Verantwoord visolie kopen? Let dan op deze dingen

Denk je erover om visolie te gaan nemen? Of gebruik je het al langer, maar ben je op zoek naar een beter product? Visolie is een populair supplement vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Zo is het rijk aan omega-3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze een positieve invloed hebben op de gezondheid van het hart, de hersenen en de gewrichten.

Maar niet alle visolie is gelijk en de kwaliteit kan enorm verschillen. Bij het kiezen van een visoliesupplement zijn er verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden, zoals de impact op het milieu, diervriendelijkheid, kwaliteit en mogelijke verontreiniging.

visolie

Kies voor duurzame visserij

De milieu-impact van visolie varieert sterk, afhankelijk van de bron en de gebruikte vangstmethoden. Visolie kan afkomstig zijn van diverse vissoorten, zoals ansjovis, sardines, makreel en zalm. Het is essentieel om te kiezen voor producten die afkomstig zijn van duurzame visserijpraktijken. Dit houdt in dat vispopulaties niet worden uitgeput en dat de vangstmethoden minimale schade toebrengen aan het ecosysteem.

Er bestaan betrouwbare keurmerken die hierbij kunnen helpen. Zo is het Marine Stewardship Council (MSC) label een goede indicatie voor duurzame visserij. Het Friend of the Sea (FOS) keurmerk kan eveneens een teken zijn van verantwoord gevangen visolie.

Let op de kwaliteit van visolie

De kwaliteit van de beste visolie kan sterk uiteenlopen. Een belangrijk aspect is de concentratie van omega-3 vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Hogere concentraties van deze vetzuren verhogen mogelijk de effectiviteit van het supplement.

Daarnaast is het essentieel om te controleren of de visolie moleculair gedestilleerd is. Dit proces verwijdert onzuiverheden en verontreinigingen, zoals zware metalen, PCB’s (polychloorbifenylen) en dioxines. Betrouwbare visolie is doorgaans gezuiverd en getest op verontreinigingen door onafhankelijke laboratoria.

Mogelijke verontreiniging?

Vis, met name uit vervuilde wateren, kan helaas vervuild zijn met zware metalen als kwik en lood, en met industriële chemicaliën zoals PCB’s en dioxines. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral bij langdurige blootstelling. Het is daarom van groot belang om visolie te kiezen die grondig getest is op deze verontreinigingen.

Een manier om de zuiverheid van visoliesupplementen te verifiëren, is door te zoeken naar certificeringen van derde partijen, zoals de International Fish Oil Standards (IFOS). Deze certificeringen garanderen dat de visolie voldoet aan strenge normen voor zuiverheid, concentratie en kwaliteit.

Visolie kan een waardevolle aanvulling zijn op je voeding. Door rekening te houden met factoren als duurzaamheid,kwaliteit en zuiverheid, ben je verzekerd van een visoliesupplement dat zowel goed is voor je lichaam als voor het milieu. Maak een bewuste keuze, kies voor verantwoorde visolie en ervaar de potentiële voordelen voor je gezondheid en welzijn!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *