Elektrisch rijden is stiller, schoner en meer klimaatbewust dan een auto op brandstof. Natuurlijk is lopen, fietsen of met het OV gaan is de allerbeste manier om je milieuvriendelijk te verplaatsen. Maar hoe duurzaam is elektrisch rijden eigenlijk? Waar let je op bij de aanschaf van een ‘stekkerauto’? En hoe zit het met een autoverzekering voor elektrisch rijden?
Een elektrische auto is de wagen van de toekomst
Elektrisch rijden lijkt beter voor het milieu te zijn dan een auto op brandstof. De overheid stimuleert elektrisch rijden door subsidies, kortingen en uitbreiding van laadpunten. Uiteindelijk zouden deze maatregelingen moeten leiden tot een verbod op de verkoop van brandstofauto’s in 2030.
De grote steden in Nederland geven aan over tien jaar alleen nog maar elektrische auto’s toe te laten. Er komen steeds meer verschillende modellen op de markt en ook de elektrische leaseauto lijkt het voordeligst. Dat, samen met de stijgende benzine prijzen, maakt dat steeds meer mensen overstappen op elektrisch rijden. Daarmee lijkt de rijdende stekker dé auto van de toekomst.
Elektrische auto nog steeds verre van klimaatneutraal
Een elektrische auto heeft over zijn gehele levensduur een CO2-uitstoot die gemiddeld 40 procent lager ligt dan een benzine auto. Deze verlaagde CO2-uitstoot past bij het klimaatdoel van de regering om in 2030 de uitstoot van broeikaseffecten met 55% te verminderen.
Om de milieuvriendelijkheid van elektrisch rijden vast te stellen, spelen veel variabelen mee. Diverse onderzoeken publiceren uiteenlopende cijfers vanuit verschillende belangen. Dit maakt een objectieve vergelijking lastig. Voor een volledig beeld moet er niet alleen gekeken worden naar de uitstoot bij het rijden, maar ook naar de productie, gebruik van materialen en stroomwinning. Vooral de accu van de elektrische auto is nog een pijnpunt wat betreft productie en milieu. Een volledig elektrische auto is in potentie milieuvriendelijker dan een auto op brandstof maar nog steeds verre van klimaatneutraal.
Wanneer je elektrisch rijdt, zorg er dan voor dat de stroom volledig groen is. Dat is het meest milieuvriendelijk. Daarbij kun je om ecologische of economische redenen ook voor een tweedehands elektrische auto kiezen. Zoek van tevoren in ieder geval uit welk soort elektrische auto het best past bij je persoonlijke voorkeuren. Bekijk bij een occasion ook de technische staat van de auto.
Let hierop bij de aanschaf van een (tweedehands) elektrische auto
Een elektrische auto zou minder onderhoud nodig hebben maar de reparaties zijn duurder dan bij een brandstofauto. Gelukkig zie je dit niet terug in de hoogte van de premie van de verzekering voor een elektrische auto.
Let op deze technische specificaties voordat je een elektrische auto koopt:
- Verbruik
Maak van de gelegenheid gebruik om een uitgebreide proefrit te maken. Check voordat je gaat rijden hoe vol de accu is en het aangegeven bereik. Als je bijhoudt hoeveel kilometer je hebt gereden, kun je zien of dit overeenkomt met de praktijk. - Opladen
Laad na het rijden van een proefrit de auto op aan een snellader om in te kunnen schatten hoeveel tijd dit ongeveer kost. Bekijk vooraf ook welke laadmogelijkheden er zijn rondom je huis en plekken waar je vaak bent, zoals je bij je werk. - Nieuwprijs accu
Er zit nogal een verschil in de prijs van de verschillende modellen accu’s. Bekijk naast de capaciteit van de accu ook de nieuwprijs. - Accu en actieradius
De accu is het duurste onderdeel van een elektrische auto. Kijk daarom naar de capaciteit en levensduur ervan. Let daarbij vooral op de actieradius. Dit geeft aan hoe ver je kunt rijden met een volle accu. - Technische staat en kilometerstand
Wanneer je een tweedehands variant koopt, let op de technische staat en de kilometerstand. Het is goed in het achterhoofd te houden dat de batterijen van een elektrische auto ook verouderen als de auto stil staat.
Autoverzekering voor elektrisch rijden
Net als een brandstofauto is het soort dekking van je autoverzekering vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur qua risico en maandelijkse verzekeringskosten. Let bij het afsluiten van je autoverzekering altijd op de kleine lettertjes.
Bij een autoverzekering voor een elektrische auto heb je meestal de keus uit drie dekkingen. Te weten: WA dekking, Beperkt Casco en All Risk. Bij de laatste optie heb je volledige dekking bij een aanrijding, ook als het jouw schuld is. Zo is elektrische rijden niet alleen een stuk zorgelozer voor het milieu, ook voor jezelf.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.