Je hebt ‘m altijd bij je, gebruikt ‘m voor alles en na een paar jaar wil je graag een nieuwere versie. Maar wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen voordat jouw smartphone in je hand ligt?
De impact van telefoons op het milieu is groter dan je misschien denkt, en e-waste (elektronisch afval) is een van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld.
Gelukkig zijn er manieren om die impact te verkleinen – zonder dat je hoeft in te leveren op gebruiksgemak of prestaties.
Wat zit er eigenlijk in je telefoon?
Een smartphone lijkt misschien een klein en onschuldig apparaat, maar de productie ervan vraagt om een flinke hoeveelheid grondstoffen. Denk aan:
- Zeldzame metalen zoals goud, lithium en kobalt, die onder zware arbeidsomstandigheden worden gewonnen.
- Plastic en glas, die zorgen voor extra afval en productie-impact.
- Batterijen, die schadelijke stoffen kunnen lekken als ze niet goed gerecycled worden.
De schaduwkant van mijnbouw
De metalen die nodig zijn voor een smartphone komen vaak uit landen waar de mijnbouwindustrie weinig regels kent en waar arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden werken.
Kobalt, een essentieel ingrediënt voor batterijen, wordt bijvoorbeeld veel gewonnen in de Democratische Republiek Congo, waar kinderen soms vanaf zes jaar oud in smalle tunnels moeten kruipen om de grondstof te delven. De werkomstandigheden zijn gevaarlijk, zonder beschermende kleding of goede ventilatie, en instortingen en giftige dampen zijn aan de orde van de dag.
Bovendien leidt de mijnbouw tot ontbossing en vervuiling van drinkwater, waardoor hele gemeenschappen worden getroffen.
De groeiende berg e-waste
Elektronisch afval groeit sneller dan ooit. Jaarlijks belanden meer dan 50 miljoen ton oude telefoons, laptops en andere apparaten op de afvalberg. Slechts een klein deel wordt daadwerkelijk gerecycled.
Veel e-waste komt terecht op stortplaatsen in landen waar geen goede verwerking mogelijk is, met alle gevolgen van dien voor het milieu en de gezondheid van mensen.
Hoe maak je je tech-voetafdruk kleiner?
Gelukkig hoef je niet terug naar een leven zonder smartphone om de impact te verkleinen. Er zijn simpele manieren om slimmer om te gaan met elektronica:
- Langer doen met je telefoon
De gemiddelde smartphone kan minstens 5 tot 7 jaar meegaan, mits goed onderhouden. Veel mensen vervangen hun toestel al eerder, vaak omdat software-updates stoppen of omdat de batterij minder presteert. Maar met een batterijvervanging of wat schoonmaakwerk kan een telefoon vaak nog jaren mee. - Kies voor een refurbished iPhone
Wil je toch een ‘nieuwe’ telefoon? Dan is een refurbished iPhone een slimme keuze. Dit zijn gebruikte toestellen die professioneel worden nagekeken, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Je krijgt de kwaliteit van een goed werkende iPhone, maar zonder de impact van nieuwe productie. - Lever je oude telefoon in – en krijg er geld voor terug
Je kan ook je oude iPhone verkopen, of inruilen. Veel refurbished aanbieders bieden inruilprogramma’s aan. Je kunt je oude smartphone opsturen en ontvangt dan een bedrag dat je kunt verrekenen bij de aankoop van een refurbished model. Zo belandt je oude telefoon niet op de afvalberg, maar krijgt hij een tweede leven. - Denk na over accessoires
Goedkope kabels en hoesjes belanden vaak snel in de prullenbak. Kies voor degelijke accessoires van gerecyclede materialen die langer meegaan.
Misschien denk je niet altijd na over de impact van onze gadgets, maar door bewuster om te gaan met elektronica kun je een groot verschil maken!
Minder e-waste betekent minder grondstoffen die uit de aarde gehaald moeten worden, minder afval op stortplaatsen en minder vervuiling. Dus de volgende keer dat je een nieuwe telefoon overweegt, weet je dat je ook kunt kiezen voor een tweede kans – goed voor je portemonnee én beter voor de wereld.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.