Een smartphone is een nuttig en indrukwekkend stukje techniek. Vroeger had je tien verschillende apparaten nodig, voor wat je met een smartphone kunt doen. Natuurlijk kun je ermee bellen, maar ook altijd zien waar op aarde je bent, je fitnessgegevens bijhouden, surfen op het web, eten bestellen, filmpjes kijken, foto’s maken en nog veel meer.
Handig natuurlijk, maar een smartphone zit ook bomvol met metalen (wel dertig of veertig verschillende soorten, zoals goud, aluminium, koper, antimoon en neodymium). Al die metalen moeten uit de bodem worden gehaald, bewerkt en in de smartphone verwerkt. Er zijn fabrieken nodig, mensen en materialen. Het produceren van smartphones is meestal geen milieuvriendelijke business.
Tot Fairphone op de markt kwam. Zij zijn een uniek bedrijf dat unieke, duurzame smartphones produceert.
Groene elektronica
Zoals gezegd is er om een smartphone te maken veel metaal nodig en dat zijn vaak zeldzame metalen. De vraag naar dit soort metalen is groot en deze industrie is daardoor vaak alleen op winst gericht. Er wordt zeer onzorgvuldig met de natuur en de mensen omgesprongen. Zoals Fairphone het op zijn site zegt: “De productie van een smartphone zit van begin tot eind boordevol oneerlijke praktijken.”
Het is tijd om dat eens anders aan te pakken. Het moet mogelijk zijn om een smartphone te produceren, waarvan het uitgangspunt totaal anders is. Dat is Fairphone gelukt. Zij zijn de enige smartphoneproducent die een Fairtrade Gold-certificaat heeft ontvangen en een gouden Ecovadis medaille (beoordeling van maatschappelijk verantwoord ondernemen).
Wat houdt hun werkwijze in, waardoor ze zich onderscheiden van andere bedrijven? Dat heeft te maken met de aanpak, van het begin tot het eind van de productie van hun smartphones. Van de inkoop van materialen, de zorg voor mens en natuur en de mogelijkheid onderdelen te recyclen. Het doel van Fairphone is om de elektronische industrie van binnenuit te veranderen en duurzamer te maken. Het lijkt erop dat hen dat lukt.
De aanpak van Fairphone
Aandacht voor materialen, mensen en milieu
Bij Fairphone gaat de aandacht niet naar de winst, maar naar de mensen en de planeet. Het uitgangspunt is de productie van een duurzame smartphone en dat kan alleen als er gezorgd wordt voor de mensen die hem mogelijk maken. Er wordt actief aandacht besteed aan het welzijn van de arbeiders: een veilige werkplek, aandacht voor mensenrechten, mogelijkheden om zich te ontwikkelen enz. Daarnaast worden alle materialen op een verantwoorde manier ingekocht. Afval wordt zoveel mogelijk gereduceerd en het doel is om zoveel mogelijk te gebruiken wat er al is.
Nieuwe telefoon? Nee, nog lang niet!
Normaal gesproken kopen mensen elke twee jaar een nieuwe telefoon. Daar zijn weer allemaal nieuwe materialen voor nodig. En als er binnen die twee jaar iets stuk gaat, kan dat vaak niet vervangen worden en heb je ook een nieuwe nodig. Dat is natuurlijk het uitgangspunt van de wegwerpmaatschappij. Inmiddels is het normaal geworden, maar het zorgt natuurlijk voor een enorme berg afval en stimuleert de productie van nog meer elektronica.
Bij Fairphone vinden ze dat dat anders kan en moet. Als je langer met je smartphone doet, verklein je je ecologische voetafdruk. De Fairphone 3 en 3+ hebben een modulair ontwerp. Dat betekent dat vrijwel elk onderdeel van deze smartphone gerepareerd of vervangen kan worden. En dat kun je zelf doen met handige tutorials die op de site staan! Fairphone biedt de onderdelen gemakkelijk aan in hun webshop, zoals een camera, speaker module, batterij en een USB aansluiting.
