In Nederland worden we ons steeds meer bewust van het afval dat we veroorzaken. Plastic wordt op veel plekken apart ingezameld. Dat zijn goede zaken. Helaas komt er toch nog altijd veel plastic in de oceanen terecht. Gelukkig zijn er mensen zoals Boyan Slat, die technieken ontwikkeld hebben om plastic in de wereldzeeën op te ruimen. Uit onderzoek blijkt dat deze ook echt werken!
Drijvend afval in de Grote Oceaan
De aarde wordt bedekt door enorme wereldzeeën. Het is haast niet voor te stellen hoe groot ze zijn. En toch weten wij mensen behoorlijk veel invloed uit te oefenen op al dit water. Alleen al door onze manier van leven warmen de oceanen op, wat zorgt voor het afsterven van koralen, het veranderen van de zuurgraad en zelfs golfstromen wijzigen van koers. Maar ook ons plastic afval komt in de zee terecht.
Men schat dat op dit moment zo’n 1800 miljard stuks afval, met een gewicht van 80 miljoen kilo, in de Grote Oceaan drijven.
Dat komt nu vooral uit de rivieren in Aziatische landen. Daar rijden geen vuilniswagens rond, waardoor miljoenen tonnen afval gewoon in rivieren terechtkomt. Via de rivieren belandt het uiteindelijk in zee. Men schat dat op dit moment zo’n 1800 miljard stuks afval, met een gewicht van 80 miljoen kilo, in de Grote Oceaan drijven. Dit is de bekende plastic soep, die ook wel de Great Pacific Garbage Patch wordt genoemd. En ja, je kunt deze belachelijk grote drijvende vuilnisbelt wel een naam geven, want Frankrijk zou er drie keer in passen. Maar deze Garbage Patch is niet eens de enige: er zijn nog vier van dit soort afvalbergen in de oceaan, die gezamenlijk nog eens 80 miljoen kilo plastic meedragen.
Oceanen schoonmaken
Al eerder schreven we op deze site over plastic afval en initiatieven om bewuster om te gaan met plastic. Dat dat belangrijk is, blijkt wel uit de ellendige situatie in onze oceanen. Boyan Slat besloot dat het tijd was om hier iets aan te doen en begon zijn project The Ocean Cleanup in 2013. Hij ontwikkelde technieken om het plastic uit de zeeën te vissen en deze zijn de laatste jaren getest. En het blijkt nu dat ze goed werken.
Met een van deze veegarmen werd bijna 29.000 kilo plastic uit de Grote Oceaan gevist.
Er zijn negen testen gedaan met twee grote veegarmen, die over het wateroppervlak worden getrokken en daar al het plastic verzamelen. Met een van deze veegarmen werd bijna 29.000 kilo plastic uit de Grote Oceaan gevist. Tijdens de testen haalde Ocean Cleanup in totaal ongeveer 1 miljoen kilo afval uit zeeën en rivieren. Ze focussen niet alleen op plastic, de veegarmen kunnen geen onderscheid maken en vegen alle troep bij elkaar. Dus behalve plastic pikken ze ook hout en andere drijvende materialen op. Al het verzamelde afval wordt vervolgens opgeschept en kan worden afgevoerd.
Slat blijft ondertussen niet stil zitten. The Ocean Cleanup blijft onderzoeken hoe ze nog beter het afval uit water kunnen halen. Er wordt nu alweer een nieuw type veegarm ontwikkeld.
Ook rivieren worden schoongemaakt
Bijna al het afval dat in zee terechtkomt, is afkomstig uit rivieren. Dus het probleem van de oceanen kan worden opgelost (of tenminste beperkt), als het afval al eerder wordt opgepikt. Daar richt River Cleanup zich op. River Cleanup begon in 2017 en motiveerde mensen om gedurende 10 minuten afval op te rapen. Al snel verspreidde de boodschap zich over meerdere steden en meerdere landen.
Nu worden er niet alleen mensen ingezet, maar ook apparaten, die het plastic afval uit rivieren kunnen oppikken. De River Skimmer drijft op het oppervlak en zuigt water naar binnen. Het afval wordt eruit gefilterd, en aan de andere kant komt schoon water er weer uit. Als de container vol is wordt deze geleegd. Het apparaat kan 300.000 kubieke meter water per jaar filteren. Dan zijn er nog de Trashbooms. Dit zijn een soort drijvende stammen die op een strategische plek in de rivier worden gelegd. Afval kan daar niet langs drijven en hoopt zich daar op. Dat wordt dan vervolgens opgeruimd. Het maakt mensen duidelijk bewust van hoeveel rommel er in het water drijft.
River Cleanup hoopt dit jaar 3 miljoen kilo plastic op te ruimen dat in rivieren drijft. En alles wat uit de rivieren wordt gevist, zal niet in de zee terecht komen. Dat is een goede zaak. Toch is dit in feite dweilen met de kraan open. Het is het afval dat we met zijn allen produceren dat aan de oorsprong van het probleem ligt. Hopelijk is er iemand die tijd en energie steekt om dat aan te pakken, zodat al ons water zuiver en ook veilig blijft voor mens en dier.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.