Heb jij straks zeewier op je bord liggen? Het is goed voor het milieu én je gezondheid

Kan de zee ons helpen met ons voedselprobleem? En dan bedoel ik niet vissen en schaaldieren. Nee, dan denk ik aan zeewier. We hebben allemaal eten op ons bordje nodig, elke dag weer. En omdat we vlees eten, hebben alle koeien, varkens en kippen ook eten nodig. Dat kost veel landoppervlak, bemesting en water. Volgens de laatste onderzoeken kan zeewier de oplossing zijn.

zeewier blog

Zeegroente in plaats van sla en boerenkool?

Om landbouw te kunnen bedrijven hebben we water, vruchtbare aarde en ruimte nodig. Op dit moment is er een tekort aan vrijwel alles, op veel plekken is er te weinig water, is de bodem uitgeput en raakt deze vervuild. En niet alleen wij hebben voeding nodig, ook het vee dat we telen om het vlees te leveren dat we willen eten. We proberen iedereen te voeden, maar het komt er op neer dat er eigenlijk niet genoeg is.

Onze aarde wordt voor 70% bedekt door oceanen. Dit kan een bron zijn van een enorme hoeveelheid voedsel, namelijk zeewier. Het is voedzaam en voor nog meer doeleinden bruikbaar dan alleen als eten. We kunnen het zelf gaan eten, het kan gebruikt worden in diervoeding en het kan ook ingezet worden voor de productie van biobrandstof en chemicaliën. Dit zou ervoor zorgen dat we minder vismeel en soja nodig hebben.

Op zee is ruimte genoeg. Het nadeel is alleen, dat op dit moment de wetgeving in Nederland het nog niet toestaat om zeewier te produceren. Wordt het tijd om de wetgeving aan te passen?

Zo gezond is zeewier

Zeewier is rijk aan gezonde voedingsstoffen:

  • Omega 3 vetzuren
  • Vezels
  • Vitamine A
  • Vitamine B12
  • Vitamine K
  • Foliumzuur
  • Eiwitten
  • Calcium
  • IJzer

Het bijzondere aan zeewier is, dat het meer calcium en ijzer bevat dan welke op het land groeiende plant dan ook. Zo bevat 8 gram zeewier meer calcium, dan een hele beker melk. Dulse (een rode alg), bevat meer ijzer dan een biefstuk van 100 gram. En dat terwijl het nauwelijks calorieën bevat. Ook bevat zeewier veel jodium en is het rijk aan vezels. Je kunt het daarom goed eten als vervanging van vlees en vis. Daarmee zou het de druk op het milieu kunnen verminderen, als we kozen voor zeewier in plaats van vlees.

Nog meer voordelen van zeewier

Kunnen we zeewier gaan eten? Dat kan zeker. Er zijn ongeveer 10,000 soorten zeewier, dus keuze genoeg. En het is voordelig dat zeewier erg snel groeit: in drie maanden tijd kan het 4 meter groeien, zonder dat het bemesting of bewatering nodig heeft. En zonder dat het erosie of ontbossing veroorzaakt.

zeewier bord

Zeewier is niet alleen een goede voedselbron voor ons, het kan zelfs bijdragen aan verbetering van het milieu. Zeewier kan gifstoffen uit het zeewater filteren als het groeit. Zo kan het onze Carbon footprint verkleinen. Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat zeewier 20% meer CO2 kan opnemen dan het produceert.

Soorten zeewier

Er zijn dus veel soorten zeewier. De bekendsten zijn nori, kelp, zeesla, wakame en arame. Je kunt het op verschillende manieren bereiden en eten. Nori en dulse zijn het beste om mee te beginnen, als je nog niet veel ervaring hebt met zeewier. De smaak van zeewier is umami, een smaak die andere smaken versterkt. Het natuurlijke zoutgehalte verschilt per zeewiersoort.

Zo kun je het gebruiken

Arame kun je gebruiken als vervanging voor pasta. Week het 10 minuten en kook het dan 10 minuten. Lekker met roerbakgroenten.

Geroosterde nori is een lekker tussendoortje, met wat olie, zout en kruiden.

Je kunt zeewier meekoken in een soep of stoofpot of vers door een salade doen.

Op dit moment wordt zeewier vooral aan de kusten van Japan, China en Korea geproduceerd. Ook in Tanzania en Noord Amerika zie je het steeds meer. Kunnen we binnenkort ook Nederlands zeewier gaan eten? Zolang dat nog niet het geval is, zul je het uit het buitenland moeten kopen. Wat denk je, ga jij binnenkort over op zeewier in plaats van bloemkool?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.