Daardoor gaat het apparaat veel langer mee en dat bespaart veel afval en voorkomt de productie van nieuwe apparaten. Ook de software die op de Fairphone draait, haakt hier op in en wordt meer dan 5 jaar ondersteund. Fairphone is druk bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van recycling van materialen. Het hele concept van vervangbare onderdelen is in de smartphone industrie revolutionair. En natuurlijk veel beter voor mens en milieu.
De Fairphone 3 en 3+
Niet alleen is het uitgangspunt van Fairphone bewonderenswaardig, ook hun smartphones zijn gewoon prima apparaten. Het zijn Android smartphones met 64GB geheugen (uitbreidbaar met een SD kaart). De Fairphone 3 is de basis uitvoering en de 3+ de luxere. Deze laatste heeft een 48 MP camera en een Full HD scherm. De reviews van de telefoons zijn voor het merendeel ook zeer positief.
Ik gebruik zelf nog mijn Samsung smartphone die nu twee jaar oud is. Ik ben erg zuinig op mijn telefoon en doe ook altijd zolang met het apparaat als hij het uithoudt. Nergens voor nodig om elke twee jaar een nieuwe te kopen.
Maar het uitgangspunt van Fairphone heeft denk ik de toekomst. Het kunnen vervangen van onderdelen is ideaal en aandacht voor mens en milieu bij de productie is essentieel. Ik zou willen dat dit bij meer apparaten mogelijk was: televisies, printers, laptops. Dit is de eerste stap. Laten nu andere bedrijven maar volgen.
Ik heb met het idee een duurzame telefoon te kopen, een Fairphone 3 aangeschaft. Na ongeveer een maand kwam er een systeemupdate waarna het apparaat niet meer functioneerde. Dit werd goed opgelost door het bedrijf, na een paar weken mailcontact er overheen ging. Het bedrijf was namelijk in het weekend niet bereikbaar en soms ging er 5 dagen overheen eer ik reactie op mijn mail kreeg. Nadat ik mijn mobiel opgestuurd had naar de fabriek in Frankrijk, had ik de telefoon wel weer snel terug. Zo’n maand later viel hij echter van kleine hoogte op de grond (keurig op de meegeleverde bumper) en deed het scherm niets meer. Er was nog geen krasje te zien op de telefoon, maar meer dan uit- en aanzetten en opladen (waarbij het lichtje wel brandde) deed het toestel niet meer. De telefoon was nog maar een paar maanden oud, maar op garantie hoefde ik niet te rekenen, aangezien het toestel gevallen was. Zelf repareren, wat bij deze telefoon zo ideaal lijkt, is ineens een stuk minder ideaal als de telefoon ook met kleine schroevendraaiertje niet open te krijgen is. En wanneer dat wel lukt en je het kapotte onderdeel wilt vervangen, zul je wel dusdanig verstand van telefoons moeten hebben om te weten waar het probleem zit en wat er dan vervangen moet worden. Ik heb uiteindelijk toch weer een andere mobiel aangeschaft. Tot zover mijn idealen om een duurzame telefoon aan te schaffen…
Was al enthousiast bij versie 1. Na jaren gebruik en 1 keer een reparatie laten uitvoeren versie 2 gekocht. Die gaat ook al weer jaren mee. Dit keer zelf een keer de camera vervangen. Ging heel gemakkelijk. Versie 3 lonkt maar zolang 2 het doet geen noodzaak. En ja ik kijk wel eens met een jaloerse blik naar de mooie foto’s die mijn vriend maakt met zijn iPhone (ja van zijn werk, iets voor het milieu). Maar daar houd je niet jaren een goed gevoel aan over. Want het is echt tijd dat we het anders gaan doen in de wereld. En dat gingen we doen na Corona toch?
Prachtig idee, ik heb een iPhone net als de rest van het gezin. Maar als er iets stuk gaat wordt dat ook gerepareerd, batterijen, scherm, microfoon enz. En gewoon aan de keukentafel, schoonouder hebben we ook geholpen met plaatsen van nieuwe onderdelen. Vroeger gingen wij ook met ons mobieltje naar de mobieltjes dokter, maar als je er zelf even voor ga zitten lukt het ook. Oja ik koop ook refurbished want ja soms moet je ook iets nieuws als apps niet meer op het software willen draaien….