De gasprijzen zijn grillig en alles wijst erop dat ze de komende tijd weer kunnen stijgen. Niet alleen door investeringen in het energienet en geopolitieke spanningen, maar ook door bijvoorbeeld nieuwe handelstarieven onder president Trump die wereldwijd de energieprijzen beïnvloeden.
Wie slim is, kijkt alvast naar manieren om minder afhankelijk te worden van gas. Een infrarood paneel kan daarbij een verrassend praktische stap zijn, maar er zijn ook andere alternatieven.
Waarom de gasprijzen kunnen gaan stijgen
Op dit moment spelen meerdere factoren die gas duurder kunnen maken. Netbeheerders investeren fors in het energienet, wat je terugziet in hogere netbeheerkosten. Tegelijk zorgen spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten nog steeds voor onzekerheid over de wereldwijde gasvoorziening.
De vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) blijft stijgen, en met de nieuwe invoertarieven van Trump kan de energiehandel verder onder druk komen te staan. Minder afhankelijk zijn van gas is dus niet alleen milieubewust, maar ook financieel slim.
Wat is een infrarood paneel?
Een infrarood paneel verwarmt niet de lucht, maar objecten en mensen direct. Net als de zon straalt het warmte uit die je meteen voelt op je huid. Je hangt het paneel meestal aan de muur of het plafond. Handig als je bijvoorbeeld je werkplek, zithoek of badkamer snel en gericht wilt verwarmen zonder de hele ruimte op te stoken.
Voordelen van infrarood verwarmen
- Directe warmte: je voelt de straling meteen, zonder lange opwarmtijd.
- Energiezuinig: je verwarmt alleen de plek waar je bent, niet de hele kamer.
- Combineert goed met zonnepanelen: zo benut je je eigen stroom optimaal.
- Stofvrij en stil: prettig voor mensen met allergieën of astma.
- Weinig onderhoud: een infrarood paneel gaat jarenlang mee zonder veel gedoe.
Andere manieren om zonder gas te verwarmen
Naast infraroodpanelen zijn er nog meer opties om gasvrij te verwarmen:
- Warmtepomp: haalt warmte uit lucht, bodem of water. Perfect voor wie zijn huis goed geïsoleerd heeft.
- Elektrische cv-ketel: een directe vervanger van je gasgestookte ketel, al is het verbruik hoger dan bij een warmtepomp.
- Zonneboiler: verwarmt water via zonne-energie, ideaal in combinatie met zonnepanelen.
- Elektrische radiatoren of convectoren: makkelijk te installeren, maar meestal minder zuinig dan infraroodpanelen, en niet zo esthetisch.
Tips voor slim gebruik van een infrarood paneel
Wil je aan de slag? Begin dan met een ruimte die je vaak gebruikt. Kies een paneel met voldoende vermogen voor de grootte van de ruimte. Hang het niet te laag, zodat de warmte zich goed kan verspreiden, en gebruik een timer of slimme stekker om alleen te verwarmen wanneer nodig. Een infrarood paneel komt het beste tot zijn recht in goed geïsoleerde ruimtes.
Met de stijgende gasprijzen en toenemende onzekerheid is het slim om nu al alternatieven te verkennen. Een infrarood paneel is een laagdrempelige manier om gericht te verwarmen en je energieverbruik beter in de hand te houden. Zeker in combinatie met eigen zonnepanelen maak je zo een milieuvriendelijkere en toekomstbestendige keuze. Is het gebruiken van gas onvermijdelijk in je woning, bekijk dan ook onze tips om zoveel mogelijk te besparen op je gasverbruik.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.