Heb jij ook om de haverklap de afvalbak tjokvol met plastic doucheflacons, shampoo flessen en ander plastic materiaal? Dat moet toch anders kunnen? Al die verpakkingen nemen ontzettend veel ruimte in beslag, zijn vaak onhandelbaar in gebruik en ze zijn ook nog eens ontzettend belastend voor het milieu.
Daarom gingen we op onderzoek uit en hebben we de volgende 8 tips om minder plastic in je badkamer te gebruiken. Doe er je voordeel mee!
Tip 1: Plasticvrije deodorant
Klinkt misschien even wennen, maar het werkt perfect. Er zijn ontzettend veel soorten deodorant verkrijgbaar waar geen plastic in verwerkt is. Wist je bijvoorbeeld dat niet alleen de verpakking vaak van plastic is, maar ook de samenstelling van sommige deodorant soorten microplastic bevatten? Dit betekent dat in de samenstelling van het product ook minuscule deeltjes plastic aanwezig zijn. Deze doen niet alleen afbreuk aan de werking van het product, maar zorgen er ook voor dat het milieu extra wordt belast. Wees dus bewust van wat je koopt en check goed de verpakkingen. Kijk eens bij de deodorant opties van zero waste shops Oceonics of ZoZero. Of je kan ook zelf je deodorant maken.
Tip 2: Gebruik verzorgingsproducten in de vorm van bars
Check ook altijd de verpakkingen en inhoud van shampoos, maar ook conditioners, haarmaskers en andere verzorgingsproducten. Want ook deze bevatten deeltjes plastic en die extra hoeveelheid (micro)plastic willen we uiteraard voorkomen. Hoe we dat kunnen doen? Door elkaar te wijzen op de impact en belasting van het milieu en door producten aan te schaffen die dit niet bevatten.
Er zijn diverse shampoos en zelfs conditioners, haarmaskers, gezichtsmaskers en andere verzorgingsproducten in de vorm van bars die verpakt zijn in kartonnen verpakkingen. Daarnaast is ook de inhoud van de producten vrij van microplastic. Zo ben je ervan bewust wat je op je lichaam en in je haren smeert. Het is in het begin misschien even wennen, maar het went echt snel. Zeker omdat het een pure werking heeft, zonder belasting van mens en milieu.
Tip 3: Stuk zeep
Een stuk zeep is terug van weggeweest en dan bedoelen we wel de plasticvrije variant. Wat de voordelen zijn van een stuk plasticvrije zeep?
– Je hebt geen overtollig gebruikt van plastic, dus minder belastend voor het milieu
– Je hebt er weinig van nodig, dus duurzamer in gebruik
– Je kunt een stuk zeep in kasten leggen waardoor het heerlijk ruikt
– Geen overtollige flessen in de badkamer
Tip 4: Bamboe tandenborstel
Heb je weleens van een bamboe tandenborstel gehoord? Zoals de naam al doet vermoeden, is het een tandenborstel gemaakt van bamboe. Een natuurlijk materiaal dat geen plastic bevat. Het materiaal komt uit de natuur en kan, zodra het op is, weer teruggegeven worden aan de natuur door recycling. Win win!
Tip 5: Wasbare menstruatieproducten
Vrouwen gebruiken best veel menstruatieproducten, zoals tampons, maandverband en inlegkruisjes. Al deze producten bevatten plastic, zonder dat je het direct ziet. Het is dus raadzaam om deze producten plasticvrij te gaan gebruiken in de vorm van wasbare menstruatieproducten of een herbruikbare cup. Deze kun je eenvoudig wassen en zorgen ervoor dat je niet elke keer nieuwe menstruatiemiddelen hoeft aan te schaffen en dus veel interessanter voor je portemonnee.
Tip 6: Wasbare wattenschijfjes
Naast menstruatieproducten, zijn ook wattenschijfjes verkrijgbaar in de wasbare varianten. Dit scheelt keer op keer nieuwe rollen plastic verpakkingen en het is niet alleen beter voor het milieu, maar ze zijn ook beter voor je huid. Ze zijn namelijk zachter, maken beter schoon en het pluist niet. Wat wil je nog meer?
Tip 7: Houten wattenstaafjes
De traditionele plastic wattenstokjes zijn bekend bij iedereen en ideaal om je oren mee schoon te maken, om je gemorste make-up van je gezicht te verwijderen, maar ook om andere dingen schoon te maken, zoals de camera van je telefoon. Gelukkig hebben ze hier al langer een goed alternatief op gevonden, namelijk de bamboe wattenstokjes. Deze bevatten geen microplastic en belasten de oceaan en het koraal niet. Gebruik deze dus ook!
Tip 8: Gebruik glazen potjes
Gelukkig kiezen steeds meer merken tegenwoordig voor duurzamere productverpakkingen gemaakt van karton, papier of glas. Deze zijn gemakkelijker te recyclen, een stuk vriendelijker in gebruik en veel beter voor het milieu. Probeer zelf ook zo veel mogelijk glazen potjes en navullingen zonder plastic te kopen en te gebruiken. Want een beter en schoner milieu, begint echt bij jezelf!
Zijn we nog belangrijke tips vergeten, laat het ons gerust weten!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.