Review van het boek Skogluft (boslucht): voel je fit en gezond met planten om je heen

In een eerder blog vertelde ik al hoe gezond planten in huis kunnen zijn. Ze kunnen vervuilende stoffen uit de lucht filteren en brengen wat leven in een huis. Ik heb altijd al het gevoel dat wij mensen instinctief graag dicht bij de natuur zijn. Er is geen andere plek waar je zo helemaal jezelf kunt zijn, waar je de ontspanning vindt om weer verbonden te zijn met jezelf. Maar planten kunnen nog veel meer doen om je je goed te laten voelen. Daar kwam ik achter toen ik het boek Skogluft (Boslucht) las.

boslucht review

Meer groen in huis (of kantoor)

De natuur je huis in brengen, daar draait het in dit boek, geschreven door Jørn Viumdal, om. Volgens hem is de atmosfeer in onze huizen en kantoren uitermate slecht voor ons. En dat voelt ons lichaam. Telkens als we binnenkomen in een ruimte gaan de alarmbellen af. Maar die horen we vaak niet of we negeren ze. En zo ga je aan het werk in een kille ruimte, waar weinig natuurlijk licht binnenkomt, waar je misschien niet naar buiten kunt kijken en het koud hebt door de airco. Ook thuis hebben we een gebrek aan licht, goede zuurstof en groen.

En dat gaat problemen geven. We zijn moe, hebben de hele dag het gevoel dat we energie tekort komen. Concentratieproblemen, hoofdpijn, een slechte weerstand, hoesten en droge ogen, kortom we zitten niet lekker in ons vel. Vaak leggen we de oorzaak bij stress of een hoge werkdruk. Maar Viumdal geeft aan dat het de hele dag zitten in een ruimte die ver van de natuur staat, de oorzaak is.

Viumdal noemt dit “natuurgemis”. Van oorsprong zijn we nomaden, we leefden constant buiten en werden omringd door planten en zonlicht. Wij mogen dan misschien nu vrijwel constant binnenshuis leven, maar ons lichaam verlangt nog altijd naar deze natuurlijke staat. We voelen ons het beste in de natuur. Hoe je er ook naar kijkt, volgens mij herkent iedereen dat gevoel: tijdens een wandeling in het bos voel je spanning van je schouders glijden en kom je tot rust. Het is niet voor niets dat we op vakantie het liefste de hele dag buiten zijn.

Hang een oerwoud aan de muur

In het boek wordt uitgelegd hoe je dit gevoel thuis kunt krijgen. Want eens per jaar opladen op vakantie of tijdens een korte boswandeling is niet genoeg om je beter te gaan voelen. Je zou je de hele dag goed moeten voelen. De oplossing is om de natuur in huis te halen of op de werkplek te krijgen. Volgens de auteur is het belangrijk om wel de juiste planten te kiezen: diegenen die weinig zorg nodig hebben, maar snel groeien en veel giftige stoffen uit de lucht halen.

Met een handig systeem dat Viumdal zelf ontworpen heeft (en dat je in zijn eigen webshop kunt bestellen) kun je de planten aan de muur hangen, als een vierkante meter oerwoud in je kantoor of huiskamer. Met een stel felle spots laat je er licht op schijnen en dat gereflecteerde licht geeft je het gevoel dat je buiten in de natuur bent. De lucht in de ruimte wordt gezuiverd en daardoor veel gezonder. Groene vingers zou je er niet voor nodig hebben. De planten hebben niet veel onderhoud en water nodig.

In dit kleine mooie boekje wordt de theorie duidelijk uitgelegd en er worden allerlei onderzoeken aangehaald waaruit blijkt dat planten veel kunnen doen voor je gezondheid. Nu had ik zelf niet zoveel uitleg nodig, maar op zich onderbouwt Viumdal zijn verhaal goed. Het idee van mooie, sterke, groene planten in huis maakte mij enthousiast. Hij geeft wel aan dat er een kleine investering nodig is om je huis of kantoor gezond te maken. Helaas blijkt, als je zijn webshop bezoekt, dat die investering behoorlijk groot is. Een reden voor mij om, als ik meer planten in huis wil, ik die toch maar gewoon op de ouderwetse manier op mijn bureau zal zetten.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.