Een warmtepompdroger; wat is het en hoe werkt het?

Je ziet ze steeds vaker en het is tegenwoordig bijna de enige droger variant die je in de winkels kan kopen; een warmtepompdroger is de moderne droger van nu. Hij is efficiënter, milieu- en gebruiksvriendelijker en bevat allemaal nieuwe handige functies en snufjes om je wekelijkse was-hoofdpijn te verlichten.

Alhoewel warmtepompdrogers in allerlei verschillende maten en uitvoeringen op de markt komen, werken ze in de kern allemaal hetzelfde. We gaan je in vogelvlucht uitleggen hoe ze werken én welke mogelijkheden er nog meer zijn.

warmtepompdroger

Hoe werkt een warmtepompdroger?

De pomp in warmtepompdrogers maakt het interne koelmiddel vloeibaar, hierdoor komt er warmte vrij. De warme lucht die vrijkomt stoomt als het ware je kleding droog.

Omdat je kleding droogt, komt er vochtige damp vanaf; die “condens” wordt opgevangen in de condensbak bovenin (of gaat direct de afvoer in als je je droger hierop hebt ingesteld) en de droge lucht wordt gebruikt als energie voor de pomp. Al deze techniek zorgt er dus voor dat de droger minder energie hoeft te verbruiken.

Voor- en nadelen

Zoals hierboven besproken is het grootste voordeel van een warmtepompdroger de energiebesparing, daar is de warmtepompdroger immers op ingesteld; je kan dus op jaarbasis zo best wat van je energierekening aftrekken. Wel zijn warmtepompdrogers duurder in aanschaf dan een condensdroger.

Een condensdroger is de oudere, meer bekende variant onder de drogers. Ze zijn goedkoper in aanschaf, maar niet bepaald zuinig in verbruik. Ook niet onbelangrijk: je kleding droogt op lagere temperaturen met een warmtepompdroger ten opzichte van een condensdroger. Hierdoor blijft je kleding langer goed en minder beschadigd door de jaren heen.

Ruimte te kort?

Woon je in een kleiner huisje of wil je geen ruimte kwijt aan een losse wasmachine en droger? Denk dan eens aan een was droogcombinatie. Deze moderne machine kan je kleding mooi schoon wassen en daarna gelijk drogen; ideaal als je niet met twee losse machines wilt werken.

Belangrijk om te weten voordat je een was droogcombinatie aanschaft, is dat deze vaak duurder zijn in prijs en je goed moet letten op het onderhoud: één keer in de maand een wasje op 90 graden en 400 toeren zonder wasmiddel of wasgoed is al genoeg om de trommel vrij te houden van vet en vuil.

Levensduur

Ook niet geheel onbelangrijk: de levensduur van je nieuwe droger. De gemiddelde warmtepompdroger gaat zo’n 9-12 jaar mee, afhankelijk van hoe goed je hem hebt onderhouden. De goedkopere en minder zuinige condensdroger gaan wat minder lang mee, tussen de 5-10 jaar gemiddeld.

Twijfel je welke optie nou het beste voor jou is? Maak eens een lijstje met je budget en welke functies je belangrijk vind. Daarna kan je met dit lijstje bijvoorbeeld naar een fysieke winkel, waar een expert je verder kan helpen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *