Plastic is een veelzijdig materiaal, dat voor ongelooflijk veel dingen gebruikt kan worden. Het voordeel is dat het flexibel is, lang meegaat en licht van gewicht is. Helaas weten we dat er ook veel nadelen zitten aan het gebruik van plastic. Gelukkig zijn er inmiddels al veel alternatieven voor dat plastic zakje, bakje en plastic folie. De bijenwas wrap is een milieuvriendelijke manier om je boterham of groente te bewaren. En het is minstens zo veelzijdig en makkelijk in gebruik.
De vele vormen van de bijenwas wrap
Hoe hard ik het ook probeer, plastic blijft mijn leven in sluipen. Vooral in de vriezer heb ik veel bakjes en zakjes met restjes van maaltijden, brood en vlees. Daar zou ik graag eens vanaf komen. De beeswax wrap of bijenwas wrap blijkt de ideale oplossing. Deze plasticvrije wraps blijken niet alleen een goed milieuvriendelijk alternatief voor de plastic bakjes en zakjes. Ze blijken ook minstens zo veelzijdig: ze zijn op veel verschillende manieren te gebruiken.
Ze zijn in veel verschillende formaten verkrijgbaar. Van small, medium tot large, voor het bewaren van een halve appel tot een heel brood, voor elk doel is er een bijenwas wrap. Leg je boterhammen, fruit, nootjes of wat je wilt bewaren op de wrap en je wikkelt de wrap erom heen. Door de warmte van je handen wordt de was zacht, waardoor de doek soepeler wordt. Je kunt hem dus precies zo vormen zoals je wilt en hij blijft vervolgens goed dicht zitten als de was weer afkoelt.
Maak je je zorgen over het feit dat deze wraps met bijenwas zijn gemaakt? Inmiddels zijn er ook vegan alternatieven, gemaakt met biologische was op plantaardige basis, zoals soja-, candelilla- of kokosolie. De wraps zijn super handig voor thuis, maar ook voor onderweg. De wraps van Bee’s Wrap zijn het bekendste, maar er zijn inmiddels ook nog andere merken die bijenwas wraps maken.
Tips om alles uit je bijenwas wrap te halen
Wil jij graag bijenwas wraps gebruiken, dan kun je vast wat handige tips en trucs gebruiken. Beeswax wraps zijn gemaakt van was: een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat je ze niet met warm water moet wassen (en dus ook niet in de was- of afwasmachine moet stoppen). Dan smelt de was namelijk. Met lauw water en wat biologisch afwasmiddel kun je ze snel en makkelijk schoonmaken. Ook goed om te weten is dat je ze het beste kreukvrij kunt opbergen. Dat kun je doen door je wrap na het drogen op te rollen en bijvoorbeeld in een glazen potje te bewaren. Ook uitgevouwen neerleggen in een la is een goede mogelijkheid.
Wat kun je nu allemaal met een bijenwas wrap? In principe alles wat je ook met plastic bakjes en zakjes kunt doen:
- Heb je brood, fruit of groente voor lunch? Wikkel het in de bee’s wrap en je kunt het veilig meenemen.
- Je kunt de bijenwas wraps gebruiken over een kom of bakje om deze goed af te sluiten.
- De doeken zijn flexibel in gebruik: je kunt een wrap zo vouwen dat je er een zakje van kan maken. Hierin kun je ook snacks meenemen, zoals stukjes fruit of nootjes.
- Grote bijenwas wraps gebruik je om een brood in te bewaren of een ovenschaal af te dekken (niet voor gebruik in de oven, maar om de inhoud vers te houden en te bewaren).
Bijenwas wraps zijn geschikt voor gebruik in de koelkast, maar ook in de vriezer (dat geldt in ieder geval voor de wraps van Bee’s wraps, op hun site staat dit vermeldt). Je kunt er groente (zowel gekookt als onbereid), fruit, brood, vlees en restjes maaltijden in bewaren.
De vele voordelen van bijenwas wraps
Behalve dat bijenwas wraps beter voor het milieu zijn, heeft dit materiaal ook voordelen voor je voeding. Plastic sluit goed af, maar daardoor kan in de inhoud te vochtig worden. In een bijenwas wrap kan voedsel blijven ademen, waardoor het langer fris blijft en er minder snel schimmel vormt. Ook zijn de doeken gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor er geen giftige stoffen in je eten terechtkomen. De wraps zijn opnieuw te gebruiken, ze gaan minstens een jaar mee. En is je bee’s wax wrap uiteindelijk versleten, dan is hij composteerbaar. Of je kunt er nog iets leuks mee doen: de wraps zijn heel geschikt als aanmaakmateriaal voor een kampvuur!
Dus het wordt tijd om al die plastic bakjes en zakjes weg te doen. Bijenwas wraps zijn net zo makkelijk in gebruik. Zoek je nog een leuk cadeautje voor Sinterklaas of kerst? Doe jezelf of een vriend(in) een bijenwas wrap cadeau.
Een bijenwas wrap koop je bijvoorbeeld bij BigGreenSmile of Greenjump.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.