In steeds meer Afrikaanse landen zijn plastic tassen verboden. Rwanda deed de dunne tasjes van polytheen in 2004 al in de ban, Eritrea volgde een jaar later en sinds kort riskeer je in Kenia zelfs tot 2 jaar celstraf als je een plastic tas, of die nu dun of dik is, in je bezit hebt. En dat is niet zo vreemd, als je ziet hoe groot de schade is die zwerfplastic toebrengt aan milieu en dier.
Verboden plastic tas in te voeren
Toen we op vakantie gingen naar Gambia hielden we ook rekening met de mogelijkheid dat we geen plastic tassen mochten invoeren. Ter voorbereiding kocht ik een grote waszak met wereldkaartpatroon bij de buitensportwinkel. Een linnen zak of tas kan natuurlijk ook uitstekend dienstdoen.
De douane bleek niet zo streng en dat kwam wel goed uit want, toen ik mijn tas weer inpakte voor de terugreis had ik een aantal uitgespoelde ‘blije doekjes’ waarvan het toch wel handig was dat ik die even in een plastic zak kon doen. Het klimaat was in Gambia namelijk zo vochtig dat zulke dingen absoluut niet wilden drogen.
Natte was onderweg, zonder plastic
Eenmaal weer thuiskwam ik in een webwinkel iets heel handigs tegen: een lekdichte wetbag. Daar kun je dus heel handig natte was in vervoeren. Zoals uitgespoelde ‘blije doekjes’. Of een stinkend hardlooptenue, zoals de echtgenoot gelijk opperde.
Een vriendin van me, die twee kleine meisjes heeft, vond het een heel handig tasje voor schone setjes kleren en later op de dag met limonade doordrenkte shirtjes.
Nu kunnen dus ook alle plastic tassen uit onze koffers verbannen worden. Gewoon in elke koffer een wetbag en we kunnen met een gerust geweten de douane door.
Wat handig! Ik vind een plastic tas helemaal niet handig. Doe altijd mijn boodschappen in een stoffen tas.
Wat geweldig dat deze Afrikaanse landen zover zijn. Daar kunnen we hier in Nederland nog een voorbeeld aan nemen.
Vuile was in een wetbag? Moet je vooral doen als je niet over je nek wilt gaan van stank en schimmels.