Het avontuur aan je voeten: 5 voordelen van wandelen in de natuur

Je kent het vast wel: je hebt een volle werkweek en gaat vanaf kantoor direct naar huis. Thuisgekomen moet je nog snel wat koken en daarna plof je uitgeblust op de bank. Dan is er weinig tijd om te genieten van de natuur om je heen. Dat is jammer, want een paar minuten naar buiten gaan zorgt al voor minder stress en meer kalmte.

voordelen wandelen natuur gezondheid

De herfst is het perfecte seizoen om de natuur in te gaan. In de bossen zie je prachtige herfstkleuren en de temperaturen zijn ideaal voor lange wandelingen.

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan snel verder voor de 5 voordelen van wandelen in de natuur.

1. Wandelen is goed voor je lichaam

Wandelen in de natuur is niet alleen leuk, maar ook een fantastische manier om je lichaam in vorm te houden. Het verhoogt je hartslag en verbetert je algemene conditie. Adem de frisse lucht in en voel de energie door je aderen stromen. Wandelen helpt bij het versterken van je immuunsysteem en het verlagen van het risico op chronische ziekten.

Daarnaast is regelmatig wandelen goed voor je botten en spieren. Met voldoende wandelen rem je het proces van botontkalking. Je traint je beenspieren én je hartspier als je in een stevig tempo loopt. Bovendien kom je door een flinke wandeling te maken makkelijk aan je aanbevolen beweging per dag.

2. Weg met je stress

Wandelen kun je ook op een loopband in de sportschool. Maar het buiten zijn is heel belangrijk voor je geest. De frisse lucht die je inademt, de natuur om je heen, alles zorgt ervoor dat je kalmeert. Je bent even weg van alle prikkels van sociale media en je mobiele telefoon. Tijdens het wandelen orden je automatisch je gedachten en heb je de tijd om negatieve gedachtes en zorgen aan de kant te zetten. Dat betekent dat je ‘s nachts minder piekert en beter slaapt. Uit onderzoek blijkt dat wandelen de kans op een burn-out of depressie ook nog eens verlaagt.

3. Je wordt productiever én creatiever

Na je werk is het heerlijk om een lange wandeling te maken. Tegenwoordig is er ook een nieuwe trend: de lunchpauze wandeling. Van wandelen word je namelijk productiever én creatiever. De beste ideeën ontstaan tijdens wandelingen, doordat het bewegen zorgt voor nieuwe verbindingen tussen je hersencellen. Dat heeft een positief effect. Hierdoor voel je je weer fris en helder. Zo voorkom je de loomheid die je voelt als je de hele dag op kantoor zit.

Dus stap eens uit de sleur van je dagelijkse werkzaamheden en dompel jezelf onder in de kalmte van de natuur. Tijdens het wandelen in de natuur komt je geest tot rust en verminder je stress. Het groen om je heen, het getjilp van vogels en het geruis van de wind door de bomen hebben een positief effect op je mentale welzijn. Drukke gedachten maken plaats voor innerlijke rust en creativiteit krijgt de ruimte om te bloeien.

4. Wandelen is afwisselend

Natuurlijk loop je vaker hetzelfde rondje in je eigen stad of dorp. Maar wandelen biedt veel mogelijkheden: wat dacht je van een leuke strandwandeling? Of ga dieren spotten met de lokale boswachter en verwonder je over de natuur. Zo houd je het voor jezelf afwisselend en zie je iedere keer weer iets nieuws.

Wanneer je wandelt in de natuur, treed je buiten je comfortzone en stap je in een wereld vol ontdekkingen. Elk pad brengt je naar nieuwe plekken en onbekende avonturen. Je ontdekt flora en fauna en ziet prachtige uitzichten die je alleen te voet kunt bereiken. Bovendien is wandelen in de natuur een geweldige manier om te verbinden met jezelf, met anderen en met de natuur om je heen.

5. Kom los van de technologische wereld

Leg die telefoon maar neer en laat social media even links liggen! Wandelen in de natuur geeft je de kans om afstand te nemen van alle prikkels van onze digitale samenleving. Je bent even volledig in het hier en nu. Er is geen tijd om op je mobiele telefoon te kijken of gebeld te worden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je smartphone lekker thuis laat. Dat zorgt ervoor dat je de natuur om je heen extra waardeert en geen onnodige afleidingen hebt.

Nationaal Park de Hoge Veluwe park biedt diverse wandelroutes door bosrijke gebieden en heidevelden. Ook de Waddeneilanden bieden unieke natuurlijke schoonheid en prachtige wandelmogelijkheden. Veluwezoom National Park heeft gevarieerde landschappen, waaronder bossen en heidevelden. Om accommodatie te vinden, kun je gebruikmaken van online platforms zoals Huurportaal of lokale hotelwebsites. Plan je reis op basis van de locatie van de natuurlijke omgeving die je wilt verkennen en kies accommodaties die gunstig gelegen zijn ten opzichte van je wandelroutes.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *