Witte, bonte en fijne wasjes, we draaien ze allemaal. Hiervoor gebruiken we het liefst een goed en lekker ruikend wasmiddel. Maar helaas zitten in reguliere wasmiddelen vaak microplastics en andere schadelijke ingrediënten. Dat is slecht voor het milieu en vervuilt ons water.
Hoe zorg je dat jouw wasje wat duurzamer wordt? Gebruik een natuurlijk of ecologisch wasmiddel zonder microplastics. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel verschillende soorten ecologische wasmiddelen op de markt, die heerlijk schoon wassen en lekker ruiken. Welk wasmiddel past bij jou?
Wat is een natuurlijk wasmiddel?
Een natuurlijk wasmiddel is gemaakt van ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn. Dit soort wasmiddelen bevat geen schadelijke stoffen, zoals parfum en optische witmakers. Hierdoor hebben ze minder impact op het milieu. Duurzame wasmiddelen herken je aan één of meerdere keurmerken.
Verschillende soorten duurzame wasmiddelen:
1. Plasticvrij alternatief: wasstrips
Ecologische wasstrips zijn een uitkomst voor iedereen die schoon en duurzaam wil wassen. Een wasstrip is eigenlijk een soort doekje, gemaakt van materiaal dat oplost in het water. Natuurlijk zijn dit bij ecologische wasstrips altijd natuurlijke ingrediënten. Je koopt wasstrips in kleine pakjes en hoeft dus nooit meer met grote flessen wasmiddel te slepen!
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
2. Vloeibaar wasmiddel en waspoeder
Er zijn ook veel ecologische vloeibare wasmiddelen en waspoeders op de markt. Denk aan bekende merken, zoals Klok (deze is het beste getest door de Consumentenbond), Ecover en Seepje. Maar wat is nu eigenlijk beter: vloeibaar of poeder? Voor beide vormen valt iets te zeggen. Zo is de verpakking van waspoeder meestal plasticvrij.
Alleen er zit een groot nadeel aan het gebruik van poeder: tijdens het wassen komen er meer microplastics in het water. Door waspoeder komen de vezels van synthetische materialen zoals polyester, acryl en fleece sneller los.
De meeste merken kun je in de supermarkten kopen, ook zijn er huismerken die natuurlijk wasmiddel verkopen (let op het Ecolabel).
3. Vlekken verwijderen met wasmiddel in blok
Voor je was kun je ook een zeepblok gebruiken. Zo is er een handig zeepblok van Seepje dat je gebruikt om vlekken te verwijderen en een handwasje mee te doen. Verwijder hardnekkige vlekken hiermee direct uit je kleding. Zo hoef je minder te wassen en ben je lekker duurzaam bezig!
4. 100% uit de natuur: wasnoten
Wasnoten zijn bijzondere nootjes. Hiermee was je 100% plantaardig én zonder gedoe. Je wast met schillen die een natuurlijke vorm van zeep afgeven als ze in aanraking komen met water. Stop de wasnoten in een katoenen zakje (die krijg je erbij) en doe dit bij je was. Draai je was op je favoriete programma en geniet van je schone kleding.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
5. DIY: zelf wasmiddel maken
Er zijn verschillende manieren om zelf wasmiddel te maken (hoe je dat doet vertellen we hier). Je hebt hier niet veel voor nodig: de meeste huisbrouwers gebruiken water, vaste zeep, soda en een beetje etherische olie voor een lekkere geur. Het is milieuvriendelijk en ook nog eens stukken goedkoper dan een wasmiddel uit de supermarkt.
6. Wassen met klimop
Maar het kan nog natuurlijker. Wat dacht je van wassen met klimop? Pluk wat klimopbladeren uit je tuin, versnipper ze en doe ze in een wasnetje. Stop het wasnetje bij je vuile was en zet het aan. Na de was kunnen de klimopbladeren gewoon op de composthoop.
Werken de ecologische wasmiddelen allemaal even goed?
Helaas kom ik tijdens mijn onderzoek voor dit artikel tot de conclusie dat niet alle ecologische wasmiddelen even goed werken. De consumentenbond concludeert dat wasmiddelen zoals wasbollen en wasnoten net zo schoon wassen als wassen met alleen water. Helaas! Toch zijn er genoeg consumenten die elke dag met plezier met deze middelen wassen.
Vloeibare wasmiddelen van bijvoorbeeld Seepje – dat ontwikkeld is op basis van wasnoten – werken wél even goed als reguliere (dus niet-ecologische) wasmiddelen.
Natuurlijk wasmiddel kopen? Let op het Ecolabel
Wist je dat duurzaam, natuurlijk en ecologisch geen beschermde termen zijn. Iedereen mag dit zomaar op zijn wasmiddelen zetten. Gelukkig zijn er verschillende keurmerken voor ecologische producten, zoals het EU Ecolabel, Nordic Swan Ecolabel en Ecocert. Zie je een keurmerk dat je niet kent? Check dan snel de betrouwbaarheid op de keurmerkenwijzer van milieu centraal.
Bonus: 5 tips voor groene wasjes
- Gebruik het eco-programma van je wasmachine
Zit er een eco-programma op je wasmachine? Gebruik deze dan ook! Het lijkt misschien minder milieuvriendelijk, doordat het programma langer duurt. Wist je dat je wasmachine tijdens dit programma lang stilstaat om je kleding te laten weken? Dat is veel milieuvriendelijker dan korte en hete wasjes. - Kies voor een lage temperatuur
Het opwarmen van water kost veel energie. De meeste wasjes was je op 30 graden perfect schoon. Het wasmiddel kan al bij lage temperaturen goed zijn werk doen, waardoor de meeste vlekken verdwijnen. - Draai nooit meer halve wasjes
Dit is misschien een inkoppertje, maar zet je wasmachine pas aan als de trommel vol is. Zo gebruik je minder stroom en water. Maar wanneer zit je wasmachine vol? Je moet de trommel ook niet te vol doen, zorg dat je nog een vuist ruimte bovenin de machine hebt. Zo wordt je was nog steeds goed schoon. - Gebruik minder wasmiddel
Hoeveel wasmiddel doe jij in de machine? Stem dit af op de viesheid van je was en lees het doseeradvies goed. Denk hierbij ook aan de hardheid van je water. Te veel wasmiddel gebruiken is slecht voor het milieu, maar ook voor je was en wasmachine. Vlekken verdwijnen niet en onopgelost wasmiddel blijft achter in de machine. - Droog je was aan het droogrek of in de zon
Gebruik de kracht van de zon. Hang je was buiten en droog je was bij slecht weer aan een droogrek. Natuurlijk is een droger heel handig, maar het is ook een van de minst energiezuinige apparaten. Daarnaast is het ook onnodig en duur. Dus hang je was in de wind en bespaar energie en geld.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.