Vorige maand kwam ik weer fijne duurzame nieuwtjes tegen – over het einde van fossiele brandstoffen, microplastics en gerechtigheid voor Nigeria – waar ik blij van werd.
In rook op
Over twee jaar is hernieuwbare energie de grootste elektriciteitsbron ter wereld, zo meldt het Internationaal Energieagentschap. Op dit moment is dat nog steenkool, maar vanaf 2025 zal die vervuilende fossiele brandstof van de troon worden gestoten.
De productie van groene stroom groeit zo hard dat zonne- en windenergie in 2027 90% van alle hernieuwbare stroom zullen leveren. In Nederland steeg het aandeel zonne-energie in 2021 al met 30% en windenergie in 17% in een jaar tijd. Deze omslag zorgt ervoor dat de klimaatdoelen van Parijs nog mogelijk blijven.
Schoon zonder plastic
Wasmiddelfabrikant Seepje heeft het Zero Plastic Inside-certificaat gekregen van de Plastic Soup Foundation. Ze kregen het certificaat omdat al hun producten vrij zijn van microplastics. Elk jaar komt er 4200 ton aan microplastics in het milieu terecht. En daar blijft het niet want er zijn onlangs al microplastics in mensenbloed aangetroffen. Het gaat hierbij niet om grote stukken plastic (zoals zwerfafval) maar om microbeads die worden toegevoegd aan bijvoorbeeld tandpasta, douchegel, handzeep of wasmiddel (en die vrijkomen bij bijvoorbeeld wassen en andere slijtagevormen van plastic).
Uit onderzoek bleek dat in 119 van de 300 onderzochte wasmiddelen microplastics zaten. Deze deeltjes zijn zo klein dat een filtersysteem ze niet uit het water haalt. Je kunt ze dus via het drinkwater binnen krijgen. En het is nog niet zo makkelijk om aan een verpakking te zien of je wasmiddel plastic bevat: microbeads staan op de ingrediëntenlijst onder de naam dimethicone, stryrene, acrylates, copolymer of polyvinylpyrrolidone. Maar met Seepje zit je altijd goed. Of je maakt je eigen wasmiddel.
Eindelijk gerechtigheid in Nigeria
Er is eindelijk een uitspraak van de rechtszaak die in 2008 begon. Nigeriaanse boeren en hun gemeenschappen zullen een schadevergoeding ter hoogte van 15 miljoen euro ontvangen vanwege de vervuiling die Shell veroorzaakte. Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat het hoofdkantoor van een internationaal bedrijf verantwoordelijk wordt gesteld voor de schade die een dochterbedrijf in het buitenland veroorzaakt heeft. In samenwerking met Milieudefensie hebben Nigeriaanse boeren een jarenlange juridische strijd gevoerd. Ze hopen hun gemeenschap opnieuw op te kunnen bouwen.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.