Waarom het inruilen van je auto voor een fiets voordelig kan zijn: een duurzame en gezonde keuze

Auto’s hebben een enorme impact op het milieu. De koolstofuitstoot tijdens de productie van auto’s en de schadelijke uitlaatgassen die vrijkomen bij het rijden dragen bij aan de opwarming van de aarde en de luchtvervuiling. Deze vervuiling is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Gelukkig is er een oplossing die een grote bijdrage kan leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot: fietsen.

fietsen duurzamer dan autorijden blog

Fietsen heeft een veel lagere koolstofuitstoot dan auto’s en is een duurzamere optie. Hoewel het misschien niet altijd eenvoudig is om je auto in te ruilen voor een fiets, is het zeker een stap in de goede richting voor een groenere toekomst. Laten we eens kijken naar de feiten en cijfers over de impact van auto’s op het milieu in vergelijking met fietsen.

De impact van auto’s op het milieu

Eenvoudig gezegd: het wegdoen van je auto is de belangrijkste stap die je als individu kunt nemen om je milieu-impact te verminderen, met een gemiddelde besparing van 2,04 ton CO2 per jaar. De jaarlijkse koolstofuitstoot van auto’s overtreft die van ons energieverbruik, voeding en huishoudens. Daarnaast veroorzaakt de productie van auto’s zelf al aanzienlijke hoeveelheden koolstofuitstoot, evenals de winning van grondstoffen en het transport van onderdelen.

De gevolgen van autorijden

Elke keer dat je in je auto rijdt (behalve bij een elektrische auto), gebruik je aardolieproducten als brandstof. Het winnen van aardolie is energie-intensief en schadelijk voor het milieu. Bovendien leidt het verbranden van brandstof tot de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Auto’s dragen ook bij aan luchtvervuiling in steden door de uitstoot van schadelijke stoffen. Het aantal auto’s op de weg en het aantal gereden kilometers neemt gestaag toe, wat de druk op het milieu verder vergroot. We hadden al gezien dat de luchtkwaliteit een stuk beter was tijdens de Corona pandemie. Zo zie je maar wat voor impact auto’s hebben op het milieu.

Moet je dan overstappen op een fiets?

Het maakt niet uit hoeveel je van autorijden houdt of het als een handige manier van reizen beschouwt, het is onvermijdelijk dat autorijden van A naar B je milieu-impact en koolstofvoetafdruk aanzienlijk vergroot. Aan de andere kant heeft fietsen een zeer lage koolstofuitstoot. Volgens een onderzoek uit 2015 kan een drastische toename (ongeveer 20 procent) van het fietsgebruik wereldwijd de CO2-uitstoot van transport in steden bijna met 11% verminderen tegen 2050. Genoeg reden dus om eens naar een elektrische fiets van Profibike te kijken. Toch heeft de productie van een fiets ook een koolstofvoetafdruk. Fietsframes zijn meestal gemaakt van staal, waarbij ongeveer 1,9 ton kooldioxide wordt geproduceerd voor elke ton staal, wat betekent dat zelfs een redelijk lichte fiets nog steeds verantwoordelijk is voor meer dan 5 kg CO2-uitstoot. Daarbij komt nog het transport dat nodig is om alle onderdelen bij elkaar te brengen en naar jou toe te brengen. Maar dit is minimaal in vergelijking met een auto.

Dus, het korte antwoord? Ja, je het is absoluut milieuvriendelijker om je auto in te ruilen voor een fiets. Maar het is niet altijd zo eenvoudig.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *