Een man met een missie: De avonturen van de Plastic Soup Surfer (review)

“De avonturen van de Plastic Soup Surfer”, dat klinkt als de titel van een verhalenreeks over een superheld. En dat is eigenlijk ook waar het boek van Merijn Tinga over gaat. Hij is de superheld, die strijdt tegen het plastic en voor de natuur. Hij vestigt de aandacht op het probleem van plastic in zee door op een zelfgemaakt surfboard van zwerfplastic langs de kust te surfen. Het boek is een opvallende combinatie van een avontuurlijk reisverhaal en een natuurdocumentaire.

avonturen plastic surfer boek review

Plastic warrior op een surfboard

Merijn Tinga werkt als activiteitenbegeleider in een psychiatrisch ziekenhuis. Maar deze baan combineert hij met het kunstenaarschap. Al snel krijg je een beeld van hem, een man die een baan heeft om zijn hoofd boven water te kunnen houden, maar zijn echte passie is kunst. Hij zit bij een kunstenaarscollectief dat graag op provocerende manier de aandacht trekt. Merijn is echter ook surfer en zo komt hij in aanraking met de enorme hoeveelheden plastic die op het strand aanspoelen. Als hij zich erin verdiept weet hij al snel dat hij hier iets mee wil gaan doen, op zijn eigen ludieke manier.

Vanaf dan gaat het verhaal goed van start. Merijn combineert zijn eigen persoonlijke verhaal met boeiende informatie over plastic. Ik heb hier op deze site al vaak geschreven over plastic en de gevaren die dat met zich meebrengt, zowel voor mensen als het milieu. Maar ook voor mij waren de feiten soms schokkend. We hebben bijvoorbeeld al vaak gehoord dat plastic niet kan verteren, maar zoals het verwoord staat in het boek wordt het pas echt duidelijk. Plastic bestaat uit lange ketens moleculen, die wel langzaam slijten en daardoor uit elkaar vallen. Maar de deeltjes zijn onverteerbaar voor bacteriën en schimmels. Ze kunnen er niets mee. Al deze microstukjes plastic vergaan dus niet, maar hopen zich op, in water, de bodem en de lucht.

Uitdagingen opzoeken voor het goede doel

plastic soup surfer boekWat de gevolgen hiervan zijn heeft Merijn tijdens het surfen al gemerkt. Hij vindt dat we met zijn allen iets aan dit probleem moeten doen en daar wil hij de aandacht op vestigen. Hij bouwt een surfboard van op het strand aangespoeld plastic. Als hij uiteindelijk de reis maakt van Knokke naar Borkum in Duitsland verloopt deze reis bepaald niet vlekkeloos. Ondanks dat weet hij zijn doel te bereiken en komt zijn actie in het nieuws. Maar het is niet genoeg. Merijn bouwt een nieuw surfboard en surft van Scheveningen naar Lowestoft, Engeland over het Kanaal. Ook dit is een slopende tocht en bijna haalt hij het niet.

Hoewel het indrukwekkend is wat deze strijder tegen het plastic allemaal onderneemt, het blijft vooral zijn gedrevenheid die indruk maakt. Hij wil mensen helpen zien wat er aan de hand is. Met zijn tweede surftocht wil hij handtekeningen inzamelen en een motie opstellen om statiegeld te gaan heffen op kleine plastic flesjes (wat in andere landen allang gebeurt). Dat maakt het verhaal juist zo interessant: het is niet alleen boeiend om te lezen wat hij allemaal meemaakt op deze uitdagende reizen, maar draait natuurlijk om zijn belangrijke boodschap. En dat weet hij als geen ander duidelijk te maken.

Water barstensvol minuscule plasticdeeltjes

Plastic is een enorm probleem. Tijdens een zeiltocht die hij maakte met vrouw en kinderen, langs Denemarken, Zweden en Noorwegen, vertelt hij hoe hij geniet van het kristalheldere water. Maar schijnt bedriegt. Merijn doet onderzoek voor het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en neemt watermonsters. Dan blijkt dat het water barstensvol minuscule plasticdeeltjes zit. Plastic flessen, touw, verpakkingen, die overal vandaan komen gedreven. Langzaam vallen ze uit elkaar onder invloed van de zon en de golven. Je ziet ze niet meer, maar ze zijn er nog steeds. Iemand die in Nederland zijn plastic flesje in zee gooit, vervuilt niet alleen de kust, maar alle gebieden waar het plastic van dat flesje terecht komt. Er wordt nu voorspeld dat het niet al te lang zal duren voor er meer plastic dan vissen in de zee zal zitten. Het is toch treurig om daaraan te denken.

Het feit is nu eenmaal dat onze maatschappij draait op plastic. Merijn legt ook uit dat plastic onze huidige manier van leven mogelijk heeft gemaakt. Het is een materiaal dat zo makkelijk in gebruik is, zo plooibaar en handig. We zouden waarschijnlijk ook niet meer zonder kunnen. Zoals Merijn zegt: “Een gevecht tegen plastic is een gevecht tegen de maatschappij zelf.”

Superheld tegen plastic

Dit boek maakt wel duidelijk dat we echt iets aan dit probleem moeten doen. Onze zee lijkt de afvalemmer voor al ons plastic, maar dat zullen we echt moeten veranderen als we gezond willen blijven. Het punt is: Als we gewoon netjes zorgen dat ons afval niet in het milieu terechtkomt, is het probleem al veel minder groot. Merijn kwam er zelf al achter: als je de zee gaat opruimen, is dat dweilen met de kraan open. Elk stukje kust dat hij opruimde, was de volgende dag alweer bezaaid met plastic. Laten we die kraan dichtdraaien, met zijn allen. We kunnen allemaal een superheld tegen het plastic zijn.

Dit boek leest echt als een trein: fascinerend en informatief. Merijn weet het verhaal fris te houden, ook al is het probleem groot, hij blijft optimistisch en gedreven om door te blijven gaan. Het is zeker de moeite waard om te lezen, vooral als je je bezig houdt met milieubewust leven.

Lees meer over dit boek op de site van de Plastic Soup Surfer.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *