Waar kun je op letten als je vegan wilt leven?

Ben je veganist, of zou je dit graag willen worden? Gelukkig zijn er voor wie vegan wil leven, steeds meer vegan producten verkrijgbaar; producten waar op geen enkele manier dieren voor gebruikt zijn. Van vleesvervangers bij je avondmaaltijd tot shampoo vegan om ’s ochtends je haren mee te wassen, het is allemaal steeds beter verkrijgbaar.

vegan leven

Het is alleen niet altijd direct duidelijk of de producten die je aanschaft wel 100% vegan zijn. In dit artikel vind je handige tips en informatie om je op weg te helpen. We bespreken de verschillende aspecten van de vegan lifestyle, van voeding tot verzorgingsproducten en kleding.

Wanneer ben je eigenlijk vegan?

Als je vegan of veganist bent, gebruik je niks van dieren, dus ook geen melk, kaas of eieren. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je leeft. Als je zegt dat je ‘vegan eet’, gaat het alleen over je eten. Maar als je ‘vegan bent’, betekent het dat je hele levensstijl dier-vrij is. Dus geen dierlijke producten in je verzorgingsspullen en geen leren schoenen, bijvoorbeeld. Maar iedereen kiest zelf hoe ver je hierin gaat!

1. Eten en drinken

De meest voor de hand liggende categorie, als je denkt aan vegan zijn, is waarschijnlijk eten. Schrap je vlees en vis van je menu, dan verminder je het gebruik van dierlijke producten natuurlijk al aanzienlijk. Ook voedingsmiddelen waar dieren voor gebruikt zijn, zoals zuivel, eieren en honing passen niet in een vegan eetpatroon.

Soms zitten er ook in minder voor de hand liggende middelen dierlijke producten verborgen. Wist je bijvoorbeeld dat voedingssupplementen vaak gelatine bevatten, dat wordt verkregen uit slachtafval? Goed opletten dus als je puur veganistisch wilt eten en drinken.

Ben je nieuw en weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan gewoon met gerechten die je al kent en lekker vindt en probeer dan beetje bij beetje nieuwe dingen. Wat je ook lekker vindt, er is vast een vegan versie van, zoals vegan vol-au-vent, stoofpotjes en hamburgers. Bewaar de moeilijkere recepten of kooktechnieken voor als je wat meer tijd hebt.

2. Verzorgingsproducten

Als je eens goed gaat kijken naar make-up, crèmes en andere verzorgingsproducten, zul je zien dat deze lang niet altijd vanzelfsprekend vegan zijn. Naast het feit dat deze producten dierlijke (of van dieren afkomstige) bestanddelen kunnen bevatten, zoals gelatine en bijenwas, wordt sommige cosmetica ook op dieren getest.

Als je zeker wilt weten dat er geen dierenleed aan de totstandkoming te pas is gekomen, kies je dan ook voor dierproefvrije en plantaardige verzorgingsproducten.

Als je zegt dat je ‘vegan eet’, gaat het alleen over je eten. Maar als je ‘vegan bent’, betekent het dat je hele levensstijl dier-vrij is.

3. Kleding en mode

Ook bij het aanschaffen van je kleding, schoenen, tassen en accessoires kun je tegenwoordig steeds makkelijker een bewuste keuze maken voor vegan. Uiteraard zijn materialen als leer, dons, wol, bont en zijde geen goede keus als je veganistisch wilt leven. Kunstleer is echter een goede vervanger van echt leer en is vaak nauwelijks nog van de dierlijke versie te onderscheiden.

Ook kleding die gemaakt is van 100% synthetische stoffen is goed verkrijgbaar. Daarnaast zijn er nog steeds genoeg natuurlijke opties als je graag kleding draagt die natuurlijk maar wel veganistisch is. Zo zijn bamboe, hennep en katoen zeer geschikte materialen voor het fabriceren van vegan kleding.

Kortom, als je het belangrijk vindt om veganistisch te consumeren, let dan op de (verborgen) ingrediënten, oorsprong van de materialen en de manier waarop het product is gefabriceerd. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd even de ingrediëntenlijst!

En vergeet niet:

  • Maak het leuk! Veganisme is geen opoffering, maar een kans om nieuwe dingen te ontdekken en te genieten van een heerlijke en gezonde levensstijl.
  • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je helemaal gewend bent aan je nieuwe levensstijl.
  • Inspireer anderen: Deel je ervaringen met veganisme om anderen te inspireren om ook bewuste keuzes te maken.

Laat je in de comments hieronder weten wat je van veganisme vindt en of je tips hebt voor andere lezers.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *