5 tips voor een duurzaam kerstdiner zonder verspilling

Het is weer de tijd van fonkelende versieringen en heerlijke geuren van feestelijke lekkernijen. De decemberdagen staan voor gezelligheid, samenzijn en natuurlijk het heerlijke kerstdiner. Maar eerlijk is eerlijk; het is niet de meest duurzame periode. Vooral niet wanneer we kijken naar verspilling. Van voedsel, maar ook van grondstoffen en CO₂-uitstoot bij inkoop en bereiding. Dit jaar maak je een verschil door een duurzaam kerstdiner met deze vijf tips.

duurzaam kerstdiner zonder verspilling

1. Begin met een duurzaam menu

Voordat je je winkelwagen in de supermarkt vol gooit met een overvloed aan producten, neem eerst even de tijd voor het menu. Het voorkomt verspilling van producten en ingrediënten en geeft je de kans duurzame inkopen te doen. Dit doe je onder andere door zo veel mogelijk te kiezen voor seizoensgebonden groenten en fruit. Dat bespaart transport en de energie die nodig is om de producten vers te houden.

Overweeg daarnaast plantaardige alternatieven voor het stukje vlees tijdens het hoofdgerecht. Het weglaten van dierlijke producten past goed bij de kerstgedachte en verkleint bovendien de milieu-impact. Ook voor het dessert zijn genoeg lekkere veganistische kerst nagerechten te bedenken. Zoals een veganistische Pavlova met soja slagroom of kokosnoot-banaantaart.

2. Plan je porties slim

Een van de grootste oorzaken van voedselverspilling tijdens de feestdagen is simpelweg te veel inkopen. Zorg daarom dat je de hoeveelheid voedsel afstemt op basis van het aantal gasten. Juist liever iets te weinig dan teveel – scheelt gelijk die overvolle buik na het eten. Let hier vooral op bij voedingswaren die niet lang houdbaar zijn. Tenslotte, beheers jezelf in de supermarkt, ga niet met trek de deur uit en houd je aan je boodschappenlijstje. Juist tijdens de feestdagen wordt alles uit de kast gehaald om je te verleiden tot impulsaankopen.

3. Red de restjes

Na een feestelijke maaltijd blijft er altijd wel iets over. Met de restjes kun je de volgende dag prima nieuwe maaltijden maken. Denk aan een heerlijke kerstpasta of quiche van overgebleven groenten, eventueel voor in de vriezer. Is er nog cake overgebleven of zijn de toetjes niet op? Hier kun je in een handomdraai nieuwe kerstpudding van maken. Oud brood gebruik je om makkelijk croutons van te maken. En waarschijnlijk maak je je gasten ook blij met een goed gevulde doggybag.

4. Herbruikbare aankleding en servies

Een kerstdiner zonder een feestelijke aankleding en stijlvol servies, is als een kerstboom zonder ballen. Maar ook hier kun je verspilling voorkomen. Ten eerste natuurlijk door geen gebruik te maken van wegwerpproducten en plastic servies. Heb je iets nieuws nodig? Kijk of je dit misschien kan lenen van iemand, of snuffel eens rond op Marktplaats of in de kringloopwinkel.

4. Recycle en upcycle

Hergebruik je kerstboom door deze na de feestdagen te beplanten in de tuin of grote pot. Erg leuk om te doen tijdens de vrije dagen tussen kerst en oud&nieuw, is het upcyclen van je kerstafval. Met items zoals kapotte versiering, lege flessen en mooie voedselverpakkingen verzin je de leukste creaties!

Je dierbaren verrassen met cadeaus onder de kerstboom? Je voorkomt papierverspilling door deze met gebruikte items in te pakken. Denk in plaats van nieuw cadeaupapier bijvoorbeeld aan oude servetten, lege dozen of kerstfolders. Overweeg daarnaast een digitale kaart in plaats van de traditionele brievenpost.

Proost op een smakelijk en duurzaam kerstdiner!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *