Op het moment dat ik dit schrijf duurt het nog iets minder dan twee weken voordat er weer verkiezingen zijn. Het kieskompas en de stemwijzer staan alweer een poosje online en op de televisie wemelt het van de debatten.
Maar wat nou als je niet zo gelooft in oneliners en van mening bent dat een goede debater niet per se een goede bestuurder is?
Gelukkig zijn er ook andere manieren om te bepalen welke partij of persoon je stem verdient. We zetten er een paar voor je op een rijtje:
Vergelijk stemgedrag met Actionaid
Zelf had ik nog nooit van Actionaid gehoord totdat ik een klein grafiekje zag dat in een aantal landelijke dagbladen was verschenen en dat gedeeld werd op social media. Boven het grafiekje stond de vraag ‘Welke partijen zetten in op een eerlijke en gelijkwaardige samenleving?’
In de categorieën ‘Aandacht voor vrouwenrechten’, ‘Aandacht voor klimaatbeleid en duurzame landbouw’, ‘Handel met oog voor mensenrechten en milieu’ en ‘Belastingontwijking aanpakken en solidair migratiebeleid’ konden partijen een score krijgen van groen (maatregelen om het probleem aan te pakken) tot rood (geen erkenning van het probleem). Bij oranje erkende de partij het probleem maar noemde deze blijkbaar nog geen maatregelen om het op te lossen.
De enige twee partijen die een compleet groene score hadden waren de Partij voor de Dieren en GroenLinks/PvdA. Bij1, Volt en D66 scoorden met één oranje vakje ook erg goed. Compleet rood waren PVV, Forum en BBB.
Duurzaam ondernemen en gendergelijkheid
Ook MVO Nederland, de vereniging van duurzame ondernemers, is het meest enthousiast over de plannen van de Partij voor de Dieren. Zij scoren, net als D66, op alle punten diepgroen, op de voet gevolgd door GroenLinks/PvdA. Bij dit schema werd een score gegeven op punten als ‘echte Prijzen’, ‘transparante ketens’, biodiversiteit’, circulaire economie’, ‘groene energie’ en ‘inclusief ondernemen’.
Ook Christen Unie en Volt kregen een mooie voldoende. Niet geheel onverwacht scoorden VVD, PVV, CDA, Forum, BBB, SGP en Ja21 zeer slecht. Ook het nieuw sociaal contract blijkt qua plannen niet nieuw en ook niet zo sociaal.
Women inc maakte ook een overzichtelijke tabel waarin in één oogopslag duidelijk is welke partijen gendergelijkheid hoog in het vaandel hebben. Dat zijn D66, GroenLinks/PvdA, Volt en de Partij voor de Dieren.
Zo kies je voor diversiteit
Vind je het, net als ik, belangrijk dat de Tweede Kamer een afspiegeling is van heel Nederland en niet alleen maar vol zit met witte hetero mannen die in de randstad zijn opgegroeid? Neem dan ook even een kijkje op de sites van Kleur de Kamer en Rainbowvote.
Op de site Kleur de kamer is een overzicht te vinden van kandidaten met een bi-culturele achtergrond. Dit partij-overstijgend initiatief helpt kandidaten van kleur die meedoen aan de Tweede Kamer-verkiezingen bij hun campagne en vergroot hun zichtbaarheid.
Op de website van Rainbowvote.nu kun je lezen wat diverse partijen te zeggen hebben over lhbti+-onderwerpen. Het COC nodigde kandidaten uit om een profiel in te sturen. Op de website kun je lezen wat de regenboog-kandidaten, gerangschikt per partij, hebben ingestuurd.
Spoiler alert: ongeveer de gehele lijst van de Partij van de Dieren bestaat uit regenboogkandidaten. Niet omdat elke kandidaat zelf lhbti-er is (hoewel 2/3 van de top 3 wel een hele goede score is) maar omdat gelijke rechten élke kandidaat aan het hart gaan. Ook Bij1 is dit goed vertegenwoordigd, evenals D66, Volt en GroenLinks/PvdA.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.