Wil je een natuurlijke en duurzame look in en rondom je woning, dan is hout een geweldige optie. Althans, als je voor de juiste houtsoort en behandeling kiest. Waar kun je op letten bij de keuze voor duurzame houten meubels? Ontdek het met deze 5 tips!
Of je nu een nieuwe eettafel zoekt, een kast voor je boekenverzameling of zwarte tuinstoelen voor in de tuin; hout is tijdloos, sfeervol en natuurlijk. Ook is hout milieuvriendelijk materiaal – maar niet per definitie. Hoe weet je of houten meubels duurzaam zijn?
1. Ga het liefst voor hergebruikt hout
Niet alleen trendy, ook milieuvriendelijk; hergebruikt hout. Het meest duurzame hout is namelijk altijd nog tweedehands hout. Door te kiezen voor hergebruikt hout, vermijd je het gebruik van nieuwe grondstoffen en geef je nieuw leven aan materialen die anders misschien verloren zouden gaan.
Hergebruikt hout heeft ook een unieke uitstraling, met vaak sporen van vorige toepassingen. Het hoeft niet perfect te zijn, dat is juist de charme! Kleine oneffenheden en verkleuringen geven je meubels karakter. Bovendien maakt het dan ook niet zoveel uit als het meubel eens een vlekje of kleine beschadiging oploopt.
2. Let op het FSC of PFEC keurmerk
Als je toch nieuw hout nodig hebt, koop dan hout met een FSC (Forest Stewardship Council) of PFEC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) keurmerk. Hoewel beide keurmerken hetzelfde doel hebben, kennen ze allebei een andere manier van certificeren. Ze garanderen in ieder geval dat het hout afkomstig is uit goed beheerde bossen, waarbij rekening wordt gehouden met sociale, ecologische en economische aspecten.
Het is natuurlijk een geruststellend gevoel dat jouw nieuwe boekenplank niet bijdraagt aan ontbossing of illegale houtkap. Staat het niet duidelijk aangegeven? Vraag het gerust na, dit creëert ook bewustzijn bij de verkoper.
3. Vermijd tropisch hardhout
Ook al is het hout uit tropische verre oorden gecertificeerd, het is niet duurzaam. Denk aan hout uit landen zoals Azië of Brazilië. Eerlijk is eerlijk, het is mooi hout, maar door de enorme houtkap is er op deze plekken al teveel bos verdwenen. Met alle zorgelijke gevolgen voor de regenwouden en biodiversiteit. Daarnaast zorgt het transport van dit hout voor een enorme CO2-uitstoot.
Lokaal hout is een heel goed duurzaam alternatief. Niet alleen steun je hiermee lokale houtindustrieën, je vermindert ook de ecologische voetafdruk van de meubels. Daarbij is dichterbij ook prachtig hout te vinden. Denk aan duurzame soorten zoals Eikenhout, Kastanjehout of Europees hardhout ‘Robinia’.
4. Duurzaamheidsklasse en behandeling
Hout is verdeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Dit vertelt iets over de verwachte levensduur van hout en dus ook over de duurzaamheid. Want hoe langer hout mee gaat, des te duurzamer het is. De duurzaamheidsklasse van hout varieert van één tot vijf. Hierbij is klasse één het meest duurzaam en klasse vijf het minst duurzaam. Bij de hoogste duurzaamheidsklasse kun je rekenen op een levensduur van vijfentwintig jaar of langer. Bij de laagste duurzaamheidsklasse is dat minder dan vijf jaar.
Om de levensduur van hout te verlengen worden verschillende methodes gebruikt. Alleen zijn deze vaak niet milieuvriendelijk. Het liefst kies je voor thermische modificatie, hierbij is het hout verduurzaamd zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit hout kies je bijvoorbeeld voor tuinmeubelen die goed bestand moeten zijn tegen weersomstandigheden. Voor decoratie bijvoorbeeld, kun je prima af met een houtsoort in een lagere duurzaamheidsklasse. Kies dus niet voor een hogere duurzaamheidsklasse dan nodig.
5. Verleng de levensduur door goed onderhoud
Tenslotte; onderhoud je houten meubels goed, dit verlengt de levensduur. Verf maakt hout langer houdbaar, maar is wel belastend voor het milieu. Gelukkig zijn er ook steeds meer ecovriendelijke verfsoorten verkrijgbaar. Controleer je houten meubels daarnaast regelmatig op beschadigingen. Verdere schade wordt voorkomen wanneer je deze op tijd repareert.
Tuinmeubels kun je het best beschermen door ze in de winter binnen te zetten of af te dekken. Zo blijven ze het best droog. Haal eventuele groene aanslag eens per jaar weg met een doekje.
Maak je houtkeuze bewust met deze tips en je weet zeker dat je meubels zoveel mogelijk uit het juiste hout gesneden zijn!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.