Duurzame keuzes voor je woning: zo bespaar je energie én geld

Wist je dat je met kleine aanpassingen in huis al een groot verschil kunt maken voor het milieu? En dat je daarbij ook nog eens kunt besparen op je energierekening? In dit artikel lees je hoe je je woning (verder) kunt verduurzamen met slimme tips.

Denk hierbij niet alleen aan grote investeringen, zoals zonnepanelen, maar juist ook aan kleine aanpassingen die je eenvoudig zelf kunt doen.

duurzaam huis

Andere beglazing

Ben je op zoek naar een manier om de isolatiewaarde van je woning flink te verbeteren? Zodat je straks minder hoeft te stoken en wel dezelfde hoeveelheid comfort behoudt? Dan is andere beglazing misschien wel de beste tip die we kunnen geven. Want wist je dat de meeste warmte in huis verdwijnt door ramen en kieren? Door te kiezen voor ramen met een hogere isolatiewaarde, verlaag je dus in één klap de stookkosten en blijft de temperatuur in huis veel stabieler.

Wist je dat gelaagd glas niet alleen duurzamer is doordat deze minder warmte doorlaat? Het voorkomt namelijk ook het risico op glasschade. Hierdoor gaat het glas veel langer mee, neemt de veiligheid toe én draag je je steentje bij aan het milieu.

Sluit kieren en naden af

Merk je dat er veel tocht in huis is? Dan is het slim om eens na te gaan waar dit vandaan komt. Zijn er bijvoorbeeld verschillende naden en kieren bij de deuren en kozijnen? Dan is het slim om dit probleem aan te pakken. Dit hoeft bovendien niet veel geld te kosten. Met een kitspuit en/of tochtstrips kom je al een heel eind. 

Weet je niet goed waar de tocht vandaan komt? Loop dan eens met een lucifer door het huis en houd het vlammetje op verschillende plekken. Waar het vlammetje beweegt, is er sprake van een luchtstroom. Zo ontdek je al snel waar je moet zijn.

Sluit de brievenbus

De brievenbus is vaak iets wat vergeten wordt. Deze kan echter al snel veel tocht doorlaten. Je kunt dan ook eenvoudig verduurzamen door deze dicht te maken en een losse brievenbus beter te plaatsen.

Wil je toch je brievenbus in de deur behouden, maar is deze al wat ouder en merk je dat deze veel kou doorlaat? Dan zou je ook nog kunnen overwegen om een tochtklep te plaatsen of de verouderde borstels te vervangen. Dan gaat er minder warmte verloren en komt er ook minder kou door.

Plaats geen grote meubels voor de radiatoren

Staan er nu grotere meubels voor de radiatoren? Besef dan goed dat dit de warmtestroom kan beïnvloeden. Hierdoor stook je al snel meer dan nodig is. Een verandering van het interieur in huis kan dan ook al enorm helpen. Probeer de meubels die nu voor de radiator staan eens te verplaatsen. Een andere opstelling doet misschien al wonderen voor je energierekening én het milieu.

Duurzaam wonen begint met kleine stappen. Met deze tips kun je direct aan de slag om je woning te verduurzamen. Zo bespaar je geld, help je het milieu én woon je comfortabeler!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *