Het is alweer november, de dagen zijn korter en worden (waarschijnlijk) ook wel wat kouder. Het eten op je bord past zich daar meestal ook wel wat op aan. Maar eet jij wel volgens de seizoenen of leg je toch nog steeds broccoli, spinazie en tomaten in de pan? Wie kookt met het milieu in zijn of haar achterhoofd, kiest die groenten uit die bij het seizoen passen. Dat heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor jezelf.
Koken met aandacht voor het milieu
Wat we eten heeft veel invloed op hoe zwaar we het milieu belasten. Veel exotische voeding (zoals paprika’s, tomaten, aubergines, citrusfruit), moet in een warme omgeving gekweekt worden. Daarom gebeurt dat in kassen of in warme landen. Daarna moet het hier naartoe getransporteerd worden. Dat kost allemaal extra energie. Het is dus beter om te eten volgens de seizoenen: je eet dan alleen wat er in dat seizoen voorhanden is. En het mooie is, dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf.
Seizoensgroente gebruiken: creatief in de keuken
Tijdens het koken kies je toch vaak voor gemak. Je gebruikt de groentesoorten die je goed kent. Als je gaat koken volgens de seizoenen, word je uitgedaagd om toch wat creatiever te zijn. Heb jij wel eens schorseneren gebruikt, of pastinaken? Heb je wel eens rammenas of winterpostelein klaargemaakt? Je kunt andere recepten proberen en onbekende groente klaarmaken. Dus kom uit je comfortzone en neem die aardperen en pompoenen eens mee!
Geld besparen
Niet alleen zijn groenten buiten het seizoen belastender voor het milieu, ze zijn ook nog eens een stuk duurder. Vergelijk de prijzen maar eens van een courgette in de winter met die van andijvie of een prei. Groente die bij het seizoen past, heeft minder zorg nodig. Een boer hoeft voor zijn witlof geen kas te gebruiken en pastinaken hoeven niet vanuit Spanje naar Nederland vervoerd te worden. Dat scheelt kosten en dat betekent dat jij voor nog geen euro een prei of een pond spruitjes kunt kopen.
Het beste voor het milieu
Natuurlijk is eten volgens het seizoen het beste voor de natuur. Als groente in Nederland gekweekt wordt, hoeft het niet van de andere kant van de wereld hier naartoe gehaald te worden. Dat scheelt natuurlijk in brandstoffen en in uitstoot van CO2. Wat gewoon bestand is tegen de temperaturen in ons land, hoeft niet in een kas te groeien. Ook dat bespaart een hoop energie. Groenten die je in de winter kunt eten zijn daardoor een veel betere keuze en helpen je carbon footprint zo klein mogelijk te houden.
Voel je verbonden met het ritme van het leven
Hoe ver we inmiddels ook van de natuur af staan, we zijn toch nog steeds levende wezens die reageren op temperatuur, zonlicht en het ritme van het jaar. In de winter heeft ons lichaam dan ook andere voeding nodig dan in de zomer. Het is niet voor niets dat je ‘s winters een lekker heet bord hutspot of zuurkool neemt, terwijl je ‘s zomers liever een salade neemt. Daarom is eten volgens het seizoen precies wat bij je lichaam past. Deze bieden je de juiste voedingsstoffen en geven je warmte en energie. Dus gebruik die boerenkool, witlof en spruitjes en voel je verbonden met de winter.
Welke groente kun je eten?
Om het je makkelijk te maken om echte wintergroenten te eten, volgt hieronder een lijstje:
- aardappelen
- aardpeer
- andijvie
- bleekselderij
- bloemkool
- boerenkool
- Chinese kool
- erwten
- knolselderij
- koolraap
- paddenstoelen
- paksoi
- pastinaak
- pompoen
- prei
- raapstelen
- rammenas
- rode biet
- rode kool
- savooikool
- schorseneren
- spruitjes
- uien
- veldsla
- winterpostelein
- witlof
- witte kool
- wortelen
- zuurkool
En, voel jij de creativiteit al opborrelen om een heerlijke winterstamppot te maken of een goed gevulde soep? Misschien heb jij nog een lekker recept met deze wintergroenten om door te geven. We horen het graag!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.