Op dit moment zitten we middenin de energietransitie, daarmee wordt de overgang naar een andere, duurzamere energievoorziening bedoeld. Een onderwerp dat naast Corona hoog op de agenda staat. En het is hard nodig; hoe we nu met het milieu, energie en fossiele brandstoffen omgaan, biedt geen duurzame oplossing voor de toekomst. Het is tijd voor nieuwe energie en tijd voor verandering. Ook jij kan daarin op een eenvoudige wijze je steentje bijdragen.
Smeltende ijskappen, zeespiegelstijging en extreem weer; de kenmerkende gevolgen van de klimaatverandering. Volgens deskundigen wordt dit veroorzaakt door onze omgang met het milieu, energie en fossiele brandstoffen. Hiervoor is de energietransitie nodig. Niet iedereen is het hier mee eens; klimaatsceptici twijfelen aan de opwarming van de aarde en de rol van de mens hierin. Wat wél vaststaat, is dat er iets moet veranderen aan het uitputten en vervuilen van de aarde. De schade kunnen we beperken door anders met onze energie om te gaan en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Voor de toekomst en een betere wereld!
Besparen en verduurzamen
De oplossing zit kort door de bocht genomen aan twee kanten. Aan de ene kant kunnen we energie besparen en aan de andere kant moeten de energiebronnen verduurzamen. Verderop in dit artikel geven we je de beste tips om zelf energie te besparen. Dit bespaart het milieu én je energierekening.
Maar met besparen zijn we er niet alleen; ons hele systeem van hoe we met energie omgaan is aan verandering toe. Gelukkig ontstaan er daardoor steeds meer groene initiatieven. Daar kan jij eenvoudig aan meedoen! om | nieuwe energie doet het namelijk totaal anders: de energie is 100% duurzaam, wordt in jouw eigen buurt opgewekt en dat allemaal zonder winstoogmerk. Het zijn de klanten die aan het roer staan en profiteren van de winst.
Groene stroom is niet altijd groen
Vorig jaar bleek uit de jaarlijkse Stroomranking opnieuw dat nog veel stroomleveranciers zich groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Ze ‘groenwassen’ onder andere de ingekochte grijze stroom door hier losse groene certificaten bij te kopen. Deze manier van inkopen draagt nauwelijks bij aan het duurzaam opwekken van energie in Nederland.
Laat je dus vooral niet misleiden door veelbelovende beelden vol natuur, groene weiden en zonnepanelen. Ook de overstapacties van energieleveranciers zijn meestal een sigaar uit eigen doos. De cadeaus die je krijgt, betaal je (gedeeltelijk) terug door hogere kosten dan wanneer je een contract zonder ‘extraatje’ zou hebben.
De allergroenste energieleverancier van Nederland
Wil jij ook écht een groene verandering maken, kies dan voor om | nieuwe energie, de allergroenste energieleverancier van Nederland zonder winstoogmerk. De energie wordt lokaal opgewekt door meer dan 50 energiecoöperaties samen met burgers in hun eigen buurt of regio. Zo kun je met eigen ogen zien waar jouw duurzame energie vandaan komt!
En er is nog iets wat anders: om | nieuwe energie is een coöperatie en daarom staan de klanten aan het roer. Alle winst wordt geïnvesteerd in het verlagen van de energietarieven en in nieuwe duurzame projecten. Daardoor krijgt het collectief al sinds 2015 het rapportcijfer 10 van de Consumentenbond. En hoe groter het collectief wordt, hoe lager de energietarieven worden. Op die manier versnelt deze beweging de energietransitie en wordt duurzame energie betaalbaar voor iedereen.
De beste tips om energie (en geld) te besparen
Je energieverbruik verduurzamen betekent niet alleen 100% groene energie afnemen, maar óók besparen op je energie. Hieronder onze vier beste tips om energie te besparen:
1. Goede isolatie
Verwarmen zonder isolatie is als dweilen met de kraan open. Kijk waar jij verbeteringen kunt aanbrengen aan de isolatie in je woning. Daarbij is minder tocht en kou ook nog eens een stuk comfortabeler.
2. Zuinige lampen
Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten. Ledlampen zijn de zuinigste keuze; ze verbruiken veel minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp.
3. Zuinige apparaten
Bijna 40% van je energierekening gaat op aan het gebruik van apparaten. Goedkope apparaten zijn wat dit betreft vaak duurkoop. Vervang je oude energievretende apparaten op tijd voor een energiezuinige variant. Let hierbij op het energielabel.
4. Kleine moeite, groot verschil
Een kleine moeite maar op lange termijn een groot verschil; doe de deuren dicht, douche korter, doe lampen en verwarming uit, was op lage temperatuur met volle trommel en laat apparaten niet onnodig in het stopcontact of op standby staan.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.