Vaker vegetarisch eten met je gezin, tips om mee te beginnen

Ik ben al heel lang vegetariër, ik werd het in een tijd dat het absoluut nog niet ‘normaal’ was. Namelijk toen ik 8 was, dit was eind jaren ’80. Ik wilde absoluut geen vlees meer eten, en heb dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet gedaan.

Ik kan me zelfs herinneren dat tijdens een schoolkamp een meisje van mijn school (met de beste bedoelingen) aan mij vroeg: ‘hoe wist je dat je dat hebt’?

vegetarisch eten met gezin kinderen

Geen vleesvervangers

In die tijd was er nog bar weinig te krijgen wat betreft vegetarische ‘producten’. Misschien dat het daardoor komt, dat ik er ook niet zo’n fan van ben. Ik hou niet zo van vleesvervangers. Ik eet liever gewoon ‘echt’ eten.

Ik weet dat niet iedereen is zoals ik. Het heeft mij dus nooit moeite gekost om vegetariër te zijn. Er zijn daarnaast ook veel mensen die wel graag vaker vegetarisch zouden willen eten, maar dat nog lastig vinden. Als je het niet gewend bent, weet je misschien niet wat je dan moet eten. Of je denkt dat je enkel overgeleverd bent aan vleesvervangers, terwijl je daar misschien wel helemaal niet van houdt. Trouwens, prima als je daar wél van houdt natuurlijk!

Hoe gezond is vegetarisch eten?

Toen ik wat ouder werd, heb ik me best wel verdiept in gezondheid en voeding. En ja, vegetarisch eten is meestal heel gezond. En zeker is het beter voor het milieu. Ik zeg niet dat vlees per definitie niet gezond is – dat verschilt nogal – maar ik ben wel van mening dat er niks goed is aan de bio-industrie. De bio-industrie zit vol dierenleed, en het geeft ons een manier van vlees eten die niet natuurlijk is.

Maar als vegetariër zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Vlees eten heeft namelijk iets ‘makkelijks’, je krijgt namelijk met relatief weinig moeite, vrij veel voedingsstoffen binnen. Eet je dit plots niet meer, en ga je daarnaast verder weinig gezond en voedzaams eten (dingen als witbrood en patat), dan krijg je inderdaad misschien niet voldoende voedingsstoffen binnen.

Kortom, vegetariër zijn is zeker gezond, wanneer je een gezond en volwaardig voedingspatroon hebt en gevarieerd eet, met voldoende groenten én eiwitten. Dat kunnen plantaardige eiwitten zijn, maar als vegetariër kun je ook dierlijke eiwitten eten, zoals eieren en zuivel. Zorg verder voor voldoende vezels en laat snelle suikers staan. Wat je ook niet moet vergeten zijn de gezonde vetten, deze vind je onder andere in olijfolie, kokosolie, avocado en noten.

Vegetarisch eten met je gezin

Inmiddels heb ik kinderen, en ik voed ze vegetarisch op. Ik zorg dat we in de basis gewoon goed eten (er gaat geen witbrood in bij ons!) en geef ze ook standaard elke dag gezonde groente snacks zoals komkommer, paprika, worteltjes, tomaatjes en avocado.

Ontbijt

We ontbijten meestal met havermout pap, wat ik per kind verschillend voor ze klaarmaak, met vers fruit en andere dingen. Je kan het ontbijt verder variëren met yoghurt, of een boterham met gezond beleg (roomkaas, avocado, hummus, eiersalade).

Ook er lekker: in het weekend maak ik vaak wafels met havermout, ik mix dan havermout (2 cups), 1 of 2 eieren, wat water en meestal ook yoghurt in een blender tot je beslag hebt, en je hebt een heerlijk én gezond ontbijt (als je geen wafelijzer hebt, maak je pannenkoeken).

Lunch

Bij de lunch zorg ik dat ze altijd ook een vorm van proteïne binnen krijgen, gelukkig zijn ze hier gek op hummus. Op dagen dat ze thuis lunchen eten we vaak een gekookt of gebakken ei als lunch. Kaas probeer ik niet al teveel te geven, omdat het erg veel verzadigd vet bevat. Ze krijgen dit niet op brood, maar ik gebruik het wel bij bepaalde avondmaaltijden, omdat het zeker bij kinderen enorm helpt het eten lekkerder voor ze te maken.

Je kan ook lekkere wraps maken, bij ons is favoriet een volkoren wrap met daarop hummus, stukjes komkommer, paprika en avocado en een klein beetje geraspte kaas erover. En soms ook wat verbrokkelde stukjes geitenkaas erbij.

vegetarisch eten gezin

Avondeten

Met het avondeten loop ik tegen weinig problemen op. Ik maak vaak een gezonde soep met soepgroenten, linzen en tomatenblokjes, die door de blender gaat. Mijn kinderen zijn wél gek op bepaalde vleesvervangers dus die eten we ook een enkele keer per week. Als ik geen inspiratie heb, neem ik altijd een kijkje bij vegetarische recepten Hellofresh voor goede ideeën.

Ook maak ik regelmatig een omelet erbij.

En verder heb ik nog een heel handige tip, bij veel sausen die ik maak, zoals pastasaus en de saus die ik maak wanneer we tortilla wraps of taco’s eten, gooi ik 1 of 2 eieren door de saus (goed roeren). De saus wordt er romiger en krijgt een minder sterkte tomaat-smaak, en er worden meteen extra voedingsstoffen en proteinen toegevoegd.

Tofu kan ook lekker zijn als een een romig sausje bij maakt (bijvoorbeeld op basis van kokosmelk) met lekkere kruiden erdoor (zoals madras kruiden) heerlijk met groentes als bloemkool en sperziebonen. Nog wat rijst erbij en je hebt een heerlijke maaltijd!

Ik hoop dat het anderen op weg helpt, om je een kijkje te laten nemen bij hoe wij het doen als vegetarisch gezin. Ik raad je aan om inspiratie op te doen voor vegetarische recepten, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Vegetarisch eten is nu veel makkelijker dan vroeger. Of je nu wel of geen vlees vervangers eet. En heb je het te druk om elke dag gezond te koken, er zijn nu ook hele handige vegetarische maaltijdboxen verkrijgbaar.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *