Het is één van de minst leuke gedenkdagen van het jaar en hij komt elk jaar eerder: Earth Overshoot Day. Earth Overshoot Day is de dag waarop alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar produceert, zijn opgebruikt. We houden dus aan het einde van de aarde een stukje jaar over. En dat worden (bijna)* ieder jaar langere stukjes.
Dit jaar, 2021, was het al op 29 juli zo ver. Een jaar eerder was het nog 22 augustus, in het jaar 2000 viel de dag op 9 oktober en de allereerste Earth Overshoot Day, in 1981, viel op 14 december.
Deze verontrustende cijfers ten spijt gaan wij, de bewoners van de aarde, gewoon door met consumeren: nieuwe kleding kopen, vlees op een barbecue gooien, met vliegvakantie en hout verstoken in een vuurkorf. Om maar wat milieubelastende activiteiten te noemen. Dit gaat ten koste van de toekomstige generaties.
Ja maar zij doen het ook…
Het is dus hoog tijd om onze manier van leven drastisch aan te passen. Klimaatsceptici pareren dat graag met uitspraken als ‘Ja maar, je moet eens kijken hoe vervuilend andere landen zijn…’ Een argument dat ik net zo steekhoudend vind als een kleuter die zegt ‘ja maar hullie doen ’t ook…’. Voor het geval deze klimaatsceptici net zo gevoelig zijn voor mooie plaatjes als de gemiddelde kleuter, heeft de Global Footprint Network een mooie infographic gemaakt onder de titel Country Overshoot Days 2021.
Op deze afbeelding is te zien op welke dag Earth Overshoot Day zou vallen als de hele bevolking zou leven als de bewoners van één land. Leefde iedereen zoals men in Qatar doet, dan waren we op 9 februari al de klos en waren alle natuurlijke hulpbronnen op. Luxemburg doet het niet veel beter: op 15 februari zijn die uitgespeeld. De Verenigde Staten houden het een maandje langer vol. België haalt april net niet, Nederland en Ierland halen koningsdag. Alleen Nicaragua, Ecuador en Indonesië halen het tot december.
De grootste vervuiler
Opvallend genoeg doet China, één van die landen die vaak genoemd worden als ‘laten ze daar nou eerst eens…’ het stukken beter dan Nederland: hun Earth Overshoot Day staat op 7 juni. En dat terwijl heel veel vervuilende industrie uit Europa daar terecht is gekomen. Het slechte nieuws is: we zullen toch echt kritisch naar onszelf moeten kijken. Het goede nieuws is dat de grootste vervuiler natuurlijk ook het grootste verschil kan maken.
#movethedate
Wil je weten hoe groot je ecologische voetafdruk is? Je kunt het berekenen op footprintcalculator.org Ik waarschuw je vast, de uitslag kan best even schrikken zijn. Zelfs ik, zonder rijbewijs, wonend in een klein huisje en plantaardig etend, heb meer dan één aardbol nodig (hoe dat komt leggen ze gelukkig ook uit)! Werk aan de winkel dus: move the date
* Earth Overshoot Day viel in 2019 en 2021 op dezelfde dag. 2020 was dus een positieve uitzondering, ongetwijfeld een positieve bijkomstigheid van de corona-crisis waardoor vliegtuigen aan de grond bleven staan en mensen niet meer dagelijks met de auto naar hun werk gingen.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.