Wat is duurzamer, afwassen of de vaatwasser gebruiken?

Ik las laatst een stripje waarin een jongen zijn beste vriendin vertelt dat hij gaat samenwonen. ‘Hebben jullie een vaatwasser?’, vraagt ze. Als hij ‘nee’ zegt kijkt ze hem met een grafgezicht aan en wenst ze hem heel veel sterkte.

vaatwasser blog

Tja, vaatwassers hebben misschien wel meer relaties gered dan alle therapeuten bij elkaar en ik vind het één van de beste uitvindingen van de 19e eeuw. Ja, zo lang geleden is het al dat Josephine Cochrane een apparaat bedacht waarin ze haar kostbare servies van Chinees porselein kon wassen. Dit wilde ze namelijk niet aan het personeel overlaten…

De vaatwassers van tegenwoordig zijn niet geschikt voor het wassen van antiek porselein, of voor mijn groene vaas waar een coating overheen bleek te zitten (ik heb nu een unieke vaas met een groene voet van gesmolten coating). Maar wel heel effectief tegen discussies over wie er nu af moet wassen.

Ik voelde me altijd een beetje schuldig over ons luxepoppetje-gedrag wat betreft de vaatwasser: we zijn maar met z’n tweeën en toch gebruiken we dat ding. Ik troostte me met de gedachte dat ie maar klein was en dat we ‘m ook niet elke dag aanzetten. Gemiddeld zo om de dag en dan ook nog op de ecostand.

Daarnaast letten we er ook op dat we tabletten kopen zonder folie óf met folie dat biologisch afbreekbaar en oplosbaar is zodat we niet bijdragen aan de hoeveelheid microplastics die in het water ronddobberen.

Verder blijkt uit onderzoek dat de CO2-uitstoot van een handafwas en het draaien van de vaatwasser elkaar niet zoveel ontloopt en vooral afhangt van het model vaatwasser en het gekozen programma. Een energiezuinig apparaat genereert namelijk minder broeikasgassen en gebruikt minder water dan handmatig afwassen. Het is alleen wel zaak om de vaat niet (onnodig) eerst handmatig af te spoelen en de machine niet halfvol te laten draaien.

Helaas leverde onze afwasmachine de laatste tijd niet zulk geweldig resultaat op Eco-stand. Of enige andere stand. Wat blijkt? Het verwarmingselement is kapot. Dus doen we nu twee keer per dag handwasjes (natuurlijk ook met biologisch afwasmiddel) en discussiëren we over wat nu het verstandigst is als we geen aanspraak kunnen maken op garantie. Een reparateur zoeken of een nieuwe kopen en voor de oude WeCycle inschakelen zodat alle goede onderdelen kunnen worden hergebruikt?

Maar één ding is zeker: zonder vaatwasser kunnen we niet meer samenwonen leven.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Wat is duurzamer, afwassen of de vaatwasser gebruiken?

  1. TruusZ zegt:

    ‘Zonder vaatwasser kunnen we niet meer leven’? Wat een ongelooflijke flauwekul zeg! Ik ben 60, doe het mijn hele leven al zonder vaatwasser en voel me daar uitstekend bij! Het is maar net wat je jezelf wijsmaakt, nietwaar?

Reacties zijn gesloten.