Het zijn spannende tijden: de verkiezingen staan voor de deur, maar er zijn veel te weinig politici die het durven hebben over de èchte kwestie waar onze generatie beslissingen moet nemen, namelijk de klimaatcrisis.
Gelukkig zijn er nog steeds mensen die de leefbaarheid van de aarde wel serieus nemen en is er ook goed groen nieuws.

Klinkt als een sprookje
Themapark De Efteling wil in 2030 volledig klimaatneutraal zijn en richt zich voor het bereiken van dat doel vooral op de menu’s van de restaurants. Verstandig, want het overstappen naar een plantaardig eetpatroon is het beste wat je kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Ze zijn hier al mee begonnen in Restaurant de Proeftuyn waar één van de populairste gerechten op de kaart de Loonse Land Burger is. Voorheen was die standaard van rundvlees, maar op verzoek kon je ook een plantaardige burger bestellen. Inmiddels is dit omgedraaid: gasten krijgen standaard de vega-versie en op verzoek eentje die van koeien is gemaakt. 70% van de gasten eet nu de dier- en planeetvriendelijke versie.
Water zonder plastic
We hebben allemaal één of meerdere hervulbare waterflessen in huis en we proberen er allemaal aan te denken om die mee te nemen als we op pad gaan. Er zìjn echter momenten waarop je toch eigenlijk een flesje water moet kopen of aannemen. Maar die flesjes drink je leeg en dan heb je wegwerpplastic…
Wetenschappers in Londen hebben hier iets op bedacht: bolletjes met water, gemaakt van (eetbaar) zeewier. Deze ‘bubbles’ zijn ideaal voor gebruik tijdens marathons waar deelnemers het water dat ze tijdens hun race nodig hebben niet makkelijk meenemen in hun Dopper of Camelbak.
Het bedrijf, Notpla, maakt duurzaam verpakkingsmateriaal voor restaurants, op basis van zeewier. Wie weet kunnen we straks ook onze kant-en-klaar-maaltijden in een plasticvrije bak van zeewier kopen.
It hits hard
Toen Billie Eilish in juli avonden optrad in de Co-op Live Arena in Manchester, werd er in het stadion alleen vegan eten geserveerd. Deze aanpassing verminderde de CO2-uitstoot met 47% en bespaarde 3.5 miljoen liter water. Bezoekers aan de Hit me Hard and Soft-tour konden kiezen uit plantaardige burgers, hot dogs, en een ‘Billie burrito’.
En misschien nog wel het mooiste nieuws: de chef director van het stadion heeft gezegd dat de keuze voor plantaardig er niet toe heeft geleid dat er minder snacks verkocht zijn en dat er in de toekomst meer (en misschien wel uitsluitend) plantaardige opties beschikbaar zullen zijn in de Arena.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.