Genieten van meer natuur in je tuin met het boek ‘Geluk zit in een groen hoekje’

Na bijna drie jaar thuiswerken weet menigeen hoe fijn het is om een mooi uitzicht te hebben. Het liefst een uitzicht dat elke dag net even anders is en met de seizoenen mee verandert. Een groen hoekje dus. Auteurs-met-groene-vingers Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij weten alles van vergroenen – in het groot en in het klein – en schreven samen ‘Geluk zit in een groen hoekje’.

boekreview geluk zit in een groen hoekjeZo belangrijk is groen

Dat natuur belangrijk is voor het op peil houden van de biodiversiteit, weten de meesten van ons wel en dat ‘groen’ om je heen goed is voor je fysiek en mentaal welzijn is ook algemeen bekend. Maar wist je ook dat een echte tuin, met zo min mogelijk tegels, enorm helpt om wateroverlast te beperken en dat een geveltuin helpt om fijnstof uit de lucht te zuiveren en ervoor kan zorgen dat je huis niet al te veel opwarmt tijdens een hete zomer?

Wist je ook dat een echte tuin, met zo min mogelijk tegels, enorm helpt om wateroverlast te beperken en dat een geveltuin helpt om fijnstof uit de lucht te zuiveren en ervoor kan zorgen dat je huis niet al te veel opwarmt tijdens een hete zomer?

Een groen hoekje hoeft namelijk helemaal niet groot te zijn om al voor geluk te zorgen. 56.000 hectare in Nederland is tuingrond van particulieren, dus het maakt echt wel een verschil wát je met die grond doet. Een steentje weghalen is een steentje bijdragen, schrijven Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij.

Groot of klein voor groot en klein

De meeste mensen dromen van een grote tuin (helaas laten velen, als ze die eenmaal hebben, ‘m grotendeels bestraten), maar ook met minder oppervlakte kun je een prachtig groen hoekje creëren.

Een steentje weghalen is een steentje bijdragen, schrijven Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij

‘Geluk zit in een groen hoekje’ geeft tips voor de aanleg van een groene voortuin, een geveltuin, een pottentuin en een balkontuin en laat natuurlijk ook jaloersmakende foto’s zien van een ‘dierentuin’: een tuin die geheel is aangelegd met het oog op alles wat vliegt, graaft en kruipt.

Een groene tuin is niet moeilijk

Een groene tuin onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn, is de belangrijkste boodschap. Naast mooie foto’s staat het boek dan ook bol van tips. Bijvoorbeeld hoe je aan nieuwe plantenstekjes voor in je tuin komt, welke struiken je het beste kunt planten om vogels te behagen en welke kwekers de moeite waard zijn om te bezoeken.

Een fijn boek voor iedereen die voor het eerst een tuin heeft of die eindelijk de groene handschoenen aan gaat trekken om te tuin te vergroenen. Maar ook voor iedereen die allang groene vingers heeft is het een leerzaam en leuk boek.
 Wist je bijvoorbeeld dat er in 2021 het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen heeft plaatsgevonden?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *