Zelf energie opwekken is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. In het begin kost het wat, maar uiteindelijk bespaar je op je energierekening. Afhankelijk van hoe je energie opwekt, kun je gedeeltelijk of zelfs helemaal zelfvoorzienend zijn.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals met zonnepanelen, een warmtepomp, zonnecollectoren (zonneboiler) of een kleine windmolen voor thuis. Wij hebben 3 opties voor je op een rijtje gezet. Welke manier van energie opwekken spreekt jou het meest aan?
Zonnepanelen
Zonnepanelen – zoals van Solar Concept – zijn een populaire manier om zelf energie te maken. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart tevens geld en je huis wordt meer waard. Wat wil je nog meer? Je kunt kiezen uit verschillende soorten, zoals monokristallijn, polykristallijn, hybride en amorf. Monokristallijne panelen zijn gemaakt uit één kristal en leveren veel energie op. Deze zijn super efficiënt, maar wat duurder.
Polykristallijne panelen hebben meerdere kristallen en zijn goedkoper, maar doen het prima. Hybride panelen produceren zowel elektriciteit als warmte, zijn efficiënt, maar kosten meer. Amorfe panelen zijn buigzaam en werken minder. Toch kunnen deze handig zijn voor kleine ruimtes. Zonnepanelen zijn een slimme investering. Laat je adviseren om te kijken welke het beste bij jou passen.
De warmtepomp
Een andere duurzame manier om zelf energie op te wekken is met een warmtepomp. Er zijn verschillende typen: de volledig elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp. De volledig elektrische warmtepomp verwarmt je huis en zorgt voor warm water. Je huis moet wel goed geïsoleerd zijn om deze pomp efficiënt te laten werken.
De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. De cv-ketel is ideaal bij extreme kou en voor warm water. De ventilatiewarmtepomp is kleiner, haalt warmte uit ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. Deze werkt vaak samen met de cv-ketel. Een warmtepomp installeren kost wat, maar op lange termijn bespaar je veel op je energierekening. En het is natuurlijk duurzaam.
Windenergie
Windenergie is nog zo’n duurzame manier om zelf energie te maken. Met kleine windmolens voor thuis kun je je eigen stroom opwekken. Deze windmolens komen in allerlei vormen en maten, van kleine dakmolens tot molens van 15 meter hoog voor in de tuin. Om een kleine windmolen te plaatsen heb je een omgevingsvergunning nodig, die je bij de gemeente kunt aanvragen. Zij kijken of de windmolen in de omgeving past en geen overlast geeft. Windenergie is een goede manier om zelf energie te maken, maar het vergt wel wat planning en je moet de juiste vergunningen hebben.
Welke keuze maak je?
Zelf energie opwekken heeft veel voordelen: je bespaart kosten, het is beter voor het milieu en je huis wordt meer waard. Of je nu een warmtepomp, zonnepanelen of windenergie kiest, zorg dat je iets kiest wat past bij wat je nodig hebt en wat je kunt betalen. Kijk ook even of er nog subsidies zijn die je eventueel zou kunnen gebruiken. Succes!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.