Een doorn in mijn oog, dat is het gebruik van de plastic tandenborstel altijd voor me geweest. Ik kan me nog herinneren dat ik als tiener mijn tanden stond te poetsen en de gigantische afvalberg voor me zag, waarop elk jaar miljoenen tandenborstels belandden. Allemaal plastic, allemaal zo slecht voor het milieu.
Twintig, dertig jaar geleden waren er nog geen alternatieven voor de plastic tandenborstel. Nu wel gelukkig! Van tandenborstels van hout en bamboe tot cellulose. En dan is er nog de borstel van TePe, gemaakt van suikerriet!
Goed poetsen met TePe
Zelf ben ik deze duurzame tandenborstel sinds vorige week gaan gebruiken. Hij is dus gemaakt van bio based plastic op basis van suikerriet. De haren zijn van plantaardige ricinus olie gemaakt. Hij is verkrijgbaar in mini extra soft (voor kinderen), compact soft en regular soft. Hij heeft een mooi, zacht groen kleurtje en het stevige, brede handvat valt meteen op. Wat mij ook opviel was het kleine formaat van de borstel. Vooral als je dat vergelijkt met standaard tandenborstels uit de supermarkt.
Ik ben geen expert op het gebied van tandenpoetsen, dus ik ging hier eens meer informatie over zoeken. Mijn normale, plastic tandenborstel heeft ook van die hippe, schuin geplaatste haren en dat heeft de tandenborstel van suikerriet niet. Zou dat dan nog uitmaken voor het poetsresultaat? Na wat zoeken blijkt dat een grote borstelkop helemaal niet zo goed is voor het poetsen. Juist met een smallere, kleinere kop kun je beter in moeilijk bereikbare hoekjes komen, zoals je achterste kiezen.
Ook is het in feite niet belangrijk hoe de haren staan. Een tandenborstel zou vooral veel haren moeten hebben, die rond getopt zijn en niet te hard. Dat is bij de borstels van TePe zo, die ontwikkeld zijn in overleg met tandartsen. Wat poetsen betreft kun je dus met een gerust hart deze tandenborstel van suikerriet gebruiken.
Milieuvriendelijk poetsen
Ik poets dus nog niet zo lang met deze tandenborstel, maar ik kan wel zeggen dat hij fijn poetst. Het was even wennen aan het kleine borstelkopje, maar de haren zijn fijn zacht (wat voor je tandvlees toch het beste is). En niet zo zacht dat je het gevoel hebt dat er niets gebeurt. Het handvat houdt gemakkelijk vast en na het poetsen voelen mijn tanden heerlijk glad aan. En ik vind het het beste gevoel dat er geen plastic nodig was om deze borstel te maken.
Want TePe produceert deze tandenborstels volledig van hernieuwbare grondstoffen. Deze groeien snel en nemen daarbij CO2 op. Er wordt bij de productie alleen maar groene energie (van zonnepanelen) gebruikt en de levenscyclus van deze tandenborstels is daardoor 95% klimaatneutraal.
Dat is dus een pak van mijn hart, voortaan kan ik milieuvriendelijk tandenpoetsen. Toen pakte ik mijn plastic tandenstokertje (ragertje) en dacht: als dat nou ook nog eens milieuvriendelijk kon. Ik ben erg tevreden over deze ragertjes, houten tandenstokers vind ik helaas niet prettig. Dus het zou geweldig zijn als TePe ook ragers of floss van suikerriet gaat maken. Ik kijk er naar uit!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.