verschillende materialen, zoals katoen en wol.

Ook bij Waschbaer vind je een uitgebreide collectie biologisch beddengoed. Ook voor volwassenen overigens!

Tips voor een regulier (giftig) matras

Heb je toch een regulier nieuw matras? Ook dan zijn er dingen die je kan doen ter verbetering:

  • Luchten: luchten is belangrijk, zorg ervoor dat het matras vóór gebruik eerst ruimte tijd kan luchten met veel ventilatie. Zo kunnen de ergste dampen vervliegen.
  • Was biologisch: als het kan, was het tijk dan met biologisch wasmiddel (en laat het matras dan nog even verder luchten).
  • Oplegger: geen budget voor een nieuw matras van veilige, natuurlijke materialen? Je kan ook kiezen voor alleen een oplegger van biologisch materiaal.
  • Tweedehands: een matras dan al wat ouder is, wasemt ook minder schadelijke stoffen uit.
  • Je kan ook kiezen voor een tweedehands matras en daar een nieuwe, biologische oplegger voor gebruiken.

Toen mijn zoontje een groter, éénpersoons matras kreeg, had ik geen budget voor een volledig natuurlijk matras. Ik heb toen een gewoon matras gekocht, deze heel goed laten luchten (zonder tijk) en het tijk gewassen met biologisch, parfumvrij wasmiddel. De eerste periode heb ik het matras daarbij nog bedekt met een waterdichte hoes, zodat de dampen er niet doorheen komen. Daar bovenop legde ik een 100% katoenen matrasbeschermer én een wollen onderdeken. Er zijn dus allerlei mogelijkheden! En vergeet niet biologisch wasmiddel te gebruiken zonder agressieve parfums.

Meer weten?
Informatie over het genoemde onderzoek vind je hier (Engelstalig).

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